Fidan, “İran'da bile ilkokulda çocuklara evrim teorisi anlatılıyor. Evrim teorisinin yasaklandığı dünyadaki iki ülke Arabistan ve Türkiye. Bilimsel olmayan 'Yaratılış' ve 'Akıllı Tasarım' iddiaları dışında Evrim Teorisi'ni çürüten bir kuram yok” diye konuştu.
Bu kararın, evrim teorisinin İslamiyet anlayışı ile uyuşmaması sebebiyle verildiği iddialarını yalanladı, 'Sadece çocuklarımızın gelişim trendi açısından o ünitenin temel eğitim, orta eğitim müfredatında verilmesinin doğru olmadığına karar verdik' dedi.
Araştırmada evrim de konu edildi. Dünya genelinde evrimin doğru olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 41. Bu oran İsveç'te yüzde 68'e, Almanya'da yüzde 65'e, Çin'de yüzde 64'e, Belçika'da ise yüzde 61'e çıkıyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 19.
Evrim Teorisi'nin yeni müfredattan çıkarıldığını ve müfredatın son haliyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan onay aldığını kaydeden Durmuş, müfredat dışı bırakılma gerekçesini ise şu sözlerle anlattı: "Tartışmalı konuları öğrencilerin henüz kavrayabilecek bilimsel arka plana sahip olmadıkları kademelerde devre dışı bıraktık.
21 Haziran 2017 tarihinde de duyurduğumuz üzere, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa, evrimin müfredattan tamamen çıkarılmasına karar verilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Jalajel'e göre biyolojik evrim ile İslam arasında uyuşmazlık yoktur. Tanrı kendi yarattıklarını kendi iradesi ile nesilden nesile değiştirmekte- dir.
Evrim bir kanundur ve ispatlanmıştır. Evrim, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içinde değişmesi demektir ve bunu laboratuvarda, doğada, simülasyonlarda ve bilimin erişebildiği diğer bütün metotları kullanarak tekrar tekrar ispatladık.
Charles Darwin'in ortaya attığı doğal seçilim yoluyla evrim teorisi, insanlar olarak dünyadaki yerimizi sorgulamamızı sağladı. İnsanların primatlarla ortak bir atası olduğu fikri, Batı medeniyetinin temellerini sarsan bir fikirdi.
Evrim ve Evrim Teorisi, iki farklı kavramdır. Evrim, buradaki yazımızda izah ettiğimiz gibi, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Bunu %100 gerçek olarak biliriz; çünkü hem doğada, hem laboratuvar koşullarında gözlediğimiz bir gerçektir.
Charles Darwin'in, yeryüzündeki canlı türlerinin zaman içinde doğal seleksiyon adını verdiği bir süreç sonucu değişime uğradığını ortaya koyan evrim teorisi insanlığın canlılar alemine bakışını tamamen dönüştürerek, çağdaş bilime damgasını vuran köşe taşlarından biri oldu.
Bu sebeple Kur'an'dan evrim ya da kuantum teorisi çıkartmak ya da reddetmek beyhude bir çabadır. Ancak kainattaki ayetlere/işaretlere/bulgulara bakıp Kur'an'ın bunları reddetmediğini yukarıdaki kavramlara baktığımızda evrim kuramının Kur'an'la çelişmediğini ifade edebiliriz.
Varlığın kaynağı konusunda Müslüman teolojisi açısından önemli olan, tanrı ve evren arasında yaratan-yaratıcı ilişkisinin kabul edilmesidir. Yani hem yaratılış hem de evrim mümkündür; ayrıca yaratılışın başka şekillerde de olması mümkündür.
Evrim Ağacı hiçbir Tanrılı ve kutsal kitaplı (teist), Tanrılı ama kutsal kitapsız (deist), Evren'in veya doğanın Tanrı olduğunu savunan (panteist), Tanrıların ve dinlerin var olmadığını savunan (ateist) düşünceyi savunmamakta, desteklememekte ve/veya reklamını/propagandasını yapmamaktadır.
Tür içi ve türler arası düzeyde oluşan evrim gerçeği, deneysel olarak da kanıtlanmış olup türleşme süreçleri doğada da gözlemlenmektedir. Fosiller canlıların jeolojik devirlerdeki evrimsel gelişmelerini gösterdiği için önemli olup paleontologlar yaşamın evrimsel tarihi hakkında bilgi edinmek için fosilleri inceler.
Evrim, popülasyondaki kalıtsal özelliklerin nesiller geçtikçe değişmesidir. Bu gerçeği onlarca bilim dalında aktif olarak çalışıyor ve kullanıyoruz. Evrim Teorisi ise bu evrim gerçeğine yönelik kanıtların toplamıdır. İçinde gerçeklere yönelik veriler olduğu için Evrim Teorisini de tamamen çürütemezsiniz.
Zira Kur'an'da hem yazılı mesajlara hem de yaratılmışlara AYET denir. Öyleyse, evrim de, kütleçekim gibi, elektrik ve manyetizma gibi yaratılmış (kevni) ayetlerden bir ayettir. İnkarı İslam'ın temel mantığına aykırıdır.
Ölümünden sadece birkaç sene önce yazdığı mektuplar göz önüne alınacak olursa, Darwin'in net bir şekilde bir agnostik olduğu; hiçbir zamansa Tanrı'nın kesin olarak (mutlak ateizm) veya büyük olasılıkla (de facto ateizm) var olmadığını iddia etmediğini söylemek mümkündür.
"Şimdiki başka maymunlar ve şempanzeler insan olmuyorlar çünkü insanın rastlantısal olarak içinde bulundukları doğal şartlara ve insanın 6 MY'lık kalıtımsal birikimine sahip değiller. Belki milyonlarca yıl sonra onlardan da insana daha çok benzer dallar ortaya çıkacaktır."
İslam'da evrim düşüncesini savunan Müslüman düşünürlerin de olduğunu kaydeden Eliaçık, Evrim Teorisi'nin İslam'a aykırı olmadığını savundu. Evrim Teorisi'ne inanmanın kişiyi Müslüman olmaktan çıkarmayacağını belirten İlahiyatçı Eliaçık, Evrim Teorisi'ni müfredattan çıkarmanın yanlış bir uygulama olduğunu dile getirdi.
Darwin Türlerin Kökeni'ni (The Origin of Species,1859) yayınladığında, bilim çevreleri “biyolojik yaşam formlarının, canlıların evrimleştiği gerçeğini” kabul etmişlerdi. Yaşambilimleri alanında ne Darwin'in yaşadığı dönemde ne de sonrasında, “evrim gerçeğini” reddeden tek bir önemli biliminsanı vardır.
Yeryüzündeki yaşamın en eski doğrudan kanıtı, 3,465 milyar yıllık Avustralya Apex chert kayalarında çökelmiş mikroorganizmaların mikrofosilleridir. Hidrotermal baca çökeltilerinde görünüşe göre yeryüzü üzerindeki en eski canlıların kanıtı bulunmuştur.
Bilim insanları arasında, biyologların yaklaşık %99'u, biyoloji ve ilgi alanlardaki bilim insanlarının yaklaşık %95'i, tüm bilim insanlarının ise yaklaşık %85-90'ı evrimi bir gerçek olarak kabul etmektedir.
İnsanların halen evrimleşmeye devam edip etmediği konusu en sık tartışılan ve sorulan konulardan birisidir. Cevap, tartışmaya hiçbir yer olmaksızın "Evet"tir. İnsanlar halen evrimleşmektedir. İnsanların evrimleşmemesi için bir neden yoktur.
Ayrıca fosil araştırmalarıyla soyu tükenmiş canlıların varlığı, geçmişteki türlerle günümüzdeki türlerin akrabalık ilişkileri, geçiş fosili örnekleri evrimin kanıtları arasındadır.
Bir varsayım deneyler veya daha fazla gözlem yaparak desteklenebilir veya çürütülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri