Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar. Emek geliri ücret, sermaye geliri faiz, toprak geliri ranttır.
Toprağın ve doğal kaynakların getirisi rant olarak adlandırılır. Bedensel ve zihinsel çalışmayı ifade eden emeğin getirisi ise ücrettir. İktisatta sermaye, üretimde kullanılan tüm insan yapımı makina, ekipman ve araçları ifade etmektedir. Sermayenin getirisi ise faizdir.
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. Bunlar emek (L), sermaye (K), doğal kaynaklar (toprak veya arazi olarak de geçer) (N) ve girişimcilik (E) olarak sayılır. Belirli büyüklükte bir üretimi gerçekleştirebilmek için emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirecek bir girişimcilik gereklidir.
Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
Sermaye, girişim, emek ve doğa genel en genel kategoriler olarak sıralanabilir. Girişimin getirisi sermayenin getirisi faiz, kar, doğanın getirisi rant ve emeğin getirisi ise ücret olarak tanımlanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Üretim faktör sahipleri gelirlerini faktörleri girdi olarak kullanan firmalardan sağlamaktadırlar. Emek geliri ücret, sermaye geliri faiz, toprak geliri ranttır.
Bilindi i gibi üretim faktörleri; emek, sermaye, do al kaynaklar, giri imci ve teknoloji (teknik bilgi) olarak be e ayrlr.
Ekonomide üretim faktörü olarak toprağın üretimden aldığı pay ya da toprağın fiyatı olan rant; toprak faktöründen belirli bir süre için yararlanmak amacıyla ödenen bedel olarak tanımlanmaktadır.
Üretim fonksiyonu
Ekonomide dört üretim faktörü vardır. girişimcilik (E) olarak sayılır.
Ürünlerin ortaya çıkışına kadar süren üretim periyodunda gerekli olan tüm unsurlara üretim faktörleri denilmektedir. Bu faktörler; doğal kaynaklar, girişim, sermaye ve emek olarak örneklendirilebilir.
(Factor incomes) Üretim faktörlerinin üretim sürecine katılmaları sonucunda elde ettikleri gelirlerdir. Emekçiler ücret, sermaye sahibi faiz, toprak sahibi rant ve teşebbüs sahibi kâr elde eder. İlk üç faktöre giden gelirler belirli, müteşebbisin geliri ise belirsizdir.
Üretim, dağıtım ve tüketimi etkileyen beşerî etmenlerin başlıcaları nüfus, teknoloji, sermaye, ihtiyaçlar, tanıtım ve yönetim şeklidir.
Rant, emek harcamadan elde edilen kazanım. İktisatçılar tarafından ise "doğanın getirisi" olarak tanımlanmaktadır.
Üretim, belirli kaynakları çeşitli işlemlerden geçirerek bir mal veya hizmetin elde edilmesi sürecine verilen isimdir. Ayrıca üretim kelimesi insan ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkan mal veya hizmetlerin faydalarını veya miktarlarını artırmaya yönelik çabalar olarak tanımlanabilir.
Bilgi ekonomisinde üretim faktörlerinin (emek, toprak, sermaye) yapısı, miktarı ve verimliliği önemli ölçüde değişmiş olmaktadır. Örneğin iş gücü artık Marks'ın ifade ettiği işgücü olmamaktadır. Bilgi bir üretim faktörü olarak, diğer üretim faktörlerini ikame etmektedir.
Birinci anlamda faiz, bir borç anlaşmasının satışı sonucu elde edilen gelir oranıdır. İkinci anlamda ise üretim amaçlı girdi olarak kullanılan sermayenin geliri ya da üretici için fiyatıdır.
(Rent) Doğal kaynakları üretime katan sahiplerinin elde ettikleri gelire rant adı verilmektedir. Rant da ücret ve faiz gibi önceden saptanmış bir tutardır. Doğal kaynakların arzı talebine göre sınırlı olduğundan, bunların kullanılması ile sağlanan yarar karşılığı bunların sahipleri rant geliri elde ederler.
Üretim faktörleri, bir ürünün ortaya çıkabilmesi için gerekli olan unsurlardır. Klasik endüstri teoreminde 3 tane olan faktörler, bugün 4 tane olarak kabul ediliyor.
Bilgi : toprak, üretim ve hizmet ekonomisinden sonra dördüncü seviyede sayılabilecek olan bilgi ekonomisi ile üretime dahil edilen bilginin etkisini de üretimin faktörleri arasında saymak mümkündür.
Doğal ya da fiziki faktörler olarak tanımlanan grupta; iklim özellikleri, yer şekilleri ve toprak özelliklerinden bahsedilir. Beşeri faktörler ise sanayileşme, tarım, yeraltı kaynakları, turizm, ulaşım başlıkları altında incelenir.
ÜRETİM: İnsan ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetlerin meydana getirilmesidir. Ekonomistlere göre; ÜRETİM fayda yaratmaktır. İki işlemin yerine getirilmesi gerekir. Herhangi bir şey üretilmesi ve üretilen mal yada hizmetin pazarlamasıdır.
Klasik ekonomik anlayışta, toprak gibi arzı sürekli olarak sabit olan faktörlere yapılan ekstra ödemeler ekonomik rant terimi ile ifade edilmektedir. Arzın sabit, kısıtlı olması bu faktörlere ödenen fiyatları yukarı iter.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri