Bir insanın fitneye düşmesi ile günaha ve dalalete bulaşıp rüsvay olması kastedildiği gibi insanların arasında görüş ayrılıklarının, şikak ve kavganın vukuuna da fitne denilmiştir3. Fiten ile alakalı terimlerden birisi de “melhame” ve onun çoğulu “melâhim”dir.
bilhassa hadis literatüründe fiten ve melâhim mânasında, özellikle de "müslümanların birbirini öldürmesi" anlamında kullanıldığı görülmektedir (meselâ bk. İbn Mâce, "Fiten", 10).
İmtihan, iyi veya kötü şeylerle deneme; mânevî çöküntü; dinî, içtimaî ve siyasî kargaşa anlamlarında kullanılan geniş kapsamlı bir terim. Allah'ın insanları denemek için verdiği maddî ve mânevî sıkıntı, dert, külfet.
Yazar: Hakan Şarkdemir. 250 TL ve üzeri siparişlerinizde kargo bedava!
İlgili 40 soru bulundu
Bunlar arasında Deccal fitnesi, güneşin batıdan doğması, Ye'cüc ve Me'cüc fitnesi gibi harikulade olaylar bulunmaktadır.
Peygamber, Hz. Ömer'e şöyle buyurur: “Deccal bu ise onu öldürecek olan sen değilsin, eğer bu değilse, o takdirde bunu öldürmeye hakkın yoktur”. Diğer bir hadîste “Eğer o deccal benim zamanımda ortaya çıkarsa, ben ona delillerimle karşı koyarım; yok benden sonra çıkarsa Rabbim her mü'minin koruyucusudur” buyurmuştur.
Fitne (ya da fitnah, pl. Fitan; Arapça: فتنة, فتن: "günaha, yargılama; ayaklanma, sivil çekişme, çatışma" geniş bir yargılama, ızdırap veya sıkıntı çağrışımları olan Arapça bir kelimedir. Önemli tarihsel sonuçları olan bir kelime, modern Arapça'da da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hac suresi 11. Nur suresi 63. ayetlerde geçen fitne kelimesi bela ve musibet; Sâffât suresi 63. İsra suresi 60. Zâriyât suresi 14. ayetlerde geçen fitne kelimesi azap; Kalem suresi 6. ayette geçen fitne kelimesi ise delilik anlamlarında yer al- maktadır.
İnsanların fitne yapması doğru değildir. İnsanları doğru yoldan saptırmak için fitne çıkaran kişilerin cehennemde yanacağı bildirilmiştir. Bazı hadislerde fitne çıkarmanın birini öldürmekten çok daha günah olduğu söylenmiştir. Bunun yanında fitne çıkaran kişilere Allah'ın lanet edeceği de bildirilmiştir.
Fiten rivayetlerinin önemli bir kısmını kıyamet alametleri ile ilgili haberler oluşturmaktadır. Kıyamet kavramı, zamanın ve dünya hayatının sonunu anlatmaktadır. İlahi dinlere göre, dünya hayatı bir gün sona erecek ve tüm insanlar dünyada yaptıklarının hesabını vermek üzere yeniden diriltileceklerdir.
Cem'u'l-hadîs adı da verilen tedvîn işini yapan kimseye müdevvin, bu şekilde ortaya çıkan çalışmaya müdevven denir. Daha çok hadis terimi olarak bilinen kelime Kur'an'ın tefsiri ve fıkhın tedvini şeklinde farklı ilim dallarında da kullanılmıştır.
Fitne çıkarmak, düşman edinmektir. (Bugün İslam'ın vakarını, şerefini korumak için fitneden sakınmak vacibdir) buyuruluyor. En tesirli hizmet, en güzel örnek, yol tabelası gibi olmaktır. Sadece Ehl-i sünnet kitaplarını göstermek, tavsiye etmek ve dağıtmak büyük hizmet olur.
Fitne, İslam dininde de sınav ve imtihan anlamına gelir. Bozguncu, şirk, bela, anarşi gibi farklı anlamalarda da sıkça kullanılır. Müslümanlar arasında bazı bölünmelere yol açan ve insanları sıkıntılara sokan, insanları isyan etmeleri için kışkırtan ve günaha yönlendiren, kişiler de fitneci olarak adlandırılır.
Talip olmayana, o işten anlamayana bir şeyler anlatarak tepkiye sebep olmamalı. Hadis-i şerifte, (Ehli olmayana ilim öğretmek, domuza inciden gerdanlık, kolye takmaya benzer) buyuruluyor. Bilmeyene, istemeyene, tepki verecek olana, dinden bahsetmek böyledir, fitneye de sebep olur.
"Vehn, dünyayı (fazlaca) sevmek ve ölümü kötü görmektir."
Vehn hadisi olarak bilinen bu rivayet sahihtir. "Vehn" kelimesinin sözlük anlamı "gevşek olmak, zayıf, güçsüz olmak, gevşeklik göstermektir." Nitekim, Hz.
İslâm alimleri, Hz. Osman'ın öldürülmesiyle (35/656) kontrolden çıkan buhranları “ilk fitne” ya da “büyük fitne” olarak adlandırırlar. Cemel Vakası ve Sıffîn Savaşı ile devam eden acı olaylar, Kerbelâ'da ağır bir hüzne dönüşmüştür.
Fitne kelimesi küfür, azgınlık, sapıklık, günah, rüsvalık, ayrılık, birisini azdırmak, delilik, iç ihtilaf ve kargaşa, kavga, kalbin bir şeyi fazlaca beğenip, ona meyletmesi, hoşuna gitmesi, bela, azap, musîbet...
Öz: Fitne kavramı, insan zihninde olumsuz bir anlamı çağrıştırmaktadır. Bu çağrışımda kişisel ve toplumsal açıdan istikametten uzaklaşmak, huzursuzluk, kargaşa, aklî melekeleri kullanmadan hareket etmek, bunun sonucunda da büyük sıkıntılara, belalara maruz kalmak söz konusudur.
Kaynaklarda “Fitne Dönemi” olarak isimlendirilen bu dönem Emir Muhammed'in iktidara gelmesinden (238/852) III. Abdurrahman'a kadar (300/912) yaklaşık 60 sene sürmüştür. İlk önce Tuleytula'da başlayan ayaklanmalar, başkent Kurtuba dışında tüm bölgelere yayılarak devletin siyasi otoritesini sarsacak seviyeye ulaşmıştır.
İlk Fitne (656 - 661), Halife Osman'ın evinde öldürülmesi ile başlayan ve Muaviye'nin İslam Devleti'nin başına geçmesi ile sonuçlanan iç savaş dönemine İslam tarihinde verilen isim.
Fitne fesat çıkarmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ara bozucu söz söylemek. ara bozucu davranışta bulunmak.
Deccâlin Bazı Kutsal Beldelere Girememesi
Haram, Mescid-i Aksa, Mescid-i Tur ve Mescidi- Nebevi (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 5/364).
Yukarıda bahsedildiği gibi her grup karşı grubun liderini Deccal olarak görmektedir. Kısacası Deccal kavramı Kur'an'da olmasa da genel inanış itibari ile bu tanımlama, Kur'an'da tarif edilen Şeytan tanımına çok benzemektedir.
İslam uğruna savaşacak. O haç kıracak, domuzları öldürecek ve savaşa son verecek (başka bir gelenekte Harb (savaş) yerine Cizye kelimesi var, yani cizyeyi kaldıracak) ; Allah İslam dışında tüm dinleri yok edecek. O [İsa] yeryüzünde kırk gün yaşayacak Deccal'i yok edecek ve sonra ölecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri