Ford markasının kullanmış olduğu powershift şanzıman ise 6 ileri vitesli olmaktadır. Otomatik vites modunda kullanmış olurken bile manuel bir aracın vermiş olduğu motor performans hissini vermektedir. Geartronic şanzıman ile aynı prensiple çalışır, benzer işlevlere ve kumandalara sahiptir.
Powershift şanzıman, iki ayrı debriyajı bulunan ve bu sayede sürekli ve kesintisiz bir güç akışı sağlayan gelişmiş bir otomatik vites sistemidir. Bu şanzıman türü, genellikle yüksek performanslı araçlarda tercih ediliyor ve sürücülere hem otomatik hem de manuel vites kullanım seçeneği sunuyor.
6 ileri vitesli PowerShift şanzıman, Ford'un Avrupa'daki ürün ailesinde ilk kez kullanılıyor ve önceki Focus modelinde benzinli motorlarda sunulan 4 ileri vitesli tork dönüştürücülü geleneksel otomatik şanzımanın yerini alıyor.
CVT şanzımanın kullanıldığı modeller arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi araçlar var.
Günümüzde DSG vites seçeneği Volkswagen Grubu'nun üyeleri olan Volkswagen, Audi, SEAT ve Skoda gibi markalar tarafından kullanıyor. Uzun süre sadece Volkswagen tarafından üretilmesine rağmen benzer teknolojiler farklı markalar tarafından da geliştirildi.
İlgili 28 soru bulundu
Ford markasının kullanmış olduğu powershift şanzıman ise 6 ileri vitesli olmaktadır. Otomatik vites modunda kullanmış olurken bile manuel bir aracın vermiş olduğu motor performans hissini vermektedir. Geartronic şanzıman ile aynı prensiple çalışır, benzer işlevlere ve kumandalara sahiptir.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Ford Focus'un 6 vitesli manuel şanzımanı, daha kolay, duyarlı ve sessiz vites geçişleri için optimize edildi. Sürüş dinamiklerini iyileştirmek ve yakıt tüketimini azaltmak için özel olarak geliştirildi.
Kuga'nın 6 ileri vitesli manuel şanzımanı, yüksek tork kapasitesine sahip olmanın yanı sıra yumuşak, seri ve uygun vites geçişi sağlıyor.
Volkswagen'in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi'deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic'tir.
Yüksek konfor ve yakıt verimliliğiyle çalışan Toyota modellerinde e-CVT yani elektronik kontrollü sürekli değişken şanzıman kullanılıyor. e-CVT şanzımana sahip en bilinen modellerin başında Corolla Sedan, Corolla Hatchback, C-HR ve Camry geliyor.
Powershift şanzımanlar : Volvo'larda kullanılan powershift şanzıman da Ford'un bünyesindeki Getrag firmasının ürettiği çift kavramalı bir şanzıman.
yeni ford focus ve c-max 2.0l dizellerinde kullanılacak, elektronik kontrol edilen, hidrolik harekete geçen, çift kavrama sayesinde pürüzsüz vites geçişleri sağlanması beklenen vites kutusudur.
Bu şanzımanlar teknik olarak yarı otomatik sınıfı içinde yer alsalar dahi, geleneksel yarı otomatiklerden her açıdan ayrılmaktadırlar: Hızlı ve pürüzsüz vites geçişleri: Manuel hatta tam otomatik şanzımanlardan daha hızlı ve sarsıntısız vites geçişleri sunar.
Genelde ise ülkemiz şartlarında aracın ilk sahibi değilseniz ortalama 250-300000 km aralığında bir şanzuman revizyonu şart oluyor.
Cvt değişken oranlı bir şanzıman yani vites atmaz, motorlardaki mantık bastıkça gider.
Yüksek tork kapasitesine sahip 6 ileri vitesli manuel şanzıman, hızlı ve hassas vites değiştirme olanağı sağlar.
Gelişmiş, yeni 10 ileri otomatik vitesli şanzımanla Ford Ranger, yakıt ekonomisi ve ödüllendirici bir hızlanma sunar. Şanzımanın değişen koşullara zahmetsizce adapte olmasını sağlayan gerçek zamanlı adaptif vites değiştirme özelliğini kullanır.
Hem Ecoboost hem ecoblue motordaki 8 ileri şanzıman tork konvertörlu tam otomatik olup Ford GM ortaklığı ile üretilen şanzımanlarin revize bir versiyonu. Bu konuda (tam otomatiğe powershift denmesi konusunda ) daha önce de Fordla bir teşrik-i mesaimiz oldu.
CVT şanzıman, akıcı ve verimli bir sürüş deneyimi isteyen sürücüler için mükemmel bir seçenektir. Ancak, CVT şanzımanlarının sınırlamaları da vardır. CVT şanzımanları belirli araçlarla uyumlu değildir, yedek parça bulmak zor olabilir ve CVT şanzıman diğer şanzımanlara göre daha hızlı yıpranabilir.
EDC şanzıman, Renault ve Dacia markalarının ürettiği çift kavramalı yarı otomatik şanzıman tipidir.
Powershift şanzıman, Getrag tarafından daha güvenli vites değişimi yapabilmek için geliştirilen yeni bir otomatik şanzıman türüdür. Getrag teknolojisi, bir sürücünün debriyaj pedalına basarken ve vites değiştirirken gaz pedalını basılı tutarak motorundan daha fazla güç alabileceği bir sistemdir.
Islak kavramalı DSG şanzıman bulunan araçlarda DSG yağı her 60.000km'de periyodik olarak değiştirilmelidir. Kuru kavrama olarak adlandırılan şanzımanlarda ortalama 1litre kadar yağ bulunmaktadır ve periyodik olarak değişim zorunluluğu bulunmamaktadır.
CVT şanzıman sistemli araçlar, arıza çıkarmadan daha uzun süre kullanılabilir. Vites değişimi olmadığı için, motordan gelen güç hiçbir zaman kesilmez. Az parçaya sahiptir ve bu parçalar, uzun süre boyunca kullanılabilecek dayanıklı parçalardır. Son derece hafif olduğu için, aracın nihai ağırlığına etkisi de azdır.
CVT şanzıman sıklıkla Japon otomobil üreticileri tarafından tercih edilir. Honda'nın Jazz, City ve Civic 2017 ve üzeri modelleri CVT şanzıman kullanıyor. Yine ayrı bir Japon üreticisi olan Nissan'ın Micra, benzinli Juke, benzinli Pulsar, Qashqai ve X-Trail gibi çok tercih edilen modellerinde CVT şanzıman yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri