Sadece 300 milisaniyede motoru yeniden çalıştıran Auto Start-Stop teknolojisi yakıt ekonomisine katkı sağlıyor. 125 PS gücündeki 1.0-litre EcoBoost benzinli motor WLTP normuna göre 138 gr/km CO2 emisyon ve 6,1 lt/100 km yakıt tüketimi (NEDC normuna göre 110 gr/km ve 4,95 lt/100 km) değerlerine imza atıyor.
Yakıt tüketimi 6.8-7.5 lt oluyor. Uzun yolda ise 110-140 arası kullanım ile ortalama hız 100-105 km/h olduğunda 5.0-5.5 lt yakıt tüketimi var. Genelde uzun yolda 130-150 civarı kullanırım. 110-120 kmh ortalamam olur. Bu durumda 5.8 lt-6.0 lt arası yakıt tüketiyor.
Yakıt Kapasitesi 42 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 5.8 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 4.3 lt. Karma Tüketim (100 km) 4.9 lt.
Ford Puma, 7 ileri otomatik ve 6 ileri manuel vites seçeneklerine 95PS, 125 PS ve 155PS motor seçenekleri sunmaktadır. 1.0L Ecoboost benzinli ve hibrit yakıt seçenekleri ile sürücülerin tüm ihtiyaçlarına yanıt verecek özelliklere sahiptir.
Puma şimdi 155 PS 1.0L EcoBoost Hibrit motoru için 7 ileri vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman Powershift seçeneği ile sunuluyor.
İlgili 45 soru bulundu
EcoBoost motor Ford Motor Company tarafından geliştirilen ve üretilen benzinli motorların genel adıdır diyebiliriz. İlk olarak 2009 yılında piyasaya sürülen bu motorlar, küçük hacimli turboşarjlı benzinli motorlar segmentinde yer alıyor.
Ecoboost hibrit motor, verimliliği artırmak için 48 volt bataryadan güç alıyor ve ilave 16 PS güç vermenin yanı sıra hızlanmayı yüzde 20'ye varan oranda artırıyor. Üst serilerde HB ve SW gövde tiplerinde 125PS güç seçeneği ile sunulan hibrit güç grubu, elektrik motoru sayesinde yüksek tork üretebiliyor.
Ford, hafif hibrit 1.0 litrelik EcoBoost motorla birlikte sunuldu. Şirket Avrupa'daki Fiesta ve Puma modellerine yeni bir yedi vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman seçeneği ekledi.
“B-SUV nedir?” diye soranlar için de konuyu şöyle açıklayabiliriz: Volkswagen T-Cross, Opel Mokka, Peugeot 2008, Ford Puma gibi model segmentinde yer alan, arazi aracı görünümlü otomobiller bu sınıfta yer alıyorlar.
Craiova fabrikası 2017 yılında Ford EcoSport'un üretimine başlamış ve 2019'da şu anda Ford'un Avrupa'da en çok satan binek aracı olan Ford Puma piyasaya sürülmüştür. 1 milyon m2 alan üzerinde kurulu Romanya Craiova fabrikası, yıllık toplam 250.000 araç ve 350.000 motor üretim kapasitesine sahiptir.
272 bin adet araç ve 350 bin adet motor üretim kapasitesi
- Puma modelinin ise üretimine devam edilerek, 2024 yılında tam elektrikli modeli üretilecek ve üretimi 189 bin adede kadar çıkabilecektir.
1.0 litre hacmindeki motor 125 HP güç ve 200 NM tork değerine sahip. Turbo beslemeli bu motor, gerçekten başarılı bir motor ünitesi. Çekiş özellikleri, emisyon değerleri ve yakıt verimliliği gibi pek çok dinamikte maksimum faydayı sağlamak üzere tasarlanmış.
Akıllı tasarım ve mühendislikle hızlanmada %12'ye varan iyileşme ve motora göre %10'a varan daha fazla yakıt verimliliği. Yenilikçi, 'insan odaklı' tasarım, cesur SUV stili, enerjik sürüş ve gün içinde hobilerine yer açabileceğin geniş bagaj hacmi. Ford Puma, duruşu ve özellikleriyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor.
1.0 litrelik hafif hibrit teknolojisine sahip olan Ford Puma, tam 155 beygir gücünde #ford #puma - YouTube.
Puma'nın gördüğü tek yenilik ST-Line Vignale paketi değil çünkü Ford, yelpazeye 120 bg (98 kW) güç üretebilen 1.5 EcoBlue dizel motoru da ekledi.
Bunlardan biri de bayilerde bulmanın neredeyse imkansız olduğu model Egea Cross. Tam 25 bin 523 adet ile en yakın rakibine büyük bir fark atan Egea Cross, Türkiye'nin en çok satan SUV modeli oldu.
Ticari modellerinde bile, yol tutuş kabiliyeti ve direksiyon hissiyatı ile sürücüsüne benzersiz bir kullanım deneyimi yaşatmayı adeta gelenek haline getirmiş olan Ford, B SUV segmentindeki temsilcisi Puma'ya da bu özellikleri adeta genlerine işleyerek aktarmış.
B segmenti SUV araçlar, küçük sınıf araç kategorisinde yer alıyor. Şehir içi kullanıma daha elverişli olan bu araçlar, aynı zamanda uzun yolculuklarda da kullanılabiliyor. B segmente “mini SUV” da deniliyor. C segmentindeki SUV araçların iç hacimleri B segmentine göre daha büyük oluyor.
CVT şanzıman, vitesi olmayan ve motordan tekerleklere güç aktarmak için bir kayış kullanan bir otomatik şanzıman türüdür. CVT şanzıman tipik olarak küçük arabalarda ve hafif kamyonlarda bulunur.
Ford markasının kullanmış olduğu powershift şanzıman ise 6 ileri vitesli olmaktadır.
Powershift şanzıman Geartronic otomatik şanzımanla aynı şekilde çalışır, benzer kumandalara ve işlevlere sahiptir. Buna istisna "Geartronic - Kış modu" fonksiyonudur: Powershift, Geartronic ile 3. vites yerine manuel olarak 2. vitesin seçilmesi halinde kaygan yol yüzeyinde sürüşe olanak tanır.
Ford'un 1.0-litre EcoBoost motoru, 2016 Uluslararası Yılın Motoru (International Engine of the Year) değerlendirmesi 1.0 litre altı kategorisinde 5'inci defa üst üste “En İyi Motor” seçilerek rakipsiz olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Hibrit Motor Uzun Mesafede Çok Yakar mı? Hibrit araçların uzun mesafelerde veya belli bir hızın üzerinde normalden çok daha fazla yakıt tükettiği de hibrit hakkında doğru bilinen yanlış arasında yer alır. Ancak sanılanın aksine hibrit araçlar benzinli hatta dizel bir araçtan bile daha az yakıt tüketir.
YAKIT TÜKETİMİ & EMİSYON
Yakıt Kapasitesi 52 lt. Şehir İçi Tüketim (100 km) 7.3 lt. Şehir Dışı Tüketim (100 km) 4.9 lt. Karma Tüketim (100 km) 5.8 lt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri