Mehmed 1453 yılında, 21 yaşındayken İstanbul'u fethederek Roma İmparatorluğu'nun varisi olan 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi ve bu olay bazı tarihçiler tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcı olarak kabul edildi.
Babası Sultan 2. Murat'ın talebiyle 1444'te, henüz 12 yaşındayken tahta çıkan 2. Mehmet, tahtı iki yıl sonra 1446'da tekrar babasına devretti.
Fatih, bu hocaları sayesinde, ülkesinin dışında ünlü birçok hocayı ve bilgini de tanımak fırsatını buldu. Henüz altı yaşındayken, Amasya'ya vali atanmıştı. 1443'te Manisa'ya vali atandı. 1444'te büyük kardeşi Alaettin ölünce, Osmanlı Devleti'nin tek veliahtı kaldı.
Fatih Sultan Mehmet 8 dil bilmektedir. Bu diller öncelikle anadili Türkçe olmak üzere Slavca, Yunanca, Arapça, Farsça, Latince, İbranice, Keldanice ve İtalyanca dillerini bilmektedir.
Fatih Sultan Mehmet'in bilinen 7 eşi vardır. Bu eşlerden ise toplamda 5 tane çocuğu olmuştur. Fatih Sultan Mehmet'in eşlerinin isimleri ise şunlardır: Emine- Gül Bahar Hatun: Fatih Sultan Mehmet'in ilk eşi olan Gül Bahar Hatun'un cariye kökenli olduğu bilinmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet ricali ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in cansız bedenini unutacaktı. Daha beteri Sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başladığı da kahreden başka bir detaydır. Ceset öylesine kokmuş ki kimse gidip yıkayamıyordu.
Fatih Sultan Mehmed'in Arapça ve Farsçanın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyancayı çok iyi bilmesi, bu dönemdeki münasebetlerine dayandırılmaktadır.
Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti'ni bir imparatorluk haline getirmiş, devlet kurumlarını buna göre yeniden yapılandırmıştır. Osmanlı Devleti'nin impa- ratorluk olarak yeniden yapılandıran Fatih'in en önemli icraatlarından ikisi kardeş katli düzenlemesi ve devşirme sistemidir.
30 Mart 1432'de doğan Mehmed, Sultan II. Murad'ın (1421-1451) ve Murad'ın hareminden Balkan kökenli bir cariye olan Hüma Hatun'un üçüncü oğluydu. Dedesi I. Mehmed'dir (1413-1421) ve soyunu Osmanlı Hanedanlığı'nın banisi Osman'a (1280-1323) kadar takip etmiştir.
Biçimsel olarak padişah-ı âlem-penâh bu anlamdadır. [17] Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un fâtihi ve müjdelenmiş hükümdar olarak hem “fâtih” lakabını hem de cihan hükümdarı anlamına gelen padişah unvanını kullanmak suretiyle bu uygulamanın öncüsü olmuştur.
12- III. Murat (1574-1595), Osmanlı mülkünü devralır almaz ilk iş olarak 6 kardeşini boğdurttu. 130 cariyeden 112 çocuğu oldu.
2 Oca 1642 - 6 Oca 1693
Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu.
Padişah Abdülaziz'in bir saray darbesi sonucu tahttan indirilişinden sonra, onun yerine tahta geçmiş ve 93 gün boyunca tahtta kaldıktan sonra, akli dengesinin bozulduğu gerekçe gösterilerek 31 Ağustos 1876'da padişahlık makamından indirilmiştir. Osmanlı tarihi boyunca en az süre yönetimde kalmış olan padişahtır.
Murat Ümit Hiçyılmaz, Güneysu Seyahatnamesi adlı kitabında, arşiv kayıtlarına göre Erdoğan'ın ailesinin 450-500 yıldır Yüksekköy köyünde yaşamakta olduğu ve kökenleri Orta Asya'ya dayanan ailenin Kafkasya üzerinden bölgeye geldiği ifade edilmektedir.
Kılıçdaroğlu Alevi inancına sahiptir. Bir yıl Fransa'da görev yapan Kılıçdaroğlu orta düzeyde Fransızca bilmektedir. Ayrıca konuşamasa da Zazaca anladığını belirtmiştir.
Fatih Sultan Mehmet 8, Yavuz Sultan Selim 6, Abdülhamid Han 5 dil biliyordu.
Sırpça'dan da anlayabildiğini düşünüyorum. Arapça ve Farsça gibi doğu dillerini de zaten biliyor. Bazılarının dediği gibi 13-14 dil bildiğini iddia etmiyorum. Onun sarayına gelen ve birtakım mektuplardan anlıyoruz.
Hatta naaşın başında mum yakılması âdeti bile kimsenin hatırına gelmedi ve ceset koktu.
Fatih. 1481'in 3 Mayıs'ında hayata veda etti ve yerini oğlu İkinci Bayezid aldı. Cenazesi İstanbul'a getirildi, burada eski Türk gelenekleri uyarınca mumyalandı, kendi yaptırttığı camiin bahçesine defnedildi ama ardında asırlar boyu devam edecek olan bir "zehirlenme" söylentisi bıraktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri