Geçiş üstünlüğü olan aracın duyulur veya görülür işaretini alan sürücüler; ➢ Taşıt yolunda yer açmak, gerekirse durup bu araçların geçmesini beklemek zorundadır. ➢ Kavşakta iken derhal kavşağı boşaltmak ve emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra gerekiyorsa durup bu araçların geçmesini beklemek zorundadır.
Geçiş üstünlüğüne sahip bir aracın duyulur veya görülür işaretini alan araç sürücüleri, bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek zorundadırlar.
Geçiş üstünlüğü olan araçlara bütün sürücüler yol vermelidir. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol vermek zorundadır. Geçiş yolundan veya bölünmüş yoldan gelen araçların geçiş üstünlüğü vardır. Dönecek olan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Geçiş üstünlüğü; görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Kontrolsüz kavşaklarda sağdaki araçlara ilk geçiş hakkı verilmelidir. Motorsuz taşıt sürücüleri, LTT ve iş makineleri sürücüleri, motorlu araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır. Tali yoldan gelen araç sürücüleri anayoldaki araçlara ilk geçiş hakkını verirler.
Ayrıca, kontrolsüz kavşaklarda motorsuz araç sürücüleri motorlu araçlara, motorlu araç sürücüleri ise sağdan gelen araçlara ilk geçiş hakkını vermelidir. Bunun yanı sıra kavşağa gelen sürücüler, kavşak giriş ve çıkışlarında kurallara uygun bir şekilde karşıya geçen yayalara, geçiş hakkı tanımalıdır.
Geçiş üstünlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafınca araçların aciliyet statüsüne bakılarak belirlenir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Genel kanununun 71'inci maddesinde belirtildiği üzere bazı araçlara öncelik verilmesi zorunludur.
Tanımlar MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Ayırım işareti: Gördükleri hizmet bakımından aracın geçiş üstünlüğüne sahip olduğunu gösteren yazı, boyama şekli, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini, b) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını, c) Geçiş üstünlüğü: Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini ...
Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir. Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.
Kontrolsüz kavşaklar; birleşimdeki her yolun aynı özelikte olduğu, herhangi bir trafik işaret ve levhalarının bulunmadığı kavşaklardır. Bu kavşaklarda geçiş üstünlüğü her zaman karıştırılmakta olup, sürücülerin tedirgin olduğu kavşaklardır. Kontrolsüz kavşaklarda geçiş üstünlüğü düz giden araçlardadır.
Şahsi aracı ile seyahat eden kişilerin herhangi bir şekilde geçiş üstünlüğünden faydalanma şansı yoktur. Ayrıca geçiş üstünlüğü ayrıcalıklı olarak tanımlanabilecek araç türlerinin yalnızca acil durumlara müdahale etmeye gittiği zamanlar için geçerlidir.
Geçiş yolunda veya bölünmüş yolda seyir halinde olan araçların geçiş üstünlüğü vardır. Sağdan gelen araçların motorlu araçlara kavşaklarda yol vermesi gereklidir. Tali yoldan çıkan araçlara diğer araçlar tarafından yol verilmelidir. Döner kavşağa giren sürücüler, kavşak içinde bulunan araçlara yol vermelidir.
Merkez adaya yakın şeritten kavşağa giriniz. Ada etrafında dönerken gereksiz şerit değiştirmeyiniz. Planladığınız çıkışa yaklaşırken sağa sinyal veriniz.
1- Trafik görevlisinin işaretleri 2- Işıklı trafik işaretleri 3- Trafik işaret levhaları 4- Yol çizgileri 5- Diğer işaretleme elemanları Trafik işaretlerinin bu sıralaması aynı zamanda bunlara uymadaki öncelik sıralamasıdır.
Kontrolsüz kavşağa yaklaşan araç sürücüleri mutlaka kavşaklarda ilk geçiş hakkına kurallarına uymalıdır. Yaya geçidinde karşıdan karşıya geçen yaya varsa ilk geçiş hakkı daima yayanındır. Geçiş yolundaki (bir mülkten çıkış yapan) araç sürücüleri ana yoldaki araç sürücülerine yol vermek zorundadır.
Olay yerinde dur levhası, dönülmez işareti gibi uyarılar varsa onlar da fotoğraflanmalı. Hangi yolda hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğuna dair trafikte bir hiyerarşi var. Caddenin sokağa üstünlüğü var. Bulvarın da caddeye üstünlüğü var.
Sistem tamamlandığında trafiğe çıkan otobüsler, geçtikleri güzergahlarda öncelikli geçiş hakkına sahip olacaklar. Nasıl tramvay geçerken öncelik ona veriliyorsa, otobüsler buraya entegre olduğunda, onları da sinyalle öncelikli olarak geçirilecek. Aynı şekilde bu sistemi ambulanslar için yapabilir durumdayız.
8) Geçiş Yolu: Araçların bir mülke girip çıkması için yapılmış olan yolun, karayoluna bağlanan ve karayolu sınır çizgisi içinde kalan kısmıdır.
1-Rampa çıkan araç inen araca yol vermelidir. Çoğu sürücü bunun tam aksini iddia eder.
Kontrolsüz Kavşakta İlk Geçiş Hakkı Kimin? ▪︎ Trafik (AÇIKLAMA OKU) - YouTube. * CEVAP: 3-2-1 *Dönüş yapan motorlu araçlar düz giden araçlara yol verir *Kontrolsüz kavşakta düz giden motorlu araçlarda soldaki araç sagdakine yol verir Dersin tamamını izlemek için tıklayın: • Uzaktan Eğitim Trafik ...
Anayol; trafiğe açık olan yolların birleştiği ve ilk geçiş hakkının olduğu yoldur. Fakat ana yol her daim trafiğin en yoğun olduğu yol değildir. Bazen yan yollarda ve bağlantı yollarında ana yoldan daha fazla trafik olabilir. Tali yollar; ana yollara açılan ve trafiğin daha az yoğun olduğu yollardır.
Trafikte Sorumluluk Hareketi - Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar sırasıyla; ambulans, itfaiye araçları, polis araçları ve sivil savunma araçlarıdır. | Facebook.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri