Evliya Çelebi'ye göre, bu şehirde öyle bir ruhaniyet vardır ki, gelenlerin kalp gözü açılır. nsan bağ ve bahçelerinde bütün gam ve kederlerinden sıyrılır, âdeta yeniden doğmuş gibi olur.
Ünlü gezgin Evliya Çelebi, Denizli'ye uğramış ve 300 yıl öncesinin Denizli'sini şöyle dile getirmiştir. “şehrin çevresinde pek çok akarsular ve göller bulunduğu için bu isim verilmiştir. Yoksa denizden dört merhale uzaktadır. Kalesi düz yerde dörtgen şeklindedir.
Evliya Çelebi, “Bu büyük şehir Meram Dağı'nın doğu tarafında bir düz ovada kurulmuş olup İrem gibi Meram Dağı bu şehrin batı tarafında (…) saat uzak mesafededir. Bu şehrin içinde ve dışında küçük ve büyük (…) ile örtülü güzel evler vardır.”diye şehri anlatmaya başlamadan önce uzunca bir Selçuklu tarihi kaydeder.
Evliya Çelebi, Anadolu, Rumeli, Suriye, Irak, Ġran, Mısır, Girit, Hicaz, Ukrayna, Romanya, Slovakya, Transilvanya, Moldovya, Avusturya, Macaristan, Polonya, Almanya, Hollanda, Bosna, Dalmaçya, Güney Rusya, Kırım, Kafkasya, HabeĢistan ve Sudan‟a kadar seyahat yapmıĢtır.
Evliya Çelebi "Seyahatnamesinde Büyük İskender'in Van Kalesi'ndeki Vank adlı bir mabetten esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletilip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Bitlis, Evliya Çelebi zamanında da oldukça kalabalıkmış. Merkez ve eyalet nüfusları konusunda şu bilgileri veriyor: “Bitlis şehri içinde 40.000 adam olur, onlara Rojikî Kavmi derler, yani rojikî bir günlük dost demek olur. Şehir halkının başka Rojikî dilleri de yerinde yazılır.
Tuşpa (Urartuca: ṭu-uš-pa, Akatça: Turuspa anlamına gelmektedir. Tuşpa ismi Hurrilerin ve Urartu:Bianili halkının Baş Tanrısı Teşup'tan almaktadır), MÖ 9. yüzyıldan yıkılışına kadar Urartular'ın başkentliğini yapan şehir. Şehrin antik kalıntıları; Van ilinde, Van Gölü'nün doğu kıyısında, Van'ın batısında bulunmaktadır.
ciltte İstanbul'dan Mekke ile Medine'ye kadar uzanan güzergâhta Batı Anadolu'da Kütahya, Afyon, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Ege Adaları ve Güney Anadolu'da Antalya, Alanya, Karaman, Adana, Maraş, Antep gibi şehirler ile Suriye'de Halep, Lazkiye ve Şam gibi şehirler anlatılır.
Türk Dünyası Đncelemeleri Dergisi / Journal of Turkish World Studies, XI/2 (Kış 2011), s.69-97. Evliya Çelebi, 1646-47'de ve 1655'de iki kez resmi görevlerle İran'a gitti. Bunlar- dan ilkinde Defterdarzâde Mehmed Paşa tarafından Tebriz Valisi Kelb Ali Han'a elçi olarak gönderildi.
Gördüğü bir rüya üzerine seyahate başlayan Evliya Çelebi, yaşamı boyunca başta Osmanlı coğrafyası olmak üzere Kafkaslar, Avrupa, Suriye, Irak, Hicaz, Kuzey Afrika, Mısır, Sudan ve Habeşistan gibi ülkeleri gezmiştir.
Ebu Said Muhammed Hadimi Türbesi, Şeyh Bedreddin Türbesi, Hoca Ahmed Fakih Türbesi, Seyfeddin Karasun- gur Türbesi, Celaleddin Karatay Türbesi, Sadreddin Konevi Türbesi, Seyyid Harun Veli Türbesi gibi din ve devlet büyüklerinin türbeleridir.
BİRİNCİ CİLT: İSTANBUL'DAN BURSA'YA
Evliyâ Çelebi, ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlı başına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme'nin birinci cildini yazdı.
Müze kütüphanesindeki mecmuada 335 Evliya ismi vardır. Sayın Ünver'in elindeki risalede 355 isim yazılı olduğunu bildiriyor, bendeki ve İbrahim Aczi Kendi'nin risalelerinde 329-335 arasındadır.
Evliya Çelebi [1611-1685?] Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ataları Kütahyalı olan yazarın babası Saray-ı Âmire'nin kuyumcubaşısı Derviş Mehmed Zıllî Efendi'dir.
Türk ve dünya tarihinin en büyük se- yahat yazarı olan Evliyâ Çelebi, İstan- bul'da 25 Mart 1611 tarihinde dünyaya gelmiştir. Ailesi aslen Kütahyalıdır. Bü- yük dedesi, Fatih Sultan Mehmed'in bayraktarlarından olup İstanbul'un fethine katılmış olan Yavuz Er Bey'dir.
Derviş Mehmed Zillî veya bilinen adıyla Evliyâ Çelebi (Osmanlıca: اوليا چلبی; 25 Mart 1611, İstanbul - 1681), 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden ve az sayıdaki 17. yüzyıl nesir yazarlarındandır.
Hac yolculuğuna ilk defa kendi oluşturduğu kafilesi ile çıkar ve güzergâhına daha önce görme fırsatı bulamadığı Anadolu şehirlerini de ekler. Çelebi, hac vazifesinden sonra Mısır hacılarına katıldı ve Mısır'ı gezdi, yaklaşık dokuz yıl kaldı, Habeşistan'ı ve Sudan'ı gezdi.
Evliya Çelebi, Osmanlı İmparatorluğu topraklarında ve komşu topraklarda kırk yıl 50 yılı aşkın süre boyunca seyahat eden bir Osmanlı kaşifi ve yazardı. Evliya Çelebi meşhur seyahatlerinin yanı sıra birçok harbe katılmış, nazımla meşgul olmuş ve musikiyle uğraşmıştır.
Çünkü Evliya Çelebi, yaşadığı dönemin hükümdarlarıyla -I. Ahmed (1603-1617), I. Mustafa (1617-1623), II. Osman (1618-1622), IV. Murad (1623-1640), I. İbrahim (1640-1648), IV.
Kral Sarduri, Van Gölü'nün kıyısında, ovada, stratejik bir noktada yükselen Van kayalığı eteklerinde, 3. başkent olan Tuşpa'yı tesis etmiş ve bu müstahkem kale çok uzun bir süre Urartu Devleti'nin başkenti olarak kullanılmıştır.
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Safevi Devleti'ni yenen Osmanlı orduları 1548'de Van'ı fethetti ve bu fetih 1555 yılında yapılan Amasya Antlaşması ile kesinlik kazanmıştır.
Yaklaşık 200 bin yıl önce, Buzul Çağın ortalarında, Nemrut Dağından akan lavlar uzunluğu 60 km'yi aşan bir akım oluşturmuş. Bu akım Van Çukuru ile Muş Çukuru arasındaki su akımını engelleyince göl oluşmuştur.
Ünlü seyyah Evliya Çelebi 1611 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Ailesinin Kütahya'dan gelerek İstanbul Unkapanı'na yerleştiği söylenir. Babası, kuyumcu ustası Mehmet Derviş Zilli'dir. Babasından tezhip, hat, nakış ve musiki öğrenmiştir.
10 ciltlik Seyahatname ile 50 yıl süren tarihi gezi serüveninin rotasında kaybolmak için Evliya Çelebi'nin yolundan gidiyoruz, sizi de yanımızda götürüyoruz. Evliya Çelebi, Seyahatname'sini yazarken gezdiği yerleri anlatmanın yanında, bahsettiği doğaüstü olaylarla da sıkça tartışıldı.
Bunlar sırasıyla Aziz Mahmud Hüdai, Hz. Yuşa, Telli Baba ve Yahya Efendi...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri