Işıkla resmetme sanatı. Zamanın ve mekanın dört boyutunu, film ya da elektronik görüntü algılayıcı gibi iki boyutlu, ışığa duyarlı bir yüzey üzerine, fotoğraf makinesi yardımıyla durağan olarak kaydetme işlemi.
Fotoğrafın genişletilmiş bir tanımını yapacak olursak; ortamda mevcut ve gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler/dijital algılayıcılar (sensörler) yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kâğıt veya her hangibir yüzey üzerine hapseden fiziksel ve kimyasal bir işlemdir.
Fotoğraflar anılarımızı ölümsüz kılmanın en kolay yolu olmakla beraber yanımızda olmayan kişilere ya da ürünlere ulaşmamızı ve görmemizi sağlayan bir araçtır. Fotoğrafta bulunan bir kişi ya da ürüne bakarken, kişi ya da ürün ile ilgili zihninizde ilk izlenimler oluşur.
Fotoğraf, doğada mevcut gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kağıt veya her hangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir.
Duyusal etkileşim sonrasında izleyicinin, bir fotoğrafı çözümlemek amacıyla o görüntüyle girdiği etkileşime “Fotoğraf Okuma ve Yorumlama” diyoruz. Dilimizde “Fotoğraf Okuma ve Yorumlama” üzerine yazılmış kitapların çoğu fotoğraf tekniğine ve kompozisyon kurallarına yönelik anlatımlar yapmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Fotoğrafta, perspektif ile derinlik hissi belirginlik kazanır. İki boyuta sahip fotoğrafta, perspektif çeşitli şekillerde algılanır. En başta, bakış noktamıza yakın konu büyük, uzak konu küçüktür. Boyutlarının eşit olduğu bilinen nesneler fotoğrafta farklı boyutlarda görülürse derinlik hissi verilmiş olur.
Fotoğraf, iki farklı değerlendirme metodu ile yorumlanabilir. Bu değerlendirme metotlarından biri teknik açıdan değerlendirmedir. Diğeri ise; içerik analizi, biçimsel ve içeriksel değerlendirmedir.
Fotoğraf felsefesinin görevi, aygıtların hakimiyeti altındaki bir dünyada bu özgürlük ve dolayısıyla anlamlılık imkanı üzerinde düşünmektir; ölümün rastlantısal zorunluluğu karşısında insanın her şeye rağmen hayatına anlam vermesinin nasıl mümkün olduğunu ele almaktır.
Fotoğraf kelimesi “ışık” anlamına gelen Yunanca photos sözcüğü ile “resim” anlamına gelen yine Yunanca graphos sözcüğünden türemiştir (Grzymkowski, 2016: 214). Dolayısıyla fotoğraf; ışığı kimyasal ya da elektronik olarak kaydetmek süretiyle kalıcı görüntüler yaratma sanatıdır diyebiliriz.
Evet, fotoğrafçılık bir sanat olarak kabul edilmektedir. Sanat olarak tanımlanan her şey, sanatsal ifade olarak kabul edilmektedir. Fotoğrafçılık, fotoğrafların bir araya gelerek çekilmesi ve düzenlenmesi ile gerçekleşen bir alandır.
Fotoğrafçı, yaratıcı bakış açısıyla teknik bilgiyi birleştirerek canlı ve cansız objelerin fotoğrafını çeker. Uzmanlık alanına göre; moda fotoğrafçısı, portre fotoğrafçısı, doğum fotoğrafçısı, ürün fotoğrafçısı gibi sıfatlar alır.
Bilgisayarınızda Chrome tarayıcıya gidin. Kullanmak istediğiniz resmin bulunduğu web sitesine gidin. Görseli sağ tıklayın. Sonuçları kenar çubuğunda görüntülemek için Google Lens ile görsel ara'yı tıklayın.
Fotoğraf çeken kişilere fotoğrafçı denir.
Çağdaş Fotoğraf ve Görsel Sanat. Çağdaş fotoğrafçılık görsel sanatlar yönüyle biliniyor.
Fotografik gerçeklik, her türlü şüpheden uzak ve güvenilir bir gerçekliktir. Bu nedenle, bulunuşundan itibaren fotoğraf ve gerçeklikle il- gili olarak "kamera yalan söylemez" cümlesi sık sık dile getirilmiştir. Bu yönüyle fotoğraf, en güvenilir belge sayılmış, belge fotoğrafçılığı denen bir tür ortaya çıkmıştır.
Fotoğraf çekmek bir insanın bakış açısını değiştirdiği gibi zihninin açılmasına, özgüvenli olmasına ve yaşam aktivitelerini de arttırmasına yardımcı olur. Fotoğraf çekmek stresi azaltıyor, zihnin daha iyi çalışmasını sağlıyor, hayata olan duyarlılığı arttırıyor, kaygılardan uzaklaşmayı sağlıyor.
Fotorealizm (fotogerçekçilik, süperrealizm, hiperrealizm, hipergerçekçilik), 1960'larda özelikle Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmış olan "fotogerçekçi" resim akımının ürünlerinde bu eğilim açıkça gözlemlenebilir.
Fotoğraf, günümüzde bildiğimiz şekliyle, Fransa'da 1830'ların sonlarında ortaya çıkmıştır. Joseph Nicephore Niepce, bitüm kaplı kurşun-kalay alaşımlı plakasını ışığa maruz bırakmak için taşınabilir bir kamera obscura kullandı. Bu, hızlı bir şekilde solmayan ilk kaydedilen görüntüyü elde etmesini sağladı.
Sanatsal fotoğraf, sanatçı duyarlılığıyla üretilmiş ve estetik kaygı barındıran soyutlamaların, fotoğraf aracılığıyla görselleştirilmesidir. Soyutlamadan kasıt, anlaşılmaz şeyler yapmak değil, hayatın yorumlanmasından çıkarılan detaylardır. Bakmakla görmek arasındaki farktır denilebilir.
Üçler kuralı, nesnenizi bir görüntünün sol veya sağ üçte birlik köşesine yerleştirmeyi ve kalan üçte ikiyi boş bırakmayı söyleyen bir kompozisyon kılavuzudur. Başka kompozisyon biçimleri olsa da üçler kuralı genellikle etkileyici ve iyi kompozisyona sahip çekimler sağlar.
Fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gerekenler arasında ayrıca; Anı yakalayabilecek kadar hızlı olmak, konunun sizi fark etmemesini sağlamak, doğru ekipman kullanmak, ışığı doğru kullanmak, altın oranı unutmamak, kompozisyon oluşturabilmek, renkleri kullanabilmek gibi unsurlar da yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri