Far Asistanları İle Sürüş Kolaylaşıyor Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır.
Dış aydınlatmanın yetersiz olduğu yollarda karşıdan araç gelmediği durumlarda uzun farların açılması karanlıkta güvenli sürüş tekniğinizi artırır. Diğer sürücülerin görüşünü etkilememek adına gece sürüşlerinde uzun farlar yalnızca karşıdan araç gelmediği durumlarda kullanılır.
Yoğun bir yağışta hem yolu ve diğer araçları görebilmek hem de diğer araçların sizin aracınızı görmesini sağlamak için kısa farların mutlaka açık olması gerekir.
Uzun farları kısa farlardan ayıran en büyük özellik ise kısa farların gündelik hayatta kullanılabilecek aydınlatma ölçülerine sahip olmasının yanında uzun farların sadece ihtiyaç duyulduğunda ani aydınlatmalarda kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
Far Asistanları İle Sürüş Kolaylaşıyor
Kısa farlar, günün karanlık saatlerinde daima kullanılması gereken hatta gündüz saatlerinde bile kullanılan farlardır.
3- Öndeki aracı takip ederken, 4- Gece bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar, 5- Gündüz görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda, kullanılır. Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur.
Gündüz farları araç motoru çalıştırıldığında otomatik olarak devreye girer. Gün ışığında net olarak görülebilecek kadar parlak olan gündüz farları, kapalı hava koşullarında göz kamaşmasına neden olabilir. Sahip oldukları parlaklık seviyesi nedeniyle gece kullanılmazlar.
Ön sis farlarınızın yanısıra kısa hüzmeli farlarınızı yakmayı unutmayınız. Sisli havalarda sürücülerin yaptığı diğer bir yanlış ise tüm farların kapatılıp sadece ön sis lambalarının yakılmasıdır. Bu durum karşıdan gelen sürücülerin aracın boyutlarını tam olarak görmesini engelleyecek ve kazalara neden olabilecektir.
LED aydınlatmaya sahip bu far sistemi; gün ışığında da işe yarayabilecek şekilde tasarlanır. Bu sistem sayesinde sisli, bulutlu ve yağmurlu havalarda sürücüler birbirlerini daha rahat bir şekilde ayırt edebilir. Düşük enerji tüketen gündüz farı teknolojisi, ilk olarak Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır. Normal ehliyetle arasında çok az fark vardır. Örneğin stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetleri iptal edilir.
Özellikle ışıksız yollarda sürücüler yolu daha iyi görebilmek için uzun farlarını kullanırlar. Normalde karşı şeritten bir araç geliyorsa, uzun farlar yerine kısa farları kullanmak gerekir.
Farlar, yoldan en yüksek noktada ve yanlara doğru ortalama 2-3 derecelik bir açıyla ayarlanmalıdır. Far ayarı yapılırken farların hizaları da önemlidir.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Ancak bu yanlış bir yöntem, seyir esnasında dörtlü ikaz lambasını yakmak, arkadan gelen sürücülerin sizin kaza yaptığınızı ya da aracınızın arıza yaptığını düşünmesine sebep olabilir ve bu da ani tepkiler vererek kaza yapmalarına sebep olabilir. Sisli havalarda dörtlü ikaz lambalarını yakmak kesinlikle doğru değil.
Sisli havalarda mümkünse hiç şerit değiştirilmemeli, ancak seyir halinde şerit değiştirilecekse de çok dikkatli olunmalıdır. Bu noktada görüş alanının azalması nedeniyle araba camları açık bir şekilde seyahat etmek en makulüdür. Bu sayede etraftaki araçların kendisi görülmese bile sesinden aracı fark etmek mümkün olur.
Görüş mesafesinin azaldığı sisli, yağmurlu ve yoğun kar yağışının olduğu hava koşullarında şerit çizgileri ve işaretlerini daha iyi görmeye yarayan farlara sis farı denir.
Kanunun 64/1-b-1 maddesine göre de 'Gece sis ışıklarının sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılmasının cezası 108 TL'dir. Araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası da 488 TL'dir" denildi.
Sis farının güçlü ve yoğun aydınlığı, karşıdan gelen sürücünün gözünü alması sonucuyla kazalara neden olmaktadır. Bu sebeple sis farları yağmurlu, karlı ve sisli hava durumlarında kullanılmalıdır. Gereksiz yere sis farı yakmaktan kaçınmalıyız.
Zaman zaman, gün içerisinde birbirini fark etmeyen araçlar, ciddi kazalara sebebiyet veriyorlar. Boş alanlarda yapılan deneyler sayesinde, gündüz farının kullanılmasıyla, kazaların aza indirgenmesi saptanmıştır.
Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.
a) Uzağı gösteren ışıklar (uzun hüzmeli farlar);
tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde uzağı gösteren ışıkların yakılması mecburidir.
Kısa farlar yakıldığında gösterge panelinde yeşil renk lamba yanar. Uzun farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta uzun farlar 100 metreyi aydınlatır. Uzun farlar yakıldığında gösterge panelinde mavi renk lamba yanar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri