Felsefe (philosophia) terimini ilk kullanan Pythagoras, bunu daha çok dinî ve ahlâkî anlamda kullanırken Aristoteles'te nedenleri araştıran zihinsel bir disiplin olarak kullanılmış ve episteme ile eş anlamlı tutulmuştur. Bu yaklaşım Platon'da da aynı şekildedir.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Philosophía sözcüğünü "hikmet arayışı" olarak çeviren kaynaklar da bulunmaktadır. Kendine filozof diyen ilk kişinin Pisagor (MÖ y. 570 - y. 495) olduğu kabul edilmektedir.
Felsefe terimini ilk kullanan kişi M.Ö. 6. Yy.'da yaşamış, ünlü filozof ve matematikçi Pitogaras'dır.
Felsefe tarihinin bilinen ilk filozofu olan Thales'in Anadolu topraklarından çıkması tesadüf değil.
İlgili 41 soru bulundu
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
Farklı medeniyetlerin felsefeye temel olabilecek bilim, inanç ve yaşam öğretileri birikimlerinin sistemleştirilmesi bu bölgede gerçekleştirildiği için felsefe, MÖ 6. yüzyılda Antik Yunan'da başlamış kabul edilir. Felsefenin Anadolu ve Akdeniz kıyılarında ortaya çık- masının belli başlı nedenleri aşağıda verilmiştir.
İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Sisamlı Pisagor (Pythagóras ho Sámios; MÖ 570 – MÖ 495), Antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden birisidir. Yunan düşünür ve Pisagorculuğun kurucusudur. Siyasal ve dinsel öğretilerini daha çok Magna Graecia'da yayan Pisagor, önce Platon ve Aristo'nun felsefelerini sonra ise tüm Batı felsefesini etkiledi.
HAFTA. Felsefenin ilk olarak Antik Yunan'da ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Miletli filozoflar, ilk doğa filozofları olarak bilinirler ve «Evren nedir?» sorusunu sorarak başlarlar. Milet felsefesi dünyanın meydana gelişini artık doğa-üstü bir olay değil, doğal bir olay haline getirmişlerdir.
Felsefenin ortaya çıkışındaki temel problem varlık konusudur. “Var olanı var olması bakımından ele alma” olarak tanımlanan varlık felsefesi bu yüzden “ilk felsefe” olarak görülür. İlk felsefede var olanın nitelikleri, oluşu, özü ve değişimi gibi problemler cevapları aranan önemli konulardır.
1. Miletos Okulu. Thales, Anaksimandros ve Anaximenes içerisinde ilk ele alınması gereken filozof Thales'tir çünkü doğayı Yunanlılara araştırma nesnesi olarak sunan ilk filozof odur (Esenyel, 2014: 5). Thales'e göre arkhe yani ilk madde “su”dur.
MÖ 610 yılında Milet'te, yani Aydın'da doğup MÖ 546 yılında Aydın'da ölen Anaksimandros'un öğretilerini kaleme alan ilk filozof olduğu kabul edilir.
M. Şemsettin Günaltay'ın (ö. 1961) Allah'ın varlığını ispat için kullanılan çeşitli delillerle ruh konusundaki muhtelif nazariyelere dair eseri.
İnsan Felsefesi (Kadir Canatan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Aristoteles açısından, bir şeyin varlığa gelmesi için dört nedene ihtiyaç vardır. İlki, maddi nedendir; ikincisi formel neden, üçüncüsü hareket ettirici neden ve sonuncusu ereksel nedendir. Buna örnek olarak vazonun yapılışı verilebilir.
Felsefeyi pratik yönden inceleyen ilk filozof İyonyalı Pisagor (MÖ 582-496)'dur.
9. Pisagor teoremi
Pisagor kendi adını taşıyan teorem fikriyle ünlüdür. Bir dik üçgende yer alan hipotenüsün karesinin, diğer iki kenarın karesinin toplamına eşit olduğunu öne sürmüştür. Her ne kadar daha önce ortaya atılan bir hipotez olsa bile Pisagor bunu ispatlamayı başarmıştır.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
Farabi'yi anlatmaya başlamadan önce Onun doğup büyüdüğü coğrafyadan biraz bahsetmemiz gerekmektedir. Bilindiği gibi Farabi 872 yılında bugün Kazakistan topraklarında bulunan “Farab” köyünde yani “Maveraunnehir” bölgesinde dünyaya gelmiş, 951 yılında Şam'da vefat etmişti.
Thales. Düşünce tarihinin ilk filozofu olarak kabul edilir. Felsefe dışında matematik ve astronomi alanlarında bilgiler ortaya koymuştur. Ona göre evrenin ilk nedeni (arkhesi), sudur.
Felsefe; var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme eylemlerine dayanır. Kimi görüşlere göre felsefe olmadan bilim olması mümkün değildir. Hatta bazı kaynaklarda “Felsefe nedir?”, sorusu bilimin temeli olarak açıklanmaktadır.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri