Filozof evrenin en temel maddesinin “Ateş” olduğunu söylemektedir. Herakleitos'a göre Ateş, varlığın temelidir ve tüm zıtlıkların beraberliğidir. Evren sürekli akan bir süreçtir, baştan sona değişmedir, asla duraksamayan, sürekli bu değişimin içinde olan başka bir şey bulunmamaktadır.
Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur. Heraklitos ile sürekli yaşadığı varlık ve evren hakkındaki tartışmalarıyla da ünlüdür.
Sokrates öncesi Antik Yunan Felsefesi'nin iki temel probleminden birisi olan değişim problemi adeta Parmenides ve Herakleitos isimleri ile özdeşleşmiştir.
Gerçek kavramının felsefe tarihçileri tarafından “en genel anlamıyla, dış dünyada nesnel bir var oluşa sahip olan varlık, var olanların tümü, var olan şeylerin bütünü; bilen insan zihninden bağımsız gerçekliğe sahip var olan her şey” olarak tanımlandığı görülmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir.
Varlık felsefesinde iki tür varlık vardır; reel varlık ve ideal varlık. Reel (gerçek) varlık kavramı duyumsanabilir, dış dünyada var olan varlıklardır. İdeal varlık ise zihinde var olan, dış dünyada var olmayan varlıklardır.
Başlangıçta felsefe tarihinde de filozoflar mitsel söylemlerden ve çok tanrılı inanç- lardan farklı olarak doğa üzerine düşünmüşler ve doğayla ilgili kuramlar ortaya koymuşlardır. Pre-Sokratik filozoflardan olan Herakleitos da doğanın ilk ilkesi olarak ateşten söz eder. Ona göre evrende sürekli bir değişim vardır.
Heraklitos'a göre, evrenin ana maddesi ateş. Evren ateşten meydana gelmiştir ve tekrar ateşe dönüşecektir.
Heraklitos: Her şey değişir. Değişmeyen tek şey değişimdir. - Evrim Ağacı Her şey değişir.
Değişmeyen tek şey, değişimdir.
bu zorunlu- zorunsuz varlık tanımlarını ibn-i sina yapmıştır, kendisi metafiziğe kafa yormuş ve birkaç felsefi düşünce ortaya atmıştır. ibn-i sina'ya göre zorunlu varlık, yokluğunu düşünmenin imkânsız olduğu varlıktır ve özü itibariyle zorunlu ile başkasına nisbetle zorunlu şeklinde ikiye ayrılmaktadır.
Varlık yoktur
Antik Çin'de ortaya çıkan Taoizm, varlığın kabul edildiği haliyle bulunmadığını savunmaktadır. Tao öğretisi dışındaki her şey, bu görüş tarafından gerçek dışı olarak değerlendirilmektedir.
"DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMİN KENDİSİDİR." Herakleitos.
Değişim, herhangi bir şeyi bir düzeyden başka bir düzeye getirmeyi ifade etmektedir.
Varyasyon ve mübadele kelimeleri ile eş anlamlı olan değişim, bir önceki durumdan başka bir duruma geçmek anlamına gelir. Kimya biliminde ise değişim fiziksel ve kimyasal olmak üzere ikiye ayrılır. Fiziksel değişimde öz aynı kalırken değişen sadece renk ya da biçim olur.
Sokrates öncesi filozofların ilki, İyonya (Milet) okulundan Thales'tir ve biz onun görüşlerini Aristoteles'ten öğrenmişizdir Arslan, Thales'in görüşlerini üç grupta toplar. Thales ilk olarak su'yu herşeyin arkhesi olarak görmüştür. İkinci olarak, dünyanın suyun üzerinde bulunduğunu belirtmiştir.
Evrenin oluşumuna dair günümüzde en çok benimsenen teori, Büyük Patlama teorisidir. Bu teoriye göre evren, sıfır hacimli ve çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip, sıkışmış bir noktanın patlamasıyla oluştu.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Evrendeki her şeyin bir düzen içinde ve bir amaca hizmet ettiği görüşünün kökleri Platon ve Aristotelese kadar gider. Aristoteles. Varlığı açıklarken ereksel (amaçlı) neden selliği temele almıştır. Ona göre her varlığın amacı kendi türünün en gelişmiş seviyesine ulaşmaktın Veya tam bir mükemmellik haline ulaşmaktır.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
İdealizm ( Düşüncecilik) : Varlığın somut, maddesel bir yapıda olmadığını; düşünsel, soyut, ideal bir yapıda olduğunu savunan görüştür. Temsilcileri Platon, Aristoteles, Farabi ve Hegel'dir.
Platon'a göre gerçek varlık idea, "düşünce varlığı"dır.
Öte yandan, araba, kitap, masa ve bardak da çocukların çoğunluğu tarafından cansız varlıklar olarak yorumlanmıştır.
Öznel ve nesnel varlık tanımları söz konusudur ve bu varlık kavramı özellikle varlık teorisinde (ontolojide) temel bir rol oynar. Var olanın varoluşu durumu, ancak var olan şeylerle varlık arasında bir ayrım söz konusudur. Varlık var olanların her birinde mevcut olan niteliktir bir anlamda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri