Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Brüksel lahanası, brokoli, lahana, kuşkonmaz ve karnabahar gibi bazı sebzeler, içerdikleri rafinoz nedeniyle en çok gaz yapan yiyecekler arasındadır. Bu besinlerle hazırlanan yemekler bağırsaklarda gaz oluşumuna yol açabilir.
Fazladan hava yutulmasına neden olan gazlı ve fermente içecekler. Başlıca fasulye, nohut ile mercimek gibi baklagiller ile bazı tam tahıllar gaza neden olduğu için mide şişkinliğine neden olur. Yağlı yiyecekler sindirimi ve midenin boşalmasını yavaşlatabilir.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
İlgili 27 soru bulundu
Karın Şişliği Nasıl Geçer? Karın şişliğini hafifletmek veya geçirmek için bazı yöntemler denenebilir. Bu yöntemler arasında düzenli egzersiz, yavaş yemek yeme, gaz oluşumunu azaltmak için şişmanlık, gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınma, bol su içme ve lifli gıdalar tüketme sayılabilir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir. Dikkatli tüketiniz. Rezene Çayı, gaz problemlerinizin azalmasına yardım eder.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Stres gaz sıkışmasına ve sancısına neden olur mu? Birçok hastalığın nedeni olan stresinin, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Stres, sinir sistemini ve hormonları olumsuz etkileyebilmektedir. Çok akla gelmese de bazen aşırı strese bağlı gaz sıkışması ve sancı ortaya çıkabilir.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Bunlar; papatya, nane, tarçın, anason ve kakule çaylarıdır. Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer.
Ek gıdanın ilk sürecinde pirinç kullanabilirsiniz. Ayrıca emziren anneler de pirinç tüketebilir. Ölçülü olmakta fayda olacaktır. Fazla miktarda tüketilen pirinç gaz yapmaz ancak kabızlık oluşturabilir.
Gaz sıkışması karın ağrılarıyla başlayıp, sırta kadar vurabilmektedir. En doğru olanı gaz sıkışması ağrıları yaşandığında en yakın sağlık merkezine başvurmaktır. Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir. Gaz, ağrıya, rahatsızlığa ve utanmaya neden olabilir ancak ciddi bir sorun değildir.
Bu nedenle, tedavi edilmesi gereken problemler listesinde yer alan bağırsak gazı ile gastroenteroloji bölümü ilgilenir.
1- Soda: Maden suyu, içerdiği minerallerle mide asidini dengeleyerek mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelmektedir. Maden suyu, çok fazla yemek yemekten kaynaklı ortaya çıkan mide şişkinliğini hafifleterek hazmı kolaylaştırmaktadır.
Bel bölgesini tamamen saran ve çok sıkan giysiler, elbiseler çıkarılmalı ve o alan rahatlatılmalıdır. Ayrıca yüz üstü uzanılarak bütün vücudun gevşemesi sağlanarak kişinin rahatlanması gerekir. Bir başka kişinin, sırtınıza ve bel çevrenize yukarıdan aşağı doğru masaj yaparak, gazın çıkmasını sağlaması gereklidir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri