Bu dönemin Fransız fikir adamları bu karanlık dönemi aydınlatarak onlara bir yol gösterici olmuş ve devrimin ateşini yakmışlardır. 1789 Fransız ihtilali Rousseau ile özdeşleşmiştir.
Peki, Fransız İhtilali başlatan kişi kimdir? 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilali'nde meclisin üçüncü grubu olan halk kamarası Emmanuel Joseph Sieyes öncülüğünde toplanarak kurucu bir meclis kurmuşlar ve kraldan yeni bir anayasa hazırlanmasını talep etmişlerdir.
Bastille Baskını
14 Temmuz 1789'da Parisliler Bastille Hapishanesi'ne hücum ettiler.
Türkçe'de Fransız İhtilali ve İhtilal-i Kebir de denilir. Fransa'da 1789'da başlayan, mutlak monarşinin devrilip bilahare Cumhuriyet idaresinin tesis edilmesi ve en nihayetinde Napolyon'un 1804'te imparatorluğunu ilan etmesi ile neticelenen bir dizi olaylar bütününü kapsar.
Nitekim Fransız Devrimi'nin öncüleri arasında yer alan, Robespierre'ler, Saint Juste'ler, Thermidor'lar onun yapıtlarından beslenmişlerdir.
İlgili 43 soru bulundu
Fransa'da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alarak evrensellik kazanan ihtilal, sonraki yıllarda da diğer milletlere ilham kaynağı olmuştur.
Milliyetçilik akımının ortaya çıkmasıyla birlikte, imparatorlukların ve monarşik yönetimlerin yıkılmasına, bunların yerine ulus devletlerin kurulmasına neden oldu. Fransa'da krallık rejimi yıkıldı, Cumhuriyet rejimi kuruldu. Yeniçağ bitti ve Yakınçağ başladı.
Fransız İhtilali sonucu yayılan milliyetçilik akımı ve ayrılıkçı fikirler karşısında Osmanlı Devleti; kapsamlı bir ıslahat hareketine girişmiştir. III. Selim ile birlikte tepe noktalarından birine ulaşan ıslahat hareketleri en büyük adımını 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı ile atmıştır.
Fransa'da halkın, kralın baskısına karşı aydınların öncülüğünde isyan etmesi olarak tanımlanan bu hareket sonucunda halk Fransa'da "ancien regime" adı verilen eski yönetime son vermiş ve Avrupa ve dünya tarihinde yeni bir dönem başlamıştır.
Jakobenizm, ideolojisini genel kitle ideolojisinden daha yeğ gören ve dikte yolu ile bu ideolojiyi kabullendirmeyi amaçlayan politik akım. Kelime anlamı itibarıyla keskin devrimci anlamına gelir. Bu akım, Fransız Devrimi sonrasında kurulan Jakoben Demokratik Kulübü'nün fikirlerine dayanır.
Fransız İhtilali sonucunda yayılan fikir akımlarından biri olan milliyetçilik, çok uluslu bir devlet olan Osmanlı'yı olumsuz etkilemiştir. Bu fikir akımının yayılması neticesinde özellikle gayrimüslimler arasında Osmanlı'nın Avrupa topraklarındaki halklar kendi bağımsızlıklarını kazanma isteği içerisine girişmişlerdir.
Fransız İhtilali'nin Osmanlı Devleti'ne etkileri şu şekildedir: - Meşrutiyet ilan edilerek parlamenter yönetime geçilmiştir. - Tanzimat ve Islahat Fermanları ilan edilmek zorunda kalmıştır. - Demokrasi hareketleri ve batılı tarza yapılan yenilikler hızlanmıştır.
Diğerlerine göre Robespierre, Terör'ün aşırılıklarını sınırlamaya çalışmış ve her şeyden önce barışın, doğrudan demokrasinin ve sosyal adaletin savunucusu, yoksulların sözcüsü ve Fransa'da köleliğin ilk kez kaldırılmasının mimarlarından biri olmuştur.
Fransız Devrimi'nin 14 Temmuz 1789 yılında halkın Bastille hapishanesine hücum etmesi ile başladığı düşünülür ama bu gerçek değildir. Devrim esasen 17 Haziran 1789'da yani “Assemblee Nationale yani Ulusal Meclis'in ilanı ile başlamıştı. Zaten Bastille'de sadece yedi mahkûm vardı.
Fransız İhtilalinin Osmanlı Devleti üzerindeki etkisi iki şekilde olmuştur. İhtilalle yayılan insan hakları, bireysel özgürlükler, eşit vatandaşlık, anayasal düzen gibi konular Osmanlı aydınları arasında etkili oldu. Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı ve Kanun-i Esasi düzenlemelerinde bu fikirler etkili olmuştur.
Fransa, I. Dünya Savaşı'nda Üçlü İtilaf'ta yer almış; Birleşik Krallık, Rusya, İtalya, Japonya, Birleşik Devletler ve bazı küçük müttefik devletler birlikte Almanya ve İttifak Devletleri'ne karşı savaşmıştır.
Fransızlar; Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank (veya Frenk) kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir.
Fransız İhtilali veya Fransız Devrimi Fransa'da 1789'da başlayan ve 1799'da sona eren sosyal ve politik gelişmeler sürecine verilen isimdir. Fransız İhtilali kısmen Napolyon ile devam ettirilen bir süreçtir. Fransız İhtilali sonucu sonucu Fransa İmparatorluğu devrilmiş ve yerine Fransa Cumhuriyeti kurulmuştur.
I. Abdülhamid 7 Nisan 1789 yılında ölünce, III. Selim Avrupa'yı temelinden sarsacak olan Fransız İhtilali'nin eşiğinde tahta çıktı. III. Selim tahta çıktığında Osmanlı Devleti hem Avusturya hem de Rusya'yla savaş halindeydi.
Milliyetçilik akımları önce Balkanlarda kendini gösterdi. Yunanistan 1832'de, Sırbistan ve Romanya ve Bulgaristan 1878'de Osmanlı Devletinden ayrıldı. Fransız İhtilalinin Osmanlı Devletine etkileri en fazla milliyetçilik ve bağımsızlık hareketleri açısından olmuştur.
Fransız İhtilalinin ortaya koyduğu kavramlar, Avusturya İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi çokuluslu siyasal yapılar üzerinde büyük etki doğurmuştur.
Fransız ihtilali 1789'da 18.yüzyılın sonlarında ortaya çıktı. Sanayi inkılabı ise 19.yüzyılın ortalarında İngiltere'de ortaya çıkmıştır.Ve bu batı medeniyetinin gücünü inanılmaz yerlere taşımasına sebep olmuştur.
Geç Orta Çağ ve Yüz Yıl Savaşı'na dek Avrupa'nın en güçlü devletlerinden biriydi. Aynı zamanda dünya çapında mülkleri olan erken bir sömürgeci güçtü. 3 Eylül 1791'de hükümdarın yetkileri sınırlandırılmış, 21 Eylül 1792'de ise monarşi lağvedilerek yerine Birinci Fransız Cumhuriyeti kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri