Hanefilik, İmam-ı Âzam lâkabıyla şöhret bulan Ebû Hanîfe'ye izâfe edilen fıkıh ekolünün adıdır. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise maturidiyedir. İsmini kurucusu Ebû Hanife'den (Numan bin Sabit) (699-767) alır.
İsmini asıl adı Nûman bin Sâbit olan kurucusu Ebu Hanife'den (699-767) alır. Başta Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan gibi Türk devletleri olmak üzere Balkanlar, Tacikistan, Afganistan, Suriye, Ürdün, Bangladeş ve Pakistan'da yaygındır. Dört Sünnî mezhebin nüfus açısından en genişidir.
İsmini kurucusu Ebû Hanife'den (Numan bin Sabit) (699-767) alır. Türkistan, Afganistan, Türkiye, Hindistan ve Pakistan'da yaygındır. Hanefi mezhebi dört sünni mezhebin nüfus açısından en genişidir.
Hanefi mezhebi; İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi; İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi; İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi; İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Muhammed'in sünnetine uyan ve tabi olandır. Bu mezhebin dört fıkıh kolu vardır. Bunlar sırasıyla Hanefi, Hanbeli, Şafii ve Malikidir. İlk Sünni mezhep ise Ebu Hanife tarafından kurulan Hanefi mezhebidir.
İlgili 31 soru bulundu
Hanefi mezhebi: İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi: İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi: İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi: İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Fıkıh; Ebû Hanîfe, fıkıh meselelerinin çözümünde belli bir usul belirleyen ve bunu sistemleştiren ilk İslam bilginidir. Nitekim onun kurmuş olduğu bu sistem fıkıh tarihindeki ilk mezhebin doğuşuna ve kendisinin de ilk mezhep imâmı olarak anılmasına yol açmıştır.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Fıkhî mezhepler temelde bu iki ayrıma dayanmakla birlikte hicri II. asırdan IV. asrın ortalarına kadarki süreç içerisinde pek çok fıkhî mezhep ortaya çıkmıştır. Bu mezheplerin kahir ekseriyeti ehl-i sünnet mezhepleri olarak bilinmektedir.
Mezhepler İslam'a göre dini ve siyasi gruplaşmalar oluşum esnasında peygamberin ölümünden sonra ortaya çıkmıştır. Bu dönemde çeşitli alimler ortaya çıkmış ve İslam hakkında görüşlerini belirtmiştir. Görüşlerini sözle ifade eden bu alimlerin görüşlerine uyan kişiler o mezhebe ait olmuşlardır.
İslam'da Sünnilik, Şiilik ve Haricilik olmak üzere üç ana mezhep vardır. Bu mezhepler de çeşitli açılarından kendi içinde alt mezheplere sahiptir. En önemlilerinden biri ve ilk olarak şekilleneni, halifelik tartışmaları sonucu ortaya çıkan Şia'dır. Haricîler ve Vahhâbîler de sayılabilir.
Müslümanların ibadetlerinde ve işlerinde uyacakları bir yol göstermiştir. Onun kendi usulüne göre şer'i delillerden çıkardığı hükümlere, yani gösterdiği bu yola Şafii Mezhebi denildi. Ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan, amellerini yani ibadet ve işlerini, bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Şafii denir.
Dört büyük Sünni mezhebinden biri olan Şafii'nin kurucusu İmam Şafii, vefatının 1199. yılında yad ediliyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, asıl adı Muhammed bin İdris bin Abbas eş-Şafii olan İmam Şafii'nin baba tarafından soyu, Hz. Muhammed'in dördüncü kuşaktan dedesi Abdülmenaf'a dayanıyor.
İsmini kurucusu olan Ahmed bin Hanbel'den (780-855) alır. Hanbelilik mezhebinin, Suudi Arabistan başta olmak üzere, Kuveyt, Bahreyn gibi körfez ülkelerinde ve yer yer Irak'ta mensupları bulunmaktadır.
İsmini asıl adı Ebû Abdillâh Muhammed b. İdrîs b. Abbâs eş-Şâfiî olan kurucusu Şafii'den (767-820) alır. Şafiî mezhebi, Malezya, Endonezya, Yemen ve Doğu Afrika'da yaygın olmakla birlikte, Suriye başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinde yer yer mevcuttur.
[1] Fıkıh mezhepleri Kur'an ve Sünnet'in anlaşılması yolundaki çabalar sonucunda ortaya çıkmış ve Müslümanların İslam'ı yaşamasını kolaylaştırarak büyük rahmet olmuştur.
- Hanefi mezhebinde iman ilk olarak gönülle gerçekleşmelidir. - Hanefi mezhebine göre Allah'ın emrini reddetmeyen kişiler dinden çıkmaz. - Hanefi mezhebine göre kadere inanmak gerekir. - Mezhebe göre Allah'ın sıfatlarını tartışmak doğru değildir.
SÖYLEYELİM! 4 Sünni mezhebin birincisinin imamı Ebu Hanife, Abbasi İslam Devleti tarafından zindanda kırbaçlanarak öldürüldü. İkincisinin imamı Şafii ise hocası ve Maliki Mezhebinin kurucusu olan İmam Malik'in öğrencileri tarafından dövülerek öldürüldü. 4 hak mezhep mi dediniz?!
Türklerin en yaygın ve en uzun süreli olarak benimsedikleri din Gök Tanrı dinidir. Gök Tanrı inanç sistemine sahip Türklerde yer ve su kültleri önemli bir yer teşkil etmektedir. İnsanlığın ilk inançlarından olan Animizmin etkileri de bu kültlerde dikkat çeker.
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz.
İslam dinine mensup olanların yüzde 77,5'i Hanefi, yüzde 11,1 Şafi, yüzde 0,1'i Hanbeli, binde 3'ü Maliki ve yüzde 1'i Caferi mezhebine mensup olduklarını söyledi. Hiçbir mezhebe mensup olmayanların oranı yüzde 6,3.
İmam Şafii Filistin'de Gazze Şehrinde miladi olarak 767 yılında ve hicri olarak 150 yılında doğmuştur. Babasının adı İdris'tir. Babası bir gün iş nedeni ile Gazze'ye gitmiş fakat Gazze'deyken vefat etmiştir. İmam Şafii'nin soyu Muhammed (s.a.v.) ile Abd-i Menaf'ta birleşmektedir.
Hanefi Mezhebi'nin kurucusu İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin Hicri 150 yılında zehirlenerek öldürüldüğü rivayet edilir. Ebu Hanife'nin, Halife Ebu Cafer el-Mansur'un kadılık teklifini kabul etmeyince kırbaçlandığı ve hapse atıldığı zikredilir.
Ebû Yûsuf Hanefî mezhebinin ikinci kurucu imâmı olduğu gibi, mezhebin müdevvini ve üçüncü imâmı olan Muhammed eş-Şeybânî'nin de hocasıdır. Dolayısıyla mezhebin kuruluşunda ve günümüze gelmesinde kilit rol oynamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri