Tescili yapılmamış veya tescil ve trafik belgesi işlemleri tamamlanmamış araçlar için dilekçe ile başvurmaları halinde 6-30 güne kadar verilen belge türüdür.
Sarı Plaka
Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.
* A sınıfı trafik belgesi için istenen ücret : 4.080 Türk Lirası * Diğerlerinden ise : 404,20 Türk Lirası * Uygunluk belgesi verilmeyen araçlara verilen izin belgesi esasında geçici plaka ücreti harcı ise 305,20 Türk Lirasıdır.
Plaka Yenileme Ücreti 2023 Ne Kadar? Noter araç devri ve araç plaka yenileme ücreti 2023 yılı için ödenmesi gereken toplam tutar, 211 TL olarak belirlenmiştir.
Geçici plaka ile size tanınan süre boyunca cezai bir işleme tabi olmadan trafiğe çıkabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
plakasız gezilmez, ruhsat plaka çıkarmak içinse 0 motosiklet için 3 ay süreniz vardır.
Geçici tescil belgesi hangi durumlarda düzenlenir, bu belge ne kadar süreyle geçerlidir? Sıfır araçların satışı sırasında bayiler tarafından yürütülen tescil işlemleri sonrasında ve EGM tarafından tescil edilecek olan araçların noterde yapılan satışı sonrasında düzenlenir. Bu belgeler bir ay süreyle geçerlidir.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Geçici plaka verilecek kişilerin sahip oldukları ehliyet sınıfına uygun olan şartları taşıması gerekmektedir. Sarı plaka almak isteyen kişilerin gereken belgeler ile birlikte trafik tescil kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Sürücülerin sarı plaka almak için ödemesi gereken belli bir harç ücreti bulunmaktadır.
Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır. Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası'na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
* Yeni düzenleme ile araç satışında plaka değişimi yapılması ve yapılmaması durumunda devir ücreti aynı kalıyor. Plaka yenileme için arka veya ön plaka başına 80 TL, yani iki plaka için 160 TL ödemesi gerekir.
Özel plaka vergisinde öncelikli kıstas plaka sahibin gelirine göre hesaplanır ve yılda iki defa ödenmektedir. Bu sebeple özel plaka içi net bir ücret bulunmamaktadır. Genel olarak karşılaşılan miktarlar ise 10.000 TL ile 20.000 TL arasındadır.
3- “C” GEÇİCİ TRAFİK BELGESİ;
c) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeme belgesinin (sistemden kontrol edilmektedir), d) Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin, e) Harç makbuzunun, Ekleneceği bir dilekçe ile sahiplerinin başvurmaları halinde 6 gün süre ile verilmektedir.
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.
❖ Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen kadar süre verilir. ❖ Türkiye'de oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere 180 günde toplam 90 gün süre verilir.
Hak sahibi ülkedeyse aracı yakınları kullanabilir
Geçici olarak ithal edilen taşıt, hak sahibinin Türkiye'de bulunması şartıyla, bu kişinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ve geçici giriş belgesi kapsamında türkiye'ye giriş yapan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına verilen plaka seri numaralarıdır. yabancı taşıtlar geçici giriş karnesini türkiye'de türkiye turing ve otomobil kurumu vermektedir.
0001 plakalı araç TBMM Başkanı'na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir.
İstanbul sarı taksi plakası fiyatları satıcının biçtiği değere göre belirlenir. 2021 yılı içinde En yüksek 3,8 milyon liraya alıcı bulan İstanbul plaka fiyatları yıl içinde en düşük 1.8 milyon liraya alıcı bulmuştur.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
Örnek vermek gerekirse, 06 Ali 123 şeklinde bir plaka istiyorsunuz. Ancak yaşam yeriniz Ankara değil de, İstanbul ise, ne yazık ki bu plakayı çıkarttırmazsınız. Şahıs olarak özel plaka çıkartmak istiyorsanız, yanınızda kimlik belgenizin olması yeterlidir. Şirketler için bu tür bir şart bulunmamaktadır.
Ruhsatı Kayıp Araç Satışı
Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.
Herhangi bir sebepten dolayı ruhsat zarar gördüyse ya da kaybolduysa geçici belge başvurusunda bulunabilirsiniz.
Muvakkat yapı, kalıcı olmayan, belirli bir süre kullanma amacıyla ve sökülüp takılabilen, taşınabilen malzemeden yapılan ve ruhsata tabi olan yapıdır. Şantiye binaları muvakkat yapının tipik bir örneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri