4)Oto komisyonculuğu yapanların durumu nedir? Oto alım-satımı işlerine aracılık eden galericiler, şirketler, başkalarına ait alım-satım yaptıkları araçlar nedeniyle aldıkları komisyon gelirlerinden %18 KDV ödeyeceklerdir.
Aracı olan kişi arabanın değerinde satılması karşılığında %5 komisyon isteyebilir. Araba sahibi bunu kabul ederse eğer satış sonrası komisyoncuya bu yüzdeye göre ödeme yapacaktır. Komisyon Ne Kadar Alınır? Komisyon alacak kişinin ve komisyon verecek kişinin aralarında anlaşmaları gerekmektedir.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Komisyon neden alınır sorusunun yanıtı komisyon yapılan işleme bağlı olarak değişmektedir. Ticari bir işin sonucunda söz konusu iş için aracı olan kişiye ya da kuruma belli miktar para ödenir. Bu paraya da komisyon adı verilir. Komisyon; aracı olan kişi ya da kuruma söz konusu olan işe yardım ettiğinden dolayı ödenir.
Komisyon Ücreti Nedir? Komisyon ücreti, belirli bir işi gerçekleştiren işçinin, elde edilen toplam gelir üzerinden aldığı belirli bir oranda yüzdelik pay olarak bilinmektedir. Yapılan iş sonucunda veya gerçekleştirilen bir satış sonrasında alınan ücretin belirli bir oranı komisyon ücreti olarak verilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Örneğin satış fiyatı 100 TL olan bir çantanın Trendyol komisyon oranı aksesuar kategorisinde yer aldığından %20'dir. 1 adet çantanın satışının gerçekleşmesi ile tarafınıza yansıtılacak olan Trendyol komisyonu hesaplama işlemi sonucunda 100 × %20 = 20 TL olur.
Örneğin gerçekleşecek olan herhangi bir ticari faaliyette, ticaretin tutarı 50.000 TL diyelim. Komisyon talep eden kişi/kurum bu işlemden dahili olarak %10 oranında bir komisyon alacaksa, komisyon tutarı 5.000 TL olarak hesaplanır.
Pos cihazının kullanımı ya da bankanın iş yerinden aldığı komisyon bazı iş yerleri tarafından tüketiciye yansıtılabiliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği'ne göre tüketiciden böyle bir ücret almak yasal değil.
Provizyon daha çok ticari işlerde uygulanan bir ücret şeklidir. Örneğin, satış işini üstlenen bir işçinin sattığı malların toplam değeri üzerinden belirli bir yüzdeye göre aldığı ücret, komisyon ücretidir.
Mal başına bu hizmeti gören kimse maktu bir ücret alıyordu. Komisyonculuk bedeli helal midir? Bir kimse birinin malının satımına aracılık ediyorsa ve bu işi yapmakla biliniyorsa komisyon bedeli helaldir.
4)Oto komisyonculuğu yapanların durumu nedir? Oto alım-satımı işlerine aracılık eden galericiler, şirketler, başkalarına ait alım-satım yaptıkları araçlar nedeniyle aldıkları komisyon gelirlerinden %18 KDV ödeyeceklerdir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
Sözleşmelerde belirtildiği üzere yapılan her işlemde (alım/satım) kurum azami %0,32 (binde 3,2) oranında komisyon tahsilatı yapma hakkına sahiptir. Sabit Komisyon Modeli'nde uygulanan komisyon oranı 0,1950% (binde 1,95)'dir.
Bir işte aracılık yapan kimseye bırakılan yüzdelik, simsariye. Bir ticari işlemin gerçekleştirilmesine aracılık eden kişiye hizmeti karşılığında işlem tutarının belli bir oranında yapılan ödeme.
Bir ürün veya servisin satışından elde edilen gelir tutarı ile maliyet tutarı arasındaki pozitif farkın, satış tutarına oranıdır. Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının gelir tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir.
Diğer taraftan, üreticiden veya tüccardan aldığınız ürünleri satmanız karşılığında aldığınız komisyon bedelleri genel oranda (%18) katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, bu hizmetlere ait katma değer vergisinin genel esaslara göre beyan edilmesi gerekmektedir.
Komisyon oranınız nedir? Hisse senedi alım satımlarında gerçekleşen işlem hacminin binde ikisi (BSMV hariç) oranında komisyon alınır.
Komisyoncu, esas itibariyle Türk Borçlar Kanununda düzenlenmiştir. TBK 532-545 maddeleri arasında alım satım komisyonculuğu ayrıntılı olarak düzenlenmiş, diğer işlere ilişkin komisyonculuk ise md. 546'da alım-satım komisyonculuğuna gönderme yapılarak hükme bağlanmıştır.
Hal komisyoncularının faaliyetleri ticari mahiyette olup KDV ye tabi bulunmaktadır. Bunlar kendi adlarına mal alım satımı yapmadıklarından, normal olarak sadece aldıkları komisyon için KDV li fatura vermeleri gerekir.
Tefecilik suçunun cezası şu şekildedir: Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşyüz günden beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK 241/1).
Tefecilik suçlarına karşı yargı mercii asliye hukuk mahkemesi olarak belirlenmiştir. Tefecilik suçu şikâyete bağlı bir suç olmadığı için, savcılık tarafından kamu davası açılarak başlatılır. Kişinin şikâyetini geri çekmesi bu nedenle davanın kapanmasına neden olmaz.
Yüzde oranını maaş miktarı ile çarpın. Bu örnekte, 5.000 x 0,15 = 750 TL hesabını yaparak, bu kişinin maaşının %15'ini hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamayı farklı yüzde oranları için de yapabilirsiniz.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Komisyon TDK'ya göre 1. anlamı : Alt kurul. Komisyon TDK'ya göre 2. anlamı : Bir işte aracılık yapan kimseye bırakılan yüzde, simsariye.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri