Evinize gelen misafiri mutlaka kapıda güler yüzle karşılamalı ve onlara sıcak davranmalısınız. Misafir karşılamanın diğer bir önemli noktası da eğer misafiriniz uzun yoldan geliyorsa onu terminalde karşılamanız önemli olduğu hissini verir. Misafir karşılamak Anadolu'da her zaman sevilerek yapılan bir gelenektir.
Misafirperverlik Türk kültürünün ve İslam dininin önemli manevi değerlerinden biridir. Misafir baş tacı edilir, ikramda kendisine karşı herhangi bir kusur işlenmemeye çalışılır. Türkler örf, âdet, gelenek ve göreneklerince gelen misafiri en güzel şekilde ağırlamaya çalışır.
Evinizi de aynı şekilde samimi bir halde tutun ve misafirlerinize karşı her zaman açık olun. Kusurlu bulduğunuz veya bulunan şeylere sinirlenmek veya gerilmek yerine sadece elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Misafir ağırlarken önemli olan her zaman en iyisini yapmaya çalıştığınızı hissettirmektir.
İlgili 34 soru bulundu
Misafirine hizmet edene sevaplar vardır. Hazret-i İbrahim -aleyhisselâm-, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ile Efendimizin güzîde sahâbîleri hep misafirlerine bizzat ikram ve hizmet etmeye çalışmışlardır. Cimrilik duygusuyla misafir ağırlamaktan kaçınmamak gerekir. Zira misafir, kendi rızkıyla gelir.
→Hoşgörülü davranmalıyız. →Onlara ikramlarda bulunmalıyız. →Onu sıkmadan sohbet etmeliyiz. →Kötü sözler söylememeliyiz.
Misafirlik üç gündür. Misafiri üç günden fazla ağırlamak ise sadakadır”(Buhârî, Edeb 31; Müslim, Lukata 14; Ebû Dâvûd, Et`ıme 5; Tirmizî, Birr 43; İbn Mâce, Edeb 5). Hadiste geçen “câize”, bir evde misafir olarak kalan kimseye ikram edilen yiyecek-içecek demektir.
Türkçemizde yolculuk, davet veya ziyaret sebebiyle, birinin evine uğrayarak, hâne halkından olmadığı hâlde geçici bir süre burada ağırlanan kimseye misafir denir. İbn-i Abbâs'tan nakledildiğine göre İbrâhim (as)'a gelen bu misafirler Cebrâil ile birlikte İsrâfil ve Mîkâil idi.
Online otel rezervasyon portalı Booking.com, dünya çapında gerçekleştirdiği anketin sonucunda 'en misafirperver' ülkelerin sıralamasını yaptı. Listenin başında Tayland, Endonezya, Meksika, Tayvan ve Hindistan yer aldı.
Misafirlik (hakkı) üç gündür, bundan sonra (misafire ikram) sadakadır. Misafirin de ev sahibini sıkıntıya sokacak kadar onun yanında kalması helâl olmaz."
Merhaba, Misafir sözcüğünün bir diğer adı konuktur, Allah ve peygamberimiz misafirlere saygılı ve ilgili davranmamız gerektiği konusunda açıklamalar yapmışlardır.
MİSAFİR ON RIZIKLA GELİR, BİRİNİ YER DOKUZUNU O EVE BIRAKIR.. Misafire ikram etmek, güzelce ağırlamak gerekir. kısmetle gelir, birini yer, dokuzunu bırakır) demişlerdir.
Misafirlik üç gündür. Misafiri üç günden fazla ağırlamak ise sadakadır." buyurdular. ◾ Hadisden de anlaşılacağı üzere misafirlik süresinin üç gün olduğu, süre uzadığında misafire yapılan ikramın sadaka sayıldığı ifade edilir. Ayrıca ev sahibinin huzurunu bozacak kadar misafirliğin uzatılmaması gerekir.
Misafiri sevmek, onu ağırlamak imanın bir görüntüsü ve alâmetidir. Bir insanda iman ne kadar güçlü ise misafire olan yakınlığı da o nisbette artar. Ebû Hüreyre'nin rivayetine göre Peygamberimiz (sav) şöyle buyurdular: "Allah'a ve âhiret gününe iman eden misafirine ikram etsin."
misafir ağırlamak ne demek? Konuğa gerekli ilgiyi göstermek, ikramda bulunmak.
[1] Geleneğe göre konukluk hakkı üç gündür. Konuk bir yerde üç gün kalırsa ne ev sahibi bunu fazla bulur, ne de konuk uzun kaldım diye üzülür. Ama üç günden sonrası, her ikisi için de sıkıcı olur. Konuk, senli benli bir arkadaş ise, üç günden sonra konukluğu bırakıp ev sahibine yardımcı olmalıdır.
Buna göre bir kimse sürekli yaşamakta olduğu vatanından ayrılıp, ziyaret vb. amaçlarla 90 km. ve daha uzak yerde yerleşik olan anne-babasının yanına giderse, seferîlik hükümlerine tabi olur.
Evinizde başkalarının kalmamasını istiyor olmanızda dinen bir sakınca yoktur.
Ebû Hanîfe, Mâlik, Şâfiî ve ulemânın çoğuna göre misafiri ağırlamak sünnettir. Ahmed b. Hanbel'den gelen bir rivayete ve Leys b. Sa'd'a göre ise misafiri bir gün bir gece ağırlamak vâciptir (Nevevî, XII, 30, 31).
Misafirler hoşnutlukla karşılanmalı, güler yüzle uğurlanmalıdır. İhtiyaç içinde olsalar bile, misafiri kendilerine tercih eden gönlü zengin kimseleri Allah Tealâ övmüştür. Peygamberimiz (s.a.s.) misafirlik konusunda, “Allah'a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin” buyurmuştur.
ikram etmek görgü kuralıdır.asıl ikram edilmezse ayıp olur.sanki o misafirin getirdiğine tenezzül edilmemiş gibi bir izlenim bırakır.
Bir yandan Dinimizde misafir ağırlamak yardımlaşmayı ve hoşgörülü olmayı sağlıyor. Hatta Peygamber Efendimiz (s.a.v.) misafir ağırlamanın hakkında müjde vermiştir; Misafirin duası makbuldür. Misafir rızkı ile gelir.
Türk kültüründe misafirperverlik, konuk agirlamak erdem dolu bir davranış ve ibadet olarak gorulmektedir. Misafire ikramda bulunan, nazik davranan, seven, misafire evini acan, fedakarlık yapıp ikramlarda bulunan kişi ve aile kültürümüzde şerefli bir davranis gerceklestirmis olarak kabul edilmektedir.
Misafirperver: Kendisine misafir gelmesinden hoşlanan, misafirine ikram eden, onu en güzel şekilde ağırlayan kişi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri