Avcılığa ve hayvanlara merakı olan Sultan Abdülaziz'in yaptırdığı Boğa Heykeli aynı zamanda savaşta gücü simgeliyor.
bizde kadıköy simgesi boğa iken, fenerbahçe maskotu sarı kanaryadır.
Beşiktaş'ın kartal, Galatasaray'ın aslan, Bursaspor'un timsah ile özdeşleştiği Türk futbolunda sarı-lacivertli renkleriyle Süper Lig'in ilk şampiyonu olan Fenerbahçe'nin sembolü ise kanarya olarak dikkatleri çekiyor.
Fenerbahçe'nin kanarya simgesi “uçan kaleci” lakaplı Cihat Arman'a “sarı kanarya” denilmesiyle ortaya çıktı. Sarı lacivertlilerin bu tarihi simgeyi boğaya çevirmesi kısa zamanda çok mümkün gözükmese de ilerleyen dönemde bunun gündeme gelme ihtimalinden de söz ediliyor.
Boğa Heykeli, İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Altıyol bölgesinde yer alan ve bir erkek sığırı tasvir eden bronz heykel. 1864 yılında Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından oluşturulmuş eser sıklıkla Kadıköy'ün simgesi ve önemli bir buluşma noktası olarak nitelendirilmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Fenerbahçe'nin kanarya sembolü, efsanevi futbolcularından Cihat Arman'a dayanıyor. Dönemin büyük kalecisi, 1940'lı yıllarda maçlara sarı kazağıyla çıkardı. Fenerbahçe'nin kanarya simgesi “uçan kaleci” lakaplı Cihat Arman'a “sarı kanarya” denilmesiyle ortaya çıktı.
1952 yılı Fenerbahçe kadrosu ardı ardında şampiyonluğu kovalar ve kanarya ifadesi basında da yer almaya başlar. O yıllarda iyi işler çıkaran Fenerbahçe'den gazete manşetlerinde “Sarı kanaryalar yine güzel oynadı” diye bahsedilir. Sonuç olarak kanarya ifadesi kalıplaşır, zamanla Fenerbahçe'nin simgesi haline gelir.
GALATASARAY'IN ASLANI:
Galatasaray'ın simgesi olan aslan ise, futbolcu Nihat Bedik'ten geliyor. Galatasaray kurulmadan 3 yıl önce dünyaya gelen Bedik, Galatasaray Lisesi'nde eğitimini sürdürürken spor hayatına başladı.
``Aslan`` ismini verdiği teknesiyle yarışlara katılan, futbol oynadığı dönemlerde ``Aslan Nihat`` olarak çağrılan Bekdik, hayatını adadığı Galatasaray`a kendi lakabını simge olarak bıraktı.
Haberde, Fenerbahçe'nin lakabı "Sarı Kanaryalar"ın kökeninin eski oyuncusu Cihat Arman'dan geldiği belirtilerek, "Fenerbahçe'nin 1939 ile 1952 yılları arasında kalesini koruyan Arman, maçlarda giydiği sarı forma ve akrobatik kurtarışları nedeniyle uçan bir kuşa benzetilirdi.
Fenerbahçe neden 5. yıldızı istiyor? 1959 öncesi şampiyonlukların da hesaplanmasını isteyen Fenerbahçe, talebi kabul edilmeyince, logosuna 5 yıldız ekleyerek tescil etti. Fenerbahçe, gelecek sezon giyeceği 5 yıldız logolu formasının provasını da Ziraat Türkiye Kupası finalinde yaptı.
Ortada bulunan sarı lacivert kalp şeklindeki sarı, Fenerbahçe'ye duyulan gıpta ve kıskançlığı, lacivert ise soyluluğu tasvir eder. Bu iki renk arasından yükselen palamut dalı ise, Fenerbahçelilik'in kudret ve kuvvetinin ifadesidir. Yeşil renk ise yükselen bu kudret için başarının mukadder oluşunu gösterir.
Renk ve dokusu kırmızı-siyah olan bu güzel çiçekler, kulübün sembolü olarak belirlenir. Torku Konyaspor'un sembolü "çift başlı kartal" ise Anadolu Selçuklu Devleti'ne dayanıyor. Doğunun ve batının hakimi olarak nitelendirilen "çift başlı kartal", futbolun da hakimi olmak için yeşil-beyaz takımın ambleminde yer alıyor.
Gücün sembolü olarak tasvir edilen boğa, sosyal statünün oluşmaya başladığı toplumlarda tanrısallık simgesi olarak kullanılmıştır. Sümerlerden başlamak üzere, neredeyse tüm Mezopotamya toplumlarında boğa boynuzlu başlık tanrısallık simgesi olarak kullanılmaya başlandı.
Kara Kartal sembolü
19 Ocak 1941 tarihinde, Şeref Stadı'nda Beşiktaş'ın Süleymaniye takımıyla oynadığı bir maçta, Beşiktaş takımının hücum ettiği tribünde bulunan Mehmet Galin isminde bir taraftarın "Haydi Kara Kartallar, Hücum edin Kara Kartallar"... şeklinde tezahürat yapmıştır.
Boğa heykeli önce Beylerbeyi Sarayı'nın bahçesine, daha sonra Yıldız Sarayı Şale Köşkü'nde bulunan büyük seranın önüne yerleştirildi. Enver Paşa, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yurt dışına gidince boğa heykeli bir süre Enver Paşa ve Naciye Sultan'ın Bilezikçi Çiftliği'nde kaldı.
Fenerbahçe'nin simgesi de bir futbolcusunun lakabından geliyor: Uçan Kaleci Cihat Arman. Cihat Arman, 1939 yılında Fenerbahçe'ye transfer oldu ve 1952'ye kadar takımda oynadı. Sahaya genellikle kanarya sarısı formasıyla çıkardı ve o dönemlerde ligin en iyi kalecisiydi.
Siyah-beyazlıların simgesi olan 'Kara Kartal'ın' çıkış noktası bir taraftarın tezahüratından ibaret. 1940-1941 sezonu. O dönemde oldukça genç bir kadro ile mücadele eden Beşiktaş, haftalar ilerledikçe zirvedeki yerini perçinliyor.
Trabzonspor'un renklerini; Trabzon'un simgesi olan hamsinin gözünün bordomsu duruşu ve teninin mavimsi grisinden aldığı veya iki takımın (İdmangücü ve İdmanocağı) birer renk seçmesiyle aldığı gibi iddialar olsa da; Trabzonspor renklerini, kurulduğu dönemde İngiltere'nin en başarılı takımlardan biri olan Aston Villa'dan ...
Galatasaray ile Rusya Premier Ligi'nde mücadele eden FK Alaniya Vladikavkaz arasında kardeş kulüp anlaşması imzalandı.
'Boğa' sembolünü kullanan ve Ali Koç'un başkanlığını yaptığı 1907 Fenerbahçe Espor Kulübü'nün aldığı başarılı sonuçlar üzerine Twitter'da yapılan ve binlerce kişinin oy verdiği "Kulübün simgesi 'kanarya' mı olmalı 'boğa' mı" sorulu ankette yüzde 65'lik oranıyla 'boğa' 1'inci oldu.
Beşiktaş taraftarının hep bir ağızdan 'övünmek gibi olmasın, biz kara kartallıyız! ' diye İnönü'yü inlettiği tezahürattaki 'kara kartalın' çıkış noktası bir taraftarın tezahüratına dayanıyor. Beşiktaş, 1940-41 sezonuna gençleştirilmiş ve yeni transferleriyle fırtına gibi girmişti.
Fenerbahçe'nin 5 yıldız arma kullanımını tescillediklerini belirten Kızılhan "Kulübümüz 5 yıldızlı arma kullanımını hayata geçirdi ve armamız resmen tescillendi. 2020-2021 sezonunda TFF'ye yaptığımız başvuru hala cevaplanmadı. Biz artık beklemeyeceğiz ve her alanda 5 yıldızlı armayı kullanacağız." ifadelerini kullandı.
Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Nurizade Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir.
Fenerbahçe'nin logosu değişti mi? Fenerbahçe yöneticisi Burak Kızılhan, kulübün olağan mali genel kurul toplantısında yaptığı açıklamada, sarı-lacivertlilerin artık 5 yıldızlı logoyu kullanacağını duyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri