En parlak dönemini Gazneli Mahmut zamanında yaşamışlardır.Gazneli Mahmut Hindistan'a 17 sefer düzenleyerek islamiyet'in bu bölgede yayılmasını sağlamışlardır. Ayrıca Abbasi halifesini Büveyhoğullarının baskısından kurtarmış ve halife tarafından "sultan"unvanı verilmiştir.
Gazneli Devleti Sultan Mahmud'un otuz üç yıllık (998- 1030) saltanatında en parlak dönemini yaşamıştır.
Bundan sonra başkentlerini Lahor'da yaşatabilen Gaznelilerin son hükümdarı olan Hüsrevşah'ın oğlu Hüsrev Melik, Pencap çevresinde hüküm sürdü. Gurlular, 1186'da Hüsrev Melik'i ve oğullarını esir alarak, Gazne Devleti'ne son verdiler.
Gazne Devleti'nin en büyük hükümdarı Sebük Tigin'in oğlu Gazneli Sultan Mahmud'dur. Babasının yerine tahta çıkan kardeşi İsmail'i tahttan indiren Mahmud (997-1030) 999 yılında Samanoğulları Devleti'nin yıkılması ile topraklarının büyükçe bir bölümünü ele geçirdi.
Gazneliler Devleti Kurucusu
Diğer tüm Türk devletlerinden daha farklı coğrafyada yer alan Gazne devleti, 963 yılında Alp Tekin (Alp Tigin) tarafından kuruldu.
İlgili 24 soru bulundu
Gazneliler Bayrağı
Ayrıca bayrak üzerindeki tavus kuşu gösterişe, heybete ve saltanata yorulmaktadır. Bir kaynağa göre, Gazneliler daha sonrasında Abbasi Halifeliği'nin meşrû mümessili olduklarını gösteren bir başka bayrağa geçmişlerdir. Bu yeni bayrak siyah olma özelliği taşımaktadır.
Gazneli Mahmut, “sultan” unvanını kullanan ilk Türk hükümdarıdır. Gazneli Mahmut'a asıl şöhretini kazandıran faaliyetin Hindistan üzerine yaptığı seferler olduğu söylenebilir. Gazne üzerinden Hindistan'a tam 17 sefer düzenleyen Sultan Mahmut, Hindistan'ın Müslümanlaştırılmasında rol oynamasıyla dikkat çekiyor.
Mahmud Gaznevî veya Gazneli Mahmud (2 Kasım 971 - 30 Nisan 1030), (Farsça Yemin el-Devlet Mahmut) (Tam ismi: Yemin el-Devlet Abdülkasım Mahmut ibn Sebük Tigin), 998-1030 yılları arasında hüküm sürmüş olan Gazne Devleti hükümdarıdır.
Ayrıca Orhan Gazi, sultan unvanını kullanan ilk Osmanlı hükümdarıdır. 1357'de Orhan Gazi'nin ölümüyle yerine kardeşi Birinci Murad geçmiştir. Birinci Murad ilk önce, isyan eden kardeşlerini ortadan kaldırtmıştır. Bu dönemde Yeniçeri Ocağı ve timar sistemi gibi birçok kurumun temelleri atılmıştır.
Gazne devleti, Alp Tekin tarafından 963 senesinde kuruldu. Afganistan'da kurulan devlet, ilk Türk-İslam devletlerinden birisidir. Gazne devleti kurucusu Alp Tekin ve yıkılma döneminin hemen öncesindeki Sultan Husrev Melik ile toplam 22 hükümdar yer almıştır.
DANDANAKAN NEREDE? Uzakdoğu ile Akdeniz arasındaki büyük ticaret yolu üzerinde Serahs-Merv arasında bulunan Dandanakan'ın, Ortaçağ'ın önemli ticaret ve sanat şehirlerinden biri olduğu ve bugünkü Türkmenistan Cumhuriyeti topraklarındaki Taşrâbâd'ın işgal ettiği yerde bulunduğu yapılan kazılardan anlaşılmaktadır.
İlk Müslüman Türk devleti Karahanlılar'dır.
Gazne (Farsça: غزني; Darice: غزنی), Afganistan'ın kuzeyinde, Gazni Vilayeti'nin merkezi olan şehir. Kent, Afganistan'ın en işlek karayollarının kavşağında kurulmuştur. Güneybatıdan Kalat'a, kuzeydoğudan başkent Kabil'e ve doğudan Gardez'e bağlıdır.
Merkez teşkilâtının başında yuğruş denilen vezir bulunurdu ve hükümdar adına devlet işlerini yürütürdü.
1040 yılında Gazneliler ve Selçuklular arasında yapılan Dandanakan Savaşı Gazneli devletin başında bulunan Sultan Mesud Selçukluları egemenlik altına alması amaçlayan bir savaştır. Bu amaçla 1039 yılında Selçuklular üzerine ilk defa seferi düzenleyen Sultan Mesut Selçukluları mağlup etmiştir.
Gazneli Mahmud, 1000 yılından 1027 yılına kadar Hindistan'a on yedi büyük sefer düzenledi.1025-1026 yıllarında yaptığı Hindistan'daki Somnat Seferi'yle İslam dünyasında kahraman olarak tanınmakla kalmadı halife tarafından gönderilen menşur ile tarihte ilk "Sultan" unvanını alan kişi de oldu.
Sultan Mahmud'un 421'de (1030) vefatından sonra Gazneli Devleti'nde tekrar taht mücadelesi başladı. Sonuçta Mesud kardeşi Muhammed'i mağiOp ederek Gazneli tahtına geçti ve Muhammed gözlerine mil çekilerek hapsedildL Mesud yetenekli ve cesur bir askerdi.
Sistan, Horasan ve Samani Devleti toprakları böylece Gazneli Mahmud'un yönetimine geçmiştir. Mahmud'un Horasan dışında bölgedeki diğer hedefine sıra gelmiştir. Sistan'ın son Seferi emiri Halef'in hakimiyeti altındaki toprakları da almasından sonra Gazneli Mahmud'un Hindistan arasında başka engel kalmamıştır.
Dandanakan Muharebesi ya da Dandanakan Meydan Muharebesi (1040), Selçuklu Devleti'nin Gazne Devleti'ni yendiği ve Gazne Devleti'nin çözülmesine yol açan muharebedir. Bu muharebeden sonra Gazne Devleti yıkılış dönemine girmiş, Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur.
Öz. Gazneli Mahmud dönemi Sünni İslâm akaidinin tekâmül dönemlerinden biri olmuştur. Sultan Mahmud'un dini siyaseti çerçevesinde Gazneli topraklarında kelamî tartışmalara pek fırsat verilmemiş, Sünni İslâm anlayışı çerçevesinde tevazu ve hoşgörüyü ön planda tutan tasavvufi hareketler itibar kazanmıştır.
Gazneli Mahmut, Abbasiler ile iyi ilişkiler kurmaya karar vermiş ve Samaniler gibi bir devletin tanımadığı Abbasi hükümdarını "halife" olarak tanımıştır.Bunun üzerine Abbasi Halifesi Gazneli Mahmud'u İslamiyet'in savunucusu anlamına gelen "Sultan" unvanı ile şereflendirmiştir.
Gaznelilerin Türk ve İslâm tarihindeki başlıca rolü kuzey Hindistan fütühatına yol açarak İslâm dinine Pencâb'da kuvvetli bir dayanak noktası elde etmesi ve daha sonraki Hindistan fetihlerine bu suretle sağlam bir zemin hazırlamış olmasıdır.
Tuğrul Bozan ya da dizideki adıyla Emir Bozan2ın doğum tarihi bilinmiyor. 1052 yılında öldüğü bilinen Emir Bozan, 1052 yılı içerisinde, tahminen 40-57 gün arası hüküm süren ve Gazneli hanedanından olmayan gulâm kökenli Gazne Devleti sultanıdır.
Sünni mezhebe bağlı olan Gazneli Sultanlar aynı zamanda İslam Halifesine (Abbasi Halifesi) bağlı birer emir durumunda idiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri