Ses soğuk havalı gecelerde ise daha hızlı yayılır çünkü havanın yerin yüzeyine yakın kısımlarında üst kısımlarına göre daha soğuk olduğu durumlarda, örneğin geceleri ise ses dalgaları yerin yüzeyine doğru ilerler.
Sesin geceleri daha uzak mesafelerden duyulabilmesinin nedeni ses dalgalarının havada yön değiştirmesi ile ilişkilidir. Aslında ses dalgaları soğuk havada daha yavaş hareket eder.
Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlardaki yayılma hızı farklıdır. Gaz tanecikleri birbirinden çok uzak, katı tanecikler ise birbirine çok yakındır. Bu nedenle ses katılarda en hızlı, gazlarda ise en yavaş yayılmaktadır.
- Katı maddelerde ses daha hızlı şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirine çok yakındır. - Sıvı maddelerde de hızlı yayılır ancak katı maddelere göre daha az hıza sahiptir. - Gaz maddenin içinde ses en yavaş şekilde yayılır.
Örneğin, eğer sesin yayıldığı havanın sıcaklığını arttırırsanız, havanın yoğunluğu azalır. Sesin sıcak havada soğuk havada olduğundan daha hızlı yayılmasının sebebi de budur. Sesin, 20 derecedeki hızı, saniyede 343 metreyken, sesin sıfır derecedeki hızı, saniyede 331 metreye düşer.
İlgili 25 soru bulundu
Hareketli ses kaynağının hızı, sesin yayılma hızını geçince, ses, patlama sesi olarak duyulur. Bu durumda dalga ışın gibi konik bir alana yayılır ve şok dalgaları olarak isimlendirilir. Bir cismin hızının, o ortamdaki ses hızına oranına Mach sayısı denir. Ses hızını ilk geçen insan Chuck Yeager olmuştur.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
SU ALTINDA DUYMA
Su sesi çok iyi iletir. Sualtında ses havadaki hızından yaklaşık dört kat daha hızlı yayılır. Deniz suyunda sesin yayılma hızı ortalama 1500m/s'dir.
Ses dalgalarının bir engelle yaşadığı çarpışma sonucu, çıktığı ortama geri dönmesine ses yansıması denmektedir. Bu yansıma, sert ve pürüzsüz ortamlarda daha da şiddetlidir. Ses dalgalarının bir engelle çarpışıp, bu kez kaynağına geri dönmesi de yankı unsurunu ortaya çıkarmaktadır.
Frekans ise saniyede geçen titreşim sayısıdır ve birimi hertz'dir (Hz). İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir.
Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur.
Ses dalgalarının etrafa yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıkmış olduğu ortamda taneciklerin bulunması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları sıvı, katı ve gaz gibi maddelerde yani bir diğer tanımı ile maddesel ortamlarda kolaylıkla yayılabilir.
jill drake adlı asistan öğretim görevlisi, 2000 yılında 129 db ile dünyanın en yüksek sesle bağıran kişisi rekorunu kırmıştır. gürültü genel olarak istenmeyen sesleri tanımlamak için kullanılsa da aslında tüm sesler gürültüdür. akustik anlamda ise "ses olma sınırını aşan" her ses gürültüdür.
Havada ve deniz seviyesi ile beraber 20 santigrat derecede ses hızı 343.2 metre/saniye olarak ifade edilmektedir. Bu da yaklaşık olarak 1235.5 kilometre/saat şekilde anlatılır.
Ses dalgaları yansıyabilmesine rağmen kırılmaz, kırınıma uğrar. Kırınım ve kırılma birbirine karıştırılmamalıdır. Kırınımın tanımı; ışık, ses, elektromanyetik dalgaların ya da su dalgalarının, onları doğrusal yollarından saptıracak engellerden geçmesiyle oluşur. Herhangi bir dalga kırınıma uğrayabilir.
Depremlerin karalarda sebep olduğu sismik dalgalar okyanus sularıyla karşılaştığında ses dalgaları ortaya çıkar.
- Ortamın sıcaklığına bağlı olarak sesin yayılma hızı değişir. 0 derecede ses 331m/s yayılma hızı olurken 20 derece ısıda 344 m/s yayılma hızı bulunur.
Tanecikler arası mesafe arttıkça sesin yayılma hızı azalır. Bu nedenle katılarda hızlı, sıvılarda yavaş, gazlarda ise daha yavaştır.
Evet yapar. Ses suda basınç dalgaları şeklinde yayılır. Su, ses için o kadar güzel yansıma ortamı oluşturur ki, sesin sudaki hızı havadaki hızının neredeyse 5 katıdır. Ses dalgalarının yayılması için ortamda taneciklerin olması gerekir.
Açık havada ses yayılır, ormanda ses emilir, ama masif kayaya çarpan ses yansır.
Günümüzde kulakla duyulabilen çok fazla sayıda ses bulunuyor. Titreşimlerin oluşturduğu sesler bir madde olarak tanımlanmıyor. Enerji birimi olarak bilinen ses, bir madde değildir.
beyler sesin yayılabilmesi için maddesel ortam gerekmektedir. Uzay boşluğunda radyasyon haricinde hiç bir dalga yayılamaz. ses dalgaları atmosferde ısı enerjisine dönüşür ve kaybolur.
Uzay Tamamen Sessiz Değildir
Dünya'nın aksine uzayda bir atmosfer yoktur, dolayısıyla sesin üzerinde ilerleyebileceği bir madde veya ortam da yoktur. Radyo dalgaları ise bu durumdan etkilenmez. Dolayısıyla astronotlar, uzayda iletişim kurabilmek için radyo dalgalarını yani telsizleri kullanırlar.
ses kaybolur mu? Kaybolmaz ama şiddeti azalacak şekilde dağılır. Bir süre sonra şiddeti o kadar düşer ki algı sınırlarımızın altında kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri