Oluşan bu şişlik, en fazla 5 gün sürmelidir. Diş şişmesi yaşandığı takdirde yapılması gereken en etkili çözüm dişleri düzenli ve sık sık fırçalamaktır. Ayrıca her diş fırçalama işleminin ardından, iltihap tamamen geçene kadar uygulanacak olan ağız gargarası, diş eti şişmesini oldukça rahatlatacaktır.
Nar suyu diş eti iltihaplarını yok ederek dişteki şişliği ve ağrıyı azaltır. İbrahim Saraçoğlu'nun şifalı kürünü uygulamak için tek yapmanız gereken nar suyu ile gargara yapmak. Bu yöntemi diş eti şişliği tamamen yok olana kadar her gün uygulayabilirsiniz.
Karbonatlı su, diş apsesinin doğal çözümlerinden biridir ve deneyenler etkili olduğunu ifade eder. Öncelikle 1 bardak suyun içinde 1 çay kaşığı karbonatı eritin. Suyun biraz ılık olması önerilir. Karbonatlı suyu gargara yapın ve tükürün.
Karanfil yağı.
Karanfil yağındaki etken madde olan öjenol, yardımcı olabilecek anestezik ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Diş apsesi olan bölgeye uygulanan az miktardaki karanfil yağı, geçici olarak bölgeyi uyuşturup ağrıyı hafifletebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Apsenin oluştuğu bölgeye taze sarımsak sürmek: Sarımsak antibiyotik özelliği taşıdığından bakterilerin ölmesini sağlar. Elma suyu ve sumaklı su ile gargara yapmak ya da apse olan bölgeye karanfil yağı sürmek: Evde uygulayabileceğiniz diğer yöntemlerdendir.
Diş doktoru bölgedeki iltihabı uzaklaştırır ve apseye neden olan durumu tedavi eder. Bu tedaviler arasında apsenin boşaltılması, kanal tedavisi, diş çekimi ve diş eti tedavisi yer almaktadır. İşlemler lokal anestezi ile yapılır ve kişi ağrı duymaz.
Elma sirkesi: Elma sirkesi tükürük akışını uyarır, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamadan yarım saat önce bu suyla gargara yapın.
Oluştuğu bölgeye göre değişmekle birlikte, diş eti iltihabı genellikle ağız hareketleri ve yemek yeme esnasında zorluk ve ağrıya neden olur. Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanması dışında herhangi bir tedavi gerektirmez.
Diş iltihabının oluştuğu durumda bitkisel çay demleme yöntemiyle 250 ml suya iki tatlı kaşığı kuru nane atıp demlenmesini bekleyin. Çayı süzdükten sonra içebilirsiniz. Ağız içinde iltihaplanmaya bağlı oluşan kötü tadın giderilmesine de yardımcı olan nane, iltihabın kurumasında da etkilidir.
Zonklayan bir diş ağrınız olduğundan tuzlu ve ılık bir suyla çalkalama yapabilir, dişte olan ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda diş etinizde şişlik varsa tuzlu su yatıştırıcı görevi görür. Diş ağrınız çok şiddetli zonkluyorsa ağrı kesici alabilir ya da uzman diş hekimine görünebilirsiniz.
Diş eti iltihabı, aft yaralarına iyi gelerek ağızdaki bakterileri yok eder. Durulama suyunda kullanılan kekik suyu saç derisindeki kepek, pullanma ve kuruluk sorunlarına iyi gelir.
Diş Kökü İltihabı Kaç Günde Geçer? Diş kökü iltihabının iyileşme süresi, uygulanan tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilir. İltihabın kurutulması için verilen antibiyotik ilaçlar, ortalama olarak 7 ila 10 gün boyunca kullanılır.
Kök kanal enfeksiyonu tedavisinde bakterilerin dişlerden uzaklaştırılması gerekir. Bunun için ilk yapılması gereken kökünün kanal sistemindeki bakterilerin temizlenmesi işlemidir. Kök kanal tedavisi için bir diğer işlem ise dişin çekilmesidir.
Bir kırık veya boşluk gibi ya da travma gibi çeşitli sebeplerle bu yapıların bütünlüğünün bozulması, zararlı bakterilerin diş köküne ulaşmasına sebep olarak diş kökünde iltihaplanmaya yol açar. Bu enfeksiyon, kökün ucuna yayılarak enfeksiyonun kemiğe yayılmasına ve sonunda apseye neden olabilir.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi anti-iltihap özelliğe sahip olması yönüyle bilinmektedir.
Karanfilin dişe uygulanabilmesi için karanfil yağı kullanılmalıdır. Aktarlardan alınan karanfil yağı bir pamuğa damlatıldıktan sonra ağrı olan kısımda 15 dakika tutularak ağrı biraz hafifletilir. Tamamen ağrı ortadan kalkana kadar uygulama tekrarlanır.
Tuzlu su, burunda ve solunum yollarında biriken mukusun atılmasına yardımcı olur ve kişiyi rahatlatır. Tuzlu su ayrıca iltihabı ve tıkanıklığı azaltarak boğazı rahatlatır.
Diş eti iltihabının en yaygın nedeni kötü ağız hijyeni olarak bilinir. Ağız içi hijyen sağlanmadığında dişlerde plak oluşur. Plaklar ise tartar oluşumuna sebep olur.
Diş Apsesi Sıkılır mı? Diş apsesinin hasta tarafından sıkılması ya da patlatılması zararlı durumlara neden olabileceğinden yapılmamalıdır. Diş apsesinin sıkılması ilerleyen dönemde yeniden iltihap oluşmasına neden olabilecektir. Bu nedenle gerekli müdahale yalnızca diş hekimi tarafından yapılmalıdır.
İltihaplı diş fırçalanabilir ve bu, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak apse diş eti üzerinde ise zarar vermeden nazik hareketlerle fırçalanması önerilir.
İnsizyon olarak da adlandırılan bu yöntemde apse bölgesine küçük bir kesi yapılır ve o bölgede oluşan irinin dışarı akması sağlanır. Daha sonra bölge temizlenir ve bölgedeki şişlikler iner. Kanal tedavisi diş kökü iltihabında sık uygulanan tedavi yöntemidir. Bu işlemde diş açılarak hastalıklı pulpa dokusu çıkarılır.
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri