Dünya, galaksilerin Başak Üstkümesi'ndeki evrende yer almaktadır. Üstküme yerçekimi ile bir arada tutulan bir grup gökadadır. Bu üstkümenin içinde, Yerel Grup olarak adlandırılan daha küçük bir gökada grubunun içindeyiz. Dünya, Yerel Grubun ikinci en büyük gökadasındadır -
Evrenin merkezi yok. Evrenin genişlemesi, her noktadan aynı oranda uzaklaşması nedeniyle, evrenin herhangi bir noktasının merkez olarak seçilmesi mümkün değil. Evrenin tümü bir noktadan ibaretti. Büyük patlama, her yerde birden gerçekleşti.
Yaklaşık 100.000 gökada içeren Laniakea'nın çapının 500 milyon ışık yılı (ışığın beş yüz milyon yılda katettiği mesafe) kadar olduğu ve içerdiği kütlenin ise Güneş'in kütlesinin yaklaşık 1017 (yüz milyon kere milyar) katı olduğu belirtiliyor. Araştırmanın sonuçları Nature'da yayımlandı.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
Gözlemlenebilir evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir. Bu hesaplamada gözlemlenebilir evrenin en uzak ucu yaklaşık 46-47 milyar ışık yılı ötede olarak hesaplanmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Kısaca özetlemek gerekirse Büyük Donma, evrenin karanlık enerji ile sonsuza dek genişleyeceğini bundan ötürü de bir ısı ölümü gerçekleşeceğini söyler. Yani evrendeki her yer eşit bir ısıya sahip olacak ve hiçbir yıldız ve dolayısıyla yaşam formu oluşmayacaktır.
Evrenin sonu
Şekildeki noktaların her biri birer gökadadır. Kur'an'da bahsi geçen gök cisimleri Güneş, Ay ve yıldızlardan ibarettir. Kur'an'da Tekvir, Mülk ve Cin gibi bazı surelerde kıyamet vaktindeki bazı sahneler anlatılır.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Evrenin en tehlikeli varlığı : Magnetarlar
Aslında magnetarlar kısmen bir nötron yıldızıdır fakat bazı farklılıklar vardır. Magnetar adından da anlaşılacağı gibi manyetik özelliği ile öne çıkan bir gökcismidir.
Işığın boşluktaki hızı, fiziğin birçok alanında kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir).
Dünya, galaksilerin Başak Üstkümesi'ndeki evrende yer almaktadır. Üstküme yerçekimi ile bir arada tutulan bir grup gökadadır. Bu üstkümenin içinde, Yerel Grup olarak adlandırılan daha küçük bir gökada grubunun içindeyiz. Dünya, Yerel Grubun ikinci en büyük gökadasındadır - Samanyolu olarak adlandırılan bir gökada.
Uzay, Dünya gezegenini de içeren gök cisimleri arasında var olan boşluktur. Evren, tüm fiziksel ve enerjinin, güneş sistemlerinin, gezegenlerin, galaksilerin ve alanın tüm içeriğinin bütününü ifade eder.
Bilim insanları, evrende ise Dünya gibi 50.000.000.000.000.000.000.000.000.000 (50 sekstilyon) başka yaşanabilir gezegen olduğunu tahmin ediyor.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi. Bu olaydan sonra evren devamlı bir şekilde merkezden dışa doğru genişlemektedir.
Bunun yanısıra, evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişlemektedir ki, ışık hızında bile gitsek sonuna asla ulaşamayız. O yüzden fizikte veya astronomide, evrenin sınırı veya ötesi ile ilgili bir önerme bulunmaz çünkü elimizde hiç veri yok.
O'na mülkünde ortak yoktur. Her şeyi yaratmış, sonra da belli bir ölçüyle takdir etmiştir. O (Allah) ki, gökleri ve Arz'ı ve ikisinin arasındakileri, 'altı gün'(altı devir)de yarattı ve sonra da Arş'a istiva etti(yöneldi). O Rahman ki, O'nu, (bundan) haberi olana sor!
Günümüzde kabul edilen en küçük parçacık, atom altı parçacıklardan biri olan elektrondur.
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Gözlemlenebilir evrendeki en büyük astronomik cisim Stephenson 2-18'tir. Güneş'in 2.140 (~170) katı tahmini yarıçapı ile, bilinen en büyük yıldızdır. Bulutsu, süpernova kalıntıları dışındaki astronomik cisimler kendi etrafında dönerken kütleçekim sayesinde düşmezler.
Uzay veya feza, Dünya'nın ötesinde ve gök cisimleri arasında var olan, sonsuz olduğu düşünülen fakat sonsuz olduğu konusunda kesin yargılara varılamayan genişliktir.
Uzay: Bütün gökcisimlerini içinde barındıran sonsuz boşluk. Evren (Cosmos): Sonsuz uzay ve bu uzayın içindeki gökcisimlerinin tümü.
Evrenin Akılalmaz Büyüklüğü -Güneş'in içine 1.3 milyon adet Dünya sığar.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Eldeki Tevrat nüshalarında Allah'ın evreni altı günde yarattığı, yedinci gün –yaratmayı bitirmiş olduğu için– istirahat ettiği ve o günü kutsal kıldığı belirtilir (Tekvin, 1-2).
Spinoza ağırlıklı panteizm algılayışına göre Tanrı her şeydir ve her şey Tanrı'dır. Tanrı-Evren-insan ayrımı yoktur, böyle bir ayrım aklın illüzyonu, yanılsamasıdır. Bilimsel olarak Tanrı, evren ve insan birdir, aynıdır.
Bilinen evrenin geleceği ve yok olması ile ilgili birkaç teori bulunmaktadır. Bu teorilere göre Evren sonsuza dek genişlemesini sürdürecek ve soğuyacak, veya tekrar kendi üzerinde büzüşecek veya bir yırtılma ile evrenin varlığı son bulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri