Rum Abdallarından başka, Fatma Bacı tarafından kurulan Baciyan-ı Rum, Ahi Evran'ın kurduğu esnaf teşkilatı niteliğindeki Ahiyan-ı Rum ve ilk Osmanlı Sultanlarının silah arkadaşları Konur Alp, Gazi Abdurrahman, Hasan Alp gibi Alp-gazilerin oluşturduğu Gaziyan-ı Rum devletin kuruluşunda pay sahibi güçlerdir.
Anadolu Kadınlar Birliği anlamını taşıyan Baciyan-ı Rum; 13. Yüzyıl Anadolu'sunda üyelerinin göçmen Türkmen hanımlar olduğu, kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran'in eşi Fatma Bacı'nın, kurduğu, dünyanın ilk kadın teşkilatıdır.
Bunlardan birincisi askerlerden önce fethedilecek bölgeye gidip insanların gönüllerini kazanmaya çalışan Abdalan-ı Rum (Anadolu dervişleri), ikincisi savaş zamanında eli kılıç tutan Gaziyan-ı Rum(Anadolu gazileri-yiğitleri), Üçüncüsü de daha geniş kapsamlı sanattan eğitime, ticaretten savunmaya, şehirlerden köylere ...
Gaziyan-i Rum Arapça kökenli, savaşçı gazi ya da gaziler anlamına gelen bir kelimedir. Savaş konusunda tecrübeli, akıl ve cesaret sahibi, kılıç kuşanmayı at binmeyi bilen ve imanı güçlü savaşçı dervişlere Osmanlı döneminde Gaziyan-i Rum denirdi.
Bâciyân-ı Rûm XIII. yüzyıl Anadolu'sunda göçmen Türkmen hanımların oluştur- duğu bir gruptur. Bu isimle ilk olarak onlardan bahseden XV.yüzyıl Osmanlı tarihçisi Âşıkpaşazâde'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Rum Abdalları ya da Abdâlân-ı Rûm, Ahmed Yesevî sûfilik geleneğinin temsilcileri olan dervişlerinin adıdır. 1240 yılındaki Babaî İsyanı'na destek veren sofular, bu hareketin ve Osmanlı'nın kuruluşunun öncülüdür.
XIII. yüzyılda, Anadolu'da Ahilerin kadınlar kolu olarak, Türkmen kadınları tarafından kurulan Bacıyân-ı Rum, Anadolu Selçukluları devrinin en önemli ve ilgi çekici kültür ve medeniyet olaylarından birisi olarak gösterilir.
Bazı araştırmalar Ahiliğin Kırşehir'de ortaya çıktığını ileri sürer. Diğer bir görüşe göre, Bağdat'ta büyük üstadlardan ders alan Ahi Evran, Arapların kurduğu Fütüvvet Teşkilatı'ndan etkilenerek, 1205'te Anadolu'ya gelmesinden kısa bir süre sonra ilk olarak Kayseri'de Ahilik Teşkilatını kurmuştur.
Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Döneminde Abdalan-ı Rum (1300-1400)
Bacıyân-ı Rûm, Anadolu Beylikleri döneminin sonlarında var olduğu iddia edilen kadın milis örgütüdür.
Bacıyan-ı Rum teşkilatına mensup hanımlar bu sanayi sitesinde el sanatlarını ve mesleklerini icra ediyorlardı. Kadınlar daha çok çadırcılık, keçecilik, nakışçılık, örgücülük, kilim ve halı dokumacılığı, ipek ve pamuk ipliği üretimini gerçekleştirmişlerdir.
Abdalan-ı Rum'un görevi, fethedilecek olan bölgeye askerlerden önce ulaşarak bölgedeki halkın gönlünü kazanmaya çalışmaktadır. Bu sebeple de gönüllü olan kişilere derviş anlamına gelen Abdal ya da Abdalan-ı Rum denmekteydi.
BACILARIN LİDERİ FATMA BACI
Bacıyan-ı Rum örgütünün lideri Fatma Bacı, Ahilerin lideri Ahi Evran'ın eşidir. Sadece eşinden dolayı değil dönemin ünlü mutasavvıflarından Evhadüddin- Kirmani'nin de kızı olması nedeniyle büyük saygınlığı vardır. Ona olan derin saygı Alevi-Bektaşi kitleler nezdinde bugün de sürüyor.
Bacıyân-ı Rûm teşkilatı, Anadolu kadınlarını, gerektiğinde düşmanlara karşı vatan savunmasında eşlerinin yanında mücadele etmesi ve gerektiğinde de kültürde, sanatta, edebiyatta, sosyal ve ekonomik alanlarda kalkınıp gelişmesini sağlamak için teşkilatlandırmıştır.
Aslında günümüz Yunanistan-Ege adaları ve çevresi için "Yunanlıktan" bahsedilebilir. Rum ise tarihte daha farklı bir kavram olsa da günümüzde ve yakın daha yakın tarihte Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır. Rumluk, Roma'dan gelir. Romalı denilebilir.
Rumlar; Anadolu'nun yerli halkı ile Yunanların, Yunan dili ve kültürü lehine karışması ile ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Rumlar, her ne kadar ırksal köken olarak karışık da olsalar, ana dilleri Yunanca olduğu için Yunan kabul edilip, Yunanistan'daki Türk nüfus ile mübadele olunmuştur.
Askerlerden önce fethedilecek bölgeye gidip insanların gönüllerini kazanmaya çalışan kişilerin de fetihlerde büyük rolü vardır. Bu gönüllü insanlara derviş manasına gelen abdâl veya Abdalân-ı Rum deniliyordu. Bu dervişlerin faaliyetleri Anadolu'da İslâmiyet'in yayılmasını sağladı.
Osmanlı Devleti uyguladığı meylettirme anlamındaki istimalet (hoşgörü) politikası ile fethedilen bölgelerdeki gayrimüslim halkın yerlerini terk etmesinin önüne geçmiş ve bu çerçevede uygulanan dini serbestiyet, can ve mal güvenliği, vergi muafiyeti ile askeri ve idari sistemin içerisine katılmalarını sağlamıştır.
Klasik Osmanlı Ordusu, Osmanlı ordusunun 1451'de II. Mehmed'in yapılandırmasından başlayıp 1826 Vaka-i Hayriye biten kısmına verilen isimdir. Dönemin ordusu, 1606 sonrasında yenilmeye başlamış ve 17. ve 18. yy itibarıyla geçirdiği reformlar ardından 1826 yılında lağvedilmiştir.
Horasan'ın Hoy kasabasında doğan Ahî Evran, uzun bir yolculuğun ardından Horasan'dan geldiği Anadolu'da seyyid Hacı Bektaş Velî'nin Alevî-Bektâşî, tasavvufî Türkmen tarikatına bağlanmış, kendi adıyla adlanan Ahîlik Teşkilât'ın kurucusu olmuştur.
Müslüman Türklerin, ekonomik ve sosyal hayatlarının düzeninde önemli rol oynadığı bilinen ahilik, Anadolu'da Selçuklular döneminde meydana çıkan, Osmanlı Devletinin ilk yıllarında etkili olan önemli bir yaygın eğitim kuru mudur.
Amaç, göçebe Türkmenlerin İslâmlaşma sürecini hızlandırmak, Anadolu'yu Türk yurdu haline getirmek, şehirlerde yaşayan Rûm ve Ermeni tacirlerle rekabet edebilmekti. Sanat, ticaret ve ekonomide kendim gösteren bu anlayış ortaya koyduğu kurallarla kısa zamanda hızla yayıldı.
Diyar- Rum (Rum Ülkesi ya da Rum Bölgesi) tarihte Müslümanların Anadolu'yu tanımlamak için kullandığı bir tabirdir. Buradaki Rum'dan kasıt genel olarak Roma ya da Romalı, özel olarak da Doğu Roma ya da Doğu Romalı olmaktadır.
9 Eylül 1922'de, Türk ordusu İzmir'e girip; şehri Yunan işgalinden kurtardı. Olayları büyük ölçüde düzensizlik takip etti. Yerel halk ve askerler tarafından, Yunan işgalini desteklemiş olan Hristiyanlara, Rumlara ve az sayıdaki Türklere karşı saldırılar gerçekleştirildi.
Bacıyan-ı Rum örgütlenmesini gerçekleştiren Fatma Bacı ünlü mutasavvıf Şeyh Evhadüddin Kirmani'nin kızı ve aynı zamanda Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran'ın (Şeyh Nasırüddin Mahmut) eşidir. Bacıyan-ı Rum örgütünün sloganı da 'İşine, aşına, eşine sahip ol'dur" diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri