Gaita tahlili alındıktan sonra derhal soğuk bir ortama alınmalıdır. Ortalama 48 saat etüve yerde bekletilip mikrobiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeye alınır. Patojen bakteri üreten kültür sonuçlarının çıkması 2 – 3 günü bulabilir.
Gaita testleri genel olarak 3-4 gün içinde çıkar. Patojen bakteri araştırılması yapılan testlerin süresi, gaitada gizli kan test ile farklılık gösterir. Bunun nedeni alınacak gaita numunesi zamanı ile ilişkilidir. Gaitada gizli kan test yapabilmek için üç farklı gün ve saatte alınacak örneğe ihtiyaç vardır.
Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır.
Sonuçları birkaç gün içinde çıkan gaita testinde negatif sonuç dışkıda herhangi bir problem olmadığını gösterirken pozitif sonuçlar ise bazı enfeksiyon ve bakterilerin göstergesidir. Dışkıda zararlı bakteri ve enfeksiyonlar tespit edilirse doktor antibiyotik veya başka ilaçlar vererek enfeksiyon giderilmesini sağlar.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
İlgili 28 soru bulundu
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Hastaneye sevk: Gaitada gizli kan tarama testi pozitif olan herkes ve 50 ile 70 yaş aralığındaki tüm bireyler kolonoskopi yapılmak üzere hastaneye başvurmalıdır.
hekimleri aracılığı ile gaitada gizli kan testi yapıyor. 🔬Bu pozitif çıkarsa kolonoskopi yapılıyor. Kolorektal kanser hem dünyada hem de ülkemizde.
Gaitada gizli kan testi negatif: Normal kabul edilir. Dışkıda kan tespit edilememiştir. Testin pozitif çıkmasısindirim sisteminde gizli bir kanama olduğunu ve dışkıda kan tespit edildiğini gösterir. Buradaki “gizli” kelimesinden kasıt, kanın gözle görülemediği halde testte tesbit edilmesidir.
Görüntülerde kanserli doku varsa, doktor biyopsi yaparak doku örneği alır. Biyopsi, kanserin kesin tanısını koymak için kullanılır. Kolon kanserinin teşhisinde kullanılan diğer testler şunlardır: Dışkıda gizli kan testi: Dışkıdaki gizli kana bakarak kanserin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Gaita testi yapılmadan önce gaita kabı üzerine steril bir biçimde hastanın adı ve soyadı yazılmalıdır. Ardından hastanın doğum tarihi ve testin yapıdığı günün tarih bilgisi de eklenmelidir. Gaita tahlili alındıktan sonra kesinlikle hızlı bir şekilde soğuk ortama alınmalıdır.
Gaitada normal ph değeri 7-7,5 aralığında olmalıdır. Gaita testi sonucunda çıkan pozitif değer normal kabul edilmemektedir. Lökosit pozitif, mukus pozitif, gizli kan pozitif gibi analiz sonuçları mevcut hastalığa ilişkin bilgi verir ve doktor tarafından gerekli tedavi başlatılır.
Yeşil kapağı çevirip tüpü açınız. Kapağın, ucunda çıkıntılı bir kısmı olan küçük bir çubuğu vardır. Çıkıntılı kısmı dışkınızın dört (4) farklı yerine batırınız. Çubuğun çıkıntılı kısmında çok küçük miktarda dışkı bulunması yeterlidir.
E-nabız kişisel sağlık sisteminden de gaita testi sonucu öğrenilebilir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra tahlillerim kısmından sonuçlara bakılabilir.
Gaitada lökositin görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi bir durumun olabileceğini düşündürmelidir.
Gaita mikroskopisi: Hastanın gaita örneğinin sulandırılarak mikroskop camına yayılması ve incelenmesi yöntemidir. Bu şekilde, özellikle gaita içinde yer alan parazitler ve onlara ait yumurtalar tespit edilebilir. Benzer şekilde gaita içindeki çeşitli yabancı maddeler mikroskopi esnasında belirlenebilir.
Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir. Bu kan kayıplarına; ülser, divertikulozis, polip kanamaları, inflamatuvar bağırsak hastalığı, hemoroid, diş eti kanaması ve burun kanaması yüzünden yutulan kan ya da kanseröz bir tümör yol açıyor olabilir.
Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir. Ayrıca kahve, çay, kola gibi içerisinde yoğun kafein bulunan içeceklerden uzak durulması gerekir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bu sebepten dolayı hastaneye başvurulması ve uzman hekimden yardım alınması gerekir. Kıl kurdu tanısını koymak için gaita tahlillerinden çok selefon bant testi, ile işlem gerçekleştirilerek tanı konulur. Yapılan tahliller sonucunda kıl kurdu oluşumunun sonucunu veren parazitolojik testtir.
Kanlı ishaller bazen antibiyotik tedavisi gerektirebilir. Bu gibi durumlarda gaita testi ve kan değerlerine bakılır.
Teşhis ve tedavi için gerekli görülen tahliller özel sağlık sigortası kapsamında yer almaktadır. Bu tahliller arasında kan tahlili, idrar ve gaita tahlilinin yanı sıra daha kapsamlı tam kan sayımı ya da şeker ölçümü gibi tahliller de yer almaktadır.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Test öncesi 7 gün süresince alkol kullanılmamalıdır. Kanamalı hemoroid, idrar yollarında kanama varlığında hatalı pozitif sonuçlar görülebilmektedir. Adet kanaması olan bayan hastalar, GGK testi için kanama bitiminden sonra örnek vermelidir.
Gaitada pH <5 ve redüktan madde pozitifliği karbona hidrat emilim bozukluğunu gösterir. Redüktan madde saptandıktan sonra kromatografik yöntemle atılan şekerin tipi belirlenir. Steatokrit pozitifliği yağ emilia minin bozulduğu durumlarda saptanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri