Gelin Bohçasını Hangi Kim Hazırlar? Evlilik sürecinde gelin ve damat tarafları birbirlerine birtakım armağanlar verirler. Bu geleneğe göre erkek tarafının hazırladığı armağanlar, gelin bohçası olarak adlandırılır. Aynı şekilde, kız tarafı da damat için bir hediye paketi hazırlar.
Gelin bohçası içindekiler gelinin anne ve yakın akrabaları tarafından hazırlanır. İçinde gelinlik, ayakkabı, takı, makyaj malzemeleri, çeyiz eşyaları, hatta bazen yemek tarifleri içeren kitaplar gibi çeşitli eşyalar, notlar bulunabilir.
Damat Bohçasına Neler Konulur ve Damat Bohçası Süslemesi Nasıl Olur? Kız isteme töreninden sonra, bohça hazırlama telaşı başlar. Damat tarafının sunduğu gelin bohçasının ardından top artık kız tarafındandır.
Türk geleneklerine göre damadın ailesi geline, gelinin ailesi ise damada bir bohça hazırlar. Hazırlanan bohçada gelin ve damat için hazırlanan hediyelerin yanı sıra, aile bireyleri için de hediyeler bulunur.
İlgili 26 soru bulundu
Kız tarafı damat bohçasını söz veya nişan merasiminde verebileceği gibi sonrasında erkek tarafına gerçekleştirdiği ziyarette de verebilir. Genellikle de gelin bohçası kız tarafına verildikten sonra damat bohçası erkek tarafına verilir.
"İsteme bohçası" da denilen söz bohçaları, "kız isteme" merasiminde sunulan, ailelerin birbirlerine söz vermeleri anlamına gelen simgesel hediyelerdir. Söz bohçası ister gelin-damat arasında ister aileler arasında karşılıklı şekilde hazırlanabilir.
Gelin bohçası; söz, nişan veya isteme seremonisinde getirilerek kız tarafına sunulur. “Gelin bohçasını kim hazırlar?” sorusunu erkek tarafı olarak yanıtlayabiliriz. Hediyeler, damadın ailesi tarafından alınır ve hazırlanır. Bu armağanlar genellikle söz ve nişanda verilse de bazı yerlerde düğünde de takdim edilebilir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Bunun en büyük ve en vazgeçilmez örneği de bohça işidir. Nişan, söz ve düğün için ayrı ayrı bohçalar hazırlanarak damat ve gelin tarafı arasında karşılıklı olarak verilir. İçerisine evli çiftlerin kullanabileceği günlük eşyalar konulur. Bunun yanında başörtü, havlu, çorap gibi malzemelerde yer alabilir.
Bohçada, damadın ailesi için de hediyeler olmalıdır. Gelinin ailesi; damadın annesine, babasına, kardeşlerine ve yakın çevresine hediye alabilir. Bu hediyeler gömlek, lif, bluz, tişört, havlu, çorap benzeri minik eşyalardan oluşur. Bu aşamada tabii ki yakın akrabalar için ayrılan bütçe de önemli rol oynar.
Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.
Damat bohçası genellikle aile büyükleri tarafından hazırlanır ve içinde damadın hayatı boyunca kullanabileceği birçok farklı eşya bulunur. Damat bohçası listesi içinde olması gerekenler şunlardır: Takım Elbise veya Smokin. Gömlek.
NİŞAN TÖRENİ
Kız tarafına erkek tarafından getirilen hediyelerer karşılık, kız tarafı da öncelikle erkeğin nişanda giyeceği takım elbise, gömlek, kravat, çorap ve ayakkabısını alır. Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Taraflar veya tarafların anne – babası veya onlar gibi hareket eden kişilerin takmış olduğu takılar; kime takıldıysa onun olur. Örneğin erkeğe takılan yüzük, saat gibi takılar erkeğin; kadına takılan yüzük, kolye, bilezik gibi takılar da kadının olur.
Sandıktaki eşyalarda oluşan lekelere şeytanın sebep olduğuna inanıldığından, sandığa şeytanın yaklaşmasını önlemek için çörek otu, iğde, makas, bıçak da konulur.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Kız İstemeye ve Söz Kesmeye Giderken Ne Götürülür? Kız istemenin kilit noktası çikolata ve çiçektir. Duruma ve isteğe göre alternatifler çoğaltılabilir. Çiçek ve çikolata dışında söz kesimine giderken bohça hazırlanır.
Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri "Sözde geline ne takılır?" sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri