Devlet adamı yetiştirmek amacıyla II. Beyazıt tarafından 1481'de kurulan mektep, adını kurulduğu bölgeden alır ve "Galata Sarayı" olarak anılmaya başlar. Okul modern konumuna 1 Eylül 1868'de Sultan Abdülaziz döneminde kavuşur.
1 Ekim 1905'te, Mekteb-i Sultani'de Mehmet Ata Bey'in dersi sırasında arkadaşlarıyla konuşan Ali Sami Yen, bir futbol kulübü kurmaya karar verir.
II. Bayezid'in yaptırdığı Galata Sarayı, Kanûnî Sultan Süleyman döneminde Vezîriâzam İbrâhim Paşa tarafından inşa ettirilen saray ve bir süre hizmet veren İskender Paşa Sarayı birer mektep özelliği kazandı.
Lise öğrenimi sırasında dönemin siyasal, edebi ve sportif gelişmelerini yakından takip eden Yen, bir grup sınıf arkadaşıyla futbol kulübü kurma kararı aldı. Ali Sami Yen ve arkadaşları, 1905 yılının ekim ayında lisedeki bir edebiyat dersinde Galatasaray Kulübünü kurdu.
Ali Sami Bey 28 Mayıs 1886 tarihinde İstanbul'un Kandilli semtinde dünyaya geldi. Yen ismini daha sonradan aldı ve adı Ali Sami Yen oldu. Çocukluk ve gençlik hayatını da İstanbul'da geçiren Ali Sami Yen eğitim hayatını Galatasaray Lisesi'nde gerçekleştirdi.
İlgili 27 soru bulundu
İstanbul'un Kandilli semtinde dünyaya gelen Ali Sami Yen babası meşhur ansiklopedist ve Osmanlı entellektüeli Arnavutluk'un Frashëri köyünden Şemseddin Sami Fraşeri'dir. Ali Sami öğrenim gördüğü Galatasaray Lisesindeki edebiyat dersinde, sınıf arkadaşlarıyla birlikte bir futbol kulübü oluşturmaya karar verdi.
Galatasaray, dünyanın en büyük kulüpleri listesinde 22. sırada yer aldı. Sarı kırmızılılar, Türkiye'den en iyi derece ile listeye dahil olan takım oldu. Galatasaray'ın güncel piyasa değeri 207 milyon Euro'ya ulaştı. Fenerbahçe, dünyanın en büyük kulüpleri listesinde 26. sırada yer aldı.
Conversation. Alevi - Bektaşi Arnavut aileleri, Arnavutluk rönesansını başlatan ve dolayisiyla #Arnavutluk devletinin kurulmasina sebep olan kişilerdir. Bunların başında da, #Galatasaray'in kurucusu, Ali Sami Yen'in babasi, Sami Frashëri gelir.
Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi olarak inşa ettirilmiş, ancak Cenevizliler kuleyi 1349 yılında yeniden inşa etmiş. 1500'lü yıllarda ise depremden zarar gören kule, Mimar Hayreddin tarafından onarılmış. III. Selim döneminde ise kulenin üst katına bir cumba eklenmiş.
Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 - 508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kuleyi 1348 - 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir. Kule 1445 - 46 yılları arasında yükseltilmiştir. 1500'lü yıllarda depremden zarar görerek Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu'nda millet-i sadıka olarak anılan Arnavutların ünlü Fraşiri ailesindendir. Bektaşi Tekkesi'ne devam eden Şemseddin Sami; ilk Türkçe roman Taaşşuk-ı Tal'at ve Fitnat'ı yazar. Türk diline büyük katkıları vardır ama henüz 54 yaşındayken vefat eder.
Cevdet de ikinci Reisliği formaları yıkadığı için almıştı. "Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek."
Galatasaray'ın müzesinde helal kupa yoktur..
Kurucular: Nurizade Ziya Songülen Bey, Osmanlı Bankası memurlarından Ayetullah Bey, Bahriye Mektebi talebesi Necip Okaner Bey, Hindli namıyla anılan Asaf Beşpınar Bey ve Enver Yetiker tarafından kurulmuştur.
Kulübümüzün spor branşlarının tarihçeleri Galatasaray Lisesi gibi çok eskilere dayanmaktadır. Devlet adamı yetiştirmek amacıyla II. Beyazıt tarafından 1481'de kurulan mektep, adını kurulduğu bölgeden almış ve “Galata Sarayı” olarak anılmıştır.
Başta da değindiğimiz üzere, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Black Stockings FC ismi altında 1899 yılındaki ilk girişiminde öncülüğünü yaptığı gençler ile, Kadıköy Futbol Kulübü (1902) ve ilerideki yıllarda kurulacak olan Fenerbahçe Futbol Kulübü (1907) ismi altında toplanan gençler, aslında yıllardır aynı ideali sürdüren ...
Galata Kulesi'ne ilk kiminle çıkarsan onunla evlenirsin!
Bu hikayelerden biri Romalılar tarafından anlatılırmış. Söylenenlere göre bir kadın ve bir erkek beraber kuleye çıkarsa, onların evliliği gerçekleşirmiş.
Efsaneye göre Galata, Kız Kulesi'ne deliler gibi aşıktır. Öyle bir aşk ki adeta Kız Kulesi'ni sevmek, Galata'nın ayakta durmasındaki en büyük sebeptir. Onu seyre dalıp gittiği her an Galata'nın aşkı denizleri taşma noktasına getirir. Efsane bu ya; İstanbul Boğazı bu iki aşığın bir araya gelmesini engellemektedir.
Galata Kulesi'nin her katında hem kuleye hem de İstanbul'a dair önemli tarihi bilgiler, eserler ve belgeler yer alıyor. Ayrıca animasyon, simülasyon ve oyun gibi interaktif deneyimlere de ev sahipliği yapıyor. Galata Kulesi'nin en üst kısmında yer alan restoran ise artık kulede yer almıyor.
Dinî törenler ve günler
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Milot Rashica: "Ali Sami Yen, Galatasaray'ın kurucusu. Ve onun babası Arnavut kökenli Şemseddin Sâmi.
Fenerbahçe, 2024 Paris Olimpiyatları'nda Türk Bayrağını Zirvede Dalgalandırma Hedefinde. 1907'den bugüne spor kulübü kimliğini her zaman her koşulda gururla taşıdık!
Süper Lig'in kurulduğu 1959 yılından günümüze kadar ebedi puan durumunda Fenerbahçe 1. sıradadır. Süper Lig'de en çok lider olan takım ise Galatasaray'dır. Ebedi puan durumunda en çok galibiyet alan, en çok gol atan, en az mağlup olan ve en iyi averaja sahip takım Fenerbahçe'dir.
Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu (IFFHS), 1 Mayıs 2022 ile 30 Nisan 2023 arasındaki Dünya Kulüpler sıralamasını yayınlarken, ilk 30'da Türkiye'den sadece Fenerbahçe yer aldı. 179.5 puanla IFFHS'nin istatistiklerinde 28.sırada yer almayı başaran Ekibimiz, Juventus, Chelsea, Tottenham, Atletico ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri