Avusturyalı Nörolog Sigmund Freud, psikanaliz öğretisini geliştiren, kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren, Psikoanalitik Kuramın kurucusudur.
Freudyen psikolojide psikoseksüel gelişim, psikanalitik cinsel dürtü teorisinin merkezi bir unsurudur. Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu.
Sigmund Freud tarafından, rüya yorumu ve serbest çağrışım gibi teknikleri kullanarak, hastanın zihnindeki bilinçli ve bilinçsiz öğelerin etkileşimini araştırarak ve bastırılmış korkuları ve çatışmaları bilinçli zihne getirerek zihinsel bozuklukları tedavi etmek için ortaya çıkan bir terapötik yöntem.
Psikanaliz fikri ilk olarak 1890'larda Viyana'da kendi psikanaliz teorisini formüle eden Sigmund Freud döneminde ciddi bir ilgi görmeye başladı. Freud, nevrotik veya histerik semptomları olan hastalar için etkili bir tedavi bulmaya çalışan bir nörolog idi.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız.
İlgili 19 soru bulundu
O dönemde Freud'un aşık olduğu kız Gisela Fluss du. Fluss'lar Viyana ya taşınmıştı ve aileler görüşüyordu. Ancak Freud ona gerçek bir ilgi göstermedi.
Rüyaların Kökeni: Freud'a göre rüyalar, bireyin baskılanmış cinsel arzularının bir yansımasıdır. Ayrıca rüyaların, bireyin uyanıkken yaşadığı geçmiş deneyimlerden etkilendiğine inanmıştır. Bilinçdışı ve Rüyalar: Freud, rüyaların bilinçdışı zihinden kaynaklandığına inanıyordu.
Freud ise cinselliğin erişkinlik değil çocukluk döneminde başladığını söyler. Cinselliğin her insanda aynı olan belirli bir gelişim dizgesi izlediğini düşünür. Her insanda doğuştan gelen cinsel dürtüler olduğunu iddia eder ve bunu diğer psişik dürtülerden ayırarak libido(8) kavramı ile açıklar.
Sigmund Freud psikolojinin babası olarak bilinen ama aslında bahsi geçtiği gibi tıp diploması ile mezun olmuş, psikolojinin temel taşı niteliğinde biridir. Ona bu ününü Psikanaliz adını verdiği kuramı kazandırmıştır. Aynı zamanda aynı isimle kendine özgü bir terapi yaklaşımı da bulunmaktadır.
Sigmund Freud (1856-1939), modern psikolojinin önde gelen figürlerinden biridir. Avusturyalı bir psikiyatrist olarak bilinen Freud, psikanaliz adını verdiği bir terapi yöntemi geliştirerek psikoloji dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.
Gerçeklik ilkesi, psikanalizde egonun (ruhun bilinçli ve bilinçdışı zihin arasında aracılık eden kısmı) dış dünyanın taleplerini ruhun iç dünyasıyla müzakere etme biçimine atıfta bulunan bir kavramdır. Sigmund Freud'a göre, ruh sürekli olarak iki karşıt güç arasında çekilir: haz ilkesi ve gerçeklik ilkesi.
Kişi her şeyi zamanında yapma becerisine sahip olmalı, Eğlenme, dinlenme sosyal aktivitelere katılma, kendini geliştirme için zaman ayırabilmelidir. Sigmund Freud ruh sağlığını “Sevmek ve çalışmak” olarak tanımlar. Gerçekten sevebilen, paylaşabilen ve çalışan bir kişi ruh sağlığını koruyor demektir.
Vicdan olarak, doğru ve yanlış duygularımızı içerir; çocuğun ebeveyn kültürünün içselleştirilmesini sürdürücü kendine has tabuları korur. Yeni doğan bir bebek günah, ayıp, yasak, haksızlık gibi kavramlara sahip değildir, yalnızca ilkel güdüler (id) ile hareket eder.
Psikanaliz Sigmund Freud tarafından geliştirilmiş bir terapi ekolüdür. Hatta psikoloji denilince çoğunlukla da psikanaliz akla gelir. Freud, daha önce de çeşitli şekillerde bilinçdışından bahsedilse de onu sistematik bir şekilde ifade eden ve terapide kullanan ilk kişidir.
Bunlar kuramda bir bütünlük gösterir. Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir. Freud, çocukluğun insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır.
Ancak şunları da bilmek isteyebilirsiniz… Başlangıç olarak, evet, hala psikanaliz var ve evet, pahalı olabiliyor. Diğer yandan düşük maliyetli o kadar çok terapi mümkün ki bilseniz şaşırırsınız. Bir de pek çok psikanalist, ne sıklıkla görüşeceklerine danışanlarıyla birlikte karar vermeleri gerektiğine inanıyor.
Freud'un en büyük katkısı, psikanaliz teorisini ve Psikoanalitik Kuramın geliştirmesidir. Bilinçaltı kavramını öne sürmüş, rüyaların ve yanlış davranışların altında yatan sebepleri anlamaya çalışmıştır. İnsan davranışlarının psikolojik kökenlerini inceleyerek modern psikolojiyi derinlemesine etkilemiştir.
Freud, bir nörolog ve psikiyatr olmasına rağmen çalışmalarıyla yalnız tıpta veya psikoloji alanında değil, edebiyattan sinemaya kadar birçok farklı alanda etkide bulunmuştur ve kendisi günümüzde hala konuşulmaya devam eden bir isimdir.
Freud aynı zamanda bilinç dışı kavramını kişinin davranışlarının altında yatan motivasyonun kaynağını açıklamak üzere de kullanmaktadır. Bu bağlamda bilinçdışını, cinsellik ve saldırganlık ile ilgili dürtülerin, savunmaların, anıların ve duyguların bastırıldığı bölüm olarak açıklar.
Psikoanalist ve nörolojist Sigmund Freud'a göre, rüyaları görmemizin amacı aslında isteklerimizin doyurulmasıdır. Bunun kanıtlanmasının çok da kolay olduğunu iddia eder. Örneğin akşam eğer tuzlu bir yiyecek yediyse, rüyasında hep su içtiğini görür.
Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
Rüyalardaki kişiler, hayatımızdaki anılarımızı ve duygusal bağlarımızı yansıtır. Özellikle önemli veya etkileyici kişiler, hayatımızdaki önceliklerimiz ve endişelerimizle de ilişkili olabilir.
Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir. Mitolojide çocuğun ebeveynine aşık olup evlenmesinin tatsız bir eylem olduğu ve sadece tanrılara özel bir uygulama olduğu kabul edilir.
1886 ekim ayında 4 yıldır nişanlı olduğu Martha Bernays ile evlendi. Sinir hastalıkları ve histeri şikayetiyle kendisine başvuranlar üzerinde dönemin ünlü tedavi yöntemlerini, elektroterapi ve hipnotizmayı uyguladı. 1887'de Dr. Bernheim'in Telkin ve Telkinin Tedavideki Uygulamaları Üstüne adlı kitabını çevirdi.
Yalom yarı gerçek, yarı kurgu olarak yazdığı bu kitabında deha filozof Friedrich Nietzsche ile Psikanalizm'in kurucusu Sigmund Freud'un yakın arkadaşı ve hocası olan Josef Breuer'in karşılaşmasını ve birbirlerine konuşma terapisi yolu ile yardım etmelerini anlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri