1508 yılında Bağdat, Şah İsmail'in eline geçince Fuzûlî, Safevilerin Bağdat valisi olan İbrahim Han Musullu'ya iki kaside ve bir terci-bent sunarak himayesine girmiştir. İbrahim Han'ın ölümünden sonra korumasız kalan şair, 1527 yılında tekrar Hille veya Necef'e geri dönmüştür.
Leylâ ile Mecnun, (Azerice:Leyli və Məcnun; Arap harfleriyle: داستانِ ليلى و مجنون; Dastan-ı Leyli və Məcnun) Azeri 16. yüzyıl şairi Fuzûlî tarafından yazılmış ve "Mecnun" ("Deli") lakabıyla tanınan Kays adlı genç oğlanın Leylâ adlı güzele sevgisinden bahseden lirik-epik şiirdir.
Fuzûlî'nin Leylâ vü Mecnûn'u 941/1535 yılında yazılmış ve Bağdat ve Halep Beylerbeyi Üveys Paşa'ya sunulmuştur. Mef'ûlü mefâ'ilün fe'ûlün vezninde 3096 beyitlik (Muhammed Nur Doğan'ın neşrinde 3098 beyitlik) eser, klasik mesnevi bölümlenmesine sahiptir.
1) Leyla ile Mecnun Mesnevileri ve Fuzulî'nin Eseri Leyla ile Mecnun hikâyesi ilk olarak Arap şairler tarafından kaleme alınmıştır. İran Edebiyatı'nda XII. yüzyılda Nizamî tarafından yazılan Leyla ile Mecnun, bu hikâyenin tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Mecnun'a neden Leyla'yı alıp kaçmadın demişler , “Annesi üzülürdü, ben içinde Leyla olan kalbi kırmam” demiş. Mecnu...
İlgili 27 soru bulundu
Mecnun, bir gün Leyla'yı bir trafik kazasında kaybeder. Bu durumu kabullenemeyen Mecnun, tam 1 yıl kimseyle konuşmaz. Daha sonra Leyla'nın organlarının bağışlandığını öğrenir.
Leyla'nın öldüğünü öğerenen Mecnun, onun mezarına gidip uzanır ve canından can gitmiş gibi hıçkıra hıçkıra ağlar. Yaradana feryat figan dualar ederek canını almasını, kendisini Leylâ'sına kavuşturmasını ister. Duası kabul olur, göklerin gürlemesiyle birlikte Leylâ'sına kavuşur âşıklar âşığı Mecnun.
ve Mecnun hikâyesinin birer sahnesini naklederler. yalınız bir sahnesini tasvir eden bu eserler bahsimizin dışında kalır. Fakat Gülşehri ile 'Aşık Paşa'yı, ilk defa konuya dokunan iki şair olarak tanımak gerekir. den sonra)-Eserin yazıldığı tarih: H. 883-M. 1478 (Kâtib Ç).
Leylâ ile Mecnûn, kaynağı Arap edebiyatı olan meşhur bir aşk hikâyesinin kahramanlarıdır. Bu hikâye, klasik Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında çokça işlenmiş, bu edebi geleneklere mensup birçok şair tarafından mesnevi formunda müstakil birer eser olarak kaleme alınmıştır.
LEYLA İLE MECNUN'UN MEZARI BULUNDU
İran'ın güneydoğusundaki Belucistan Eyaleti'nde Helmand Nehri kıyısında bulunan bir Tunç Çağı yerleşimi olan Shahr-e Sukhteh'de kazı yapan arkeologlar inanılmaz bir gerçekle karşılaştılar.
Aşk denilince akla ilk gelen, türlü kitaplara, filmlere konu olan Leyla ile Mecnun mesnevisi, edebiyatımızın en lirik şairi Fuzulî'nin şaheseri olmasının yanı sıra en büyük aşk mesnevilerinden de birisidir.
Ancak ilahi aşkın anlatıldığı Leyla ile Mecnun hikayesi, ilk kez 11. asırda, Nizam-İ Gencevi tarafından yazılmıştır. Bu hikaye gerçek olmasa bile, bir benzerinin Suudi Arabistan'da yaşandığına inanılmaktadır.
Su Kasidesi Fuzûlî'nin kasidelerinden biridir. Aruzun "fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilâtün fâ'ilün" kalıbıyla yazılmıştır. Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Türk Edebiyatı'nda birçok şair tarafından kaleme alınan Leylâ ve Mecnun mesnevileri (Levend, 1959: 103-383) arasında en beğenileni Fuzulî'nindir. O, eserini H.942/M.1535-1536 tarihinde yazmıştır (Levend, 1959: 237).
Burada Leylâ'nın güzelliğinden Mecnûn'un aşkından söz ediliyor gibi görünse de, asıl anlatılmak istenen aşk ve güzellik kavramlarıdır. Hele bu kavramlardan Mevlânâ söz ediyorsa, bu aşkın ilâhî bir aşk, bu güzelliğin ilâhî bir güzellik olduğunu düşünmek gerekir.
Leylâ vü Mecnûn mesnevisiyle ilgili çalışmalarda, Fuzuli'nin bu eseri “Mecnun'un mecazi aşktan ilahi aşka geçişi” düşüncesini ispatlamak amacıyla yazdığı söylenmekte ve bu iddia “Leyla'dan Mevla'ya ulaşmak” şeklinde ifade edilmektedir.
Olay sırasında sette bulunmayan oyuncularımızdan Beste Bereket, isminin olaylara haksız yere karıştırıldığını ve bu şekilde oyunculuk görevini ifa edemeyeceğini bildirerek diziden kendi isteği ile ayrılmayı talep etmiş, bu talebi şartlar göz önüne alınarak tarafımızdan olumlu karşılanmıştır.
Kent merkezinde yaşayan Şükran ve Nihat Aydemir çiftinin 7 çocuğundan 6'ncısı olan Leyla, Ramazan Bayramı için geldikleri dedesinin yaşadığı Bezirhane köyünde 15 Haziran 2018 tarihinde kayboldu. Tüm Türkiye'nin seferber olduğu Leyla'nın 18 gün sonra köye 3 kilometre uzaklıktaki Kurudere mevkiinde cansız bedeni bulundu.
Favorilerinize Ekleyin. Serenay Sarıkaya ve Kıvanç Tatlıtuğ'u bir araya getiren Aile dizisi ilk bölümüyle büyük beğeni toplarken, dizide bir dönem rol arkadaşı Ezgi Asaroğlu'na şiddet uyguladığı için gündem olan Ushan Çakır'ın rol alması sosyal medyada büyük yankı uyandırdı ve tepki topladı.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mecnun kelimesi, cünun sözcüğünden türetilmiştir. Cünun, delirmek ve çıldırmak anlamına gelirken, Mecnun da aşkından deliye dönmüş olan kimse demektir. Fuzuli tarafından kaleme alınan Leyla ile Mecnun mesnevisinde, Mecnun, ilahi aşkı ve ahiret özlemini simgeler.
Ali Atay (Mecnun Çınar) — Orta sınıftan bir aile olan İskender ile Pakize'nin oğludur. Kireçburnu Mahallesi'nde yaşayan Mecnun, Açıköğretimde işletme okumaktadır ama yıllardır matematik dersini verememiştir. Ezgi Asaroğlu (Leyla Yılmaz) - Mecnun'un gerçek Leyla'sıdır. 30. bölümde trafik kazasında ölmüştür.
Leylâ ve Mecnûn mesnevîsinin temelde bakış açısı hakim bakış açısı olmasına rağmen anlatıcının sözü kimi zaman kahramanlara teslim ettiği görülür. Bakış açısında, mesnevînin içindeki gazellerde Fuzûlî'nin kendi ağzından söyleyişlere de yer verilir.
Özellikle Arap, Türk, Fars ve Urdu edebiyatlarında ele alınmış bu aşk hikâyesinin iki kahramanından biri olan Mecnûn, 70 (689) yılı civarında öldüğü ve adının Kays b.
Yalnızlık, aynı havayı soluyup da bir türlü yan yana olamamak gibidir. Bazen her nefeste onun kokusunu duymak istersin ama yapamazsın. Aldığın her nefes ciğerini acıtmaya başlar. Yalnızlık dediğin, eski bir sandalyenin gıcırdamasıdır yalnızlık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri