PA (Nylon) filamentler için özel tasarlanmış tabla yapıştırıcısıdır. Poliamid termoplastiklerde güçlü bir yapışma sağlar. PA, PA-66, PA-6, PA-12 dahil olmak üzere poliamid bazlı malzemeler ve muadilleri için rahatlıkla kullanılabilir.
PLA filamentler, endüstriyel yapıştırıcılar kullanılarak kolayca yapıştırılabilir.
Kloroform veya hızlı yapıştırıcılar : Farklı tip hızlı yapıştırıcılar kullanılabilir. Fakat kloroform parçalarınızı iz bırakmadan ve kaynaştırarak yapıştırır (PLA filamenti için geçerlidir).
Ekstruderde yüksek ısılarda eriyen plastik malzeme (filament) eğer soğuk bir baskı tablasına yazdırılıyorsa tablaya yapışmayacak ve soğuk bir yüzey ile karşılaştığı için büzüşüp küçülecektir. Bu nedenle baskı tablanızın önceden ısıtılmış olması gerekir.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir.
İlgili 15 soru bulundu
Bunun yanında fiyatlandırma konusunda en uygun 3D baskı hizmeti en kaliteli malzemelerle sunulacağını unutmayın. Gram üzerinden fiyatlandırılan 3D baskı, gram fiyatı 30 gram üzeri için 3 TL ile 6 TL arasında değişiyor.
En dayanıklı filament çeşitlerinden birisi olan PC, hem fiziksel kuvvete hem de 110°C'ye ulaşan sıcaklıklara dayanabilmesiyle bilinir. Dalış maskeleri, kurşun geçirmez camlar ve elektronik ekranlarda fazlasıyla kullanılmaktadır. PC, Nylon kadar olmasa da diğer çeşitlere göre daha esnektir.
Fakat belirgin sebepler arasında öncelikle eskimiş veya ucuz filament yer alır. PLA ve ABS gibi filamentlerin çoğu, uzun süre kullanım imkanı sunsa da özellikle doğrudan güneş ışığı gibi dış etkilere maruz bırakılırsa bu filamentler kırılgan hale gelebilir.
Makinenin filamenti biterse veya kırılırsa, yazıcının fotoelektrik filament sensörü bu kesintiyi anında algılar ve baskıyı durdurur. Yeni filament beslendiği anda Creality CR-6 SE 3b yazıcı, işinizi kaybetmenize neden olmadan çalışmaya devam edecektir.
Döküm Pleksiglas kalınlıklarına göre 75° C'den itibaran yumuşar ve şekil vermeye hazır hale gelir. Kolaylıkla işlenebilir, yaklaşık 150°C´de ısıtıldığında birçok şekle girebilir. İstenen forma girmesi için Alglas Pleksi'ye 120°-150° C'e yeterlidir.
Boyanın rengini naylon ile üretilen 3D baskıda mümkün olduğunca görmek istiyorsan, 3D baskı yaparken yarı saydam veya beyaz naylon filament kullanmalısın. Daha koyu naylon filamentlerin de boyanması mümkündür, ancak renk çok daha az belirgin olacaktır.
Aseton ayrıca PLA'nın yüzeyini yumuşatır ve başka bir PLA yüzeyine çözülmeden yapıştırılabilir.
Ortalama bir yazıcıda, 1 kg filament ile yaklaşık 50 ila 100 arasında küçük boyutlu objeler yapılabilir, ancak daha büyük ve detaylı objeler için daha fazla filament gerekli olabilir.
Filament kurutmada muhtemelen en kolay ve en yaygın yöntem fırın kullanmaktır. Sıcaklığı plastiğin cam geçis sıcaklığının hemen altına ayarlayın ve 4-6 saat nemin buharlaşması için fırında bırakın.Ne kadar uzun süre bırakırsanız filamentiniz o kadar kuruyacaktır.
Çözünmeyen bir malzeme olmasına rağmen higroskopiktir, çevresindeki nemi yavaşça emerek zamanla bozulur.
Nozulun Filament dolması
PTFE tüp boş ise, filament nozula sıkışmış olabilir. Nozul değişimi sırasında ısıtıcı bloga ve ısıtıcı blok da barele tam sıkılamadıysa aradaki boşluk erimiş filament ile dolarak tıkanıklığa sebep olabilir.
Neme maruz kalma: PLA filamanı higroskopiktir, yani havadaki nemi emer. Filamentiniz nemli bir ortamda saklandıysa baskı sırasında kırılgan hale gelebilir ve kolayca kırılabilir. Yetersiz saklama: Filamentinizi kuru tutmak için nem giderici paketlerle birlikte hava geçirmez bir kapta saklamanız önemlidir.
Nemli Filamenti Belirleme
Ekstrüzyon sırasında patlama / çatlama sesleri. Ciddi derece düşen mukavemet ve katmanların yapışma sorunu. Düzensiz ekstrüzyon hatları Karakteristik olmayan şiddetli çekimler, kabarmalar ya da sızmalar.
PETG daha güçlüdür, daha dayanıklıdır ve daha rahat basılır. Şeffaf renkleri de mevcuttur. ABS, yalnızca 100°C sıcaklık direncine veya yapıştırılabilme ve boyanabilme özelliğine kesinlikle ihtiyacın varsa gereklidir. Aksi takdirde, ilgili baskı zorlukları ile uğraşmaya değmez.
Birkaç düzine filament çeşidi vardır. Polilaktik asit, polivinil alkol, karbon fiber, termoplastik elastomer vb. çeşitleri vardır. Filament isimleri kısaltmalar şeklinde tanımlanır. ABS, PLA, HIPS, CPE, PETG, PETT, TPE, PVA, PCTPE gibi.
PLA Filament Nedir? PLA(Polyactic Acid) filament hammaddesi, mısır nişastası ve şeker kamışıdır. Bu Hammaddeler fermente edilerek Piyopolimer ve Termoplastik üretimi gerçekleştirilir.
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS'yi seçin.
Bir filamentin çapını farklı yerlerinden ölçerseniz averaj değerinden sapmalar görebilirsiniz. Bu sapmaların çok fazla olmaması gerekir ve filamentinizin kaliteli bulunduğunu en bayağı yöntemle bu şekilde görebilirsiniz. Eğer çok fazla sapma varsa filament tedarikçinizi değiştirin.
CPE vs PLA Karşılaştırması
CPE filament, kimyasal olarak dayanıklı ve PLA'ya göre su geçirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri