Gemi içinde sızan sularla, makine ve kazan dairelerinden akan yağların depolandığı en altta kalan kısma sintine bölgesi denir. Tüm pis giderler sintine adı verilen bölgeden bir pompa yardımı ile tanka toplanır. Toplanan bu giderler, limanlarda bekleyen bu işi yapan şileplere boşaltılır.
Sintine: Gemilerin makine ve yardımcı makine alt tankları, koferdamlar, ambarlar veya benzer bölümlerinde oluşan sızıntı su ve yağlı atık sularıdır.
Kaldırma Kuvveti
Devasa yük gemilerinin denizin içinde kalan bölümlerinin taşırdığı suyun ağırlığı her zaman geminin ve yükünün toplam ağırlığından büyüktür. Bu nedenle yüzerler.
Gemiler çok ağır taşıtlardır. Ama yoğunlukları suyun yoğunluğundan daha az olacak şekilde tasarlanırlar. Gemiler geniş yapıları ve oyuk yapısı sebebiyle içlerinde çok fazla hava barındırırlar. Toplam yoğunlukları büyük oranda azalır ve böylece suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olur.
Gemilerin suda batmadan devam edebilmesinin temel nedeni aslına bakılırsa yoğunluktur. Genelde suyun yoğunluğundan fazla yoğunluğu bulunan cisimler batmaktadır. Ancak suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olan cisimler su üzerinde yüzmeye devam eder.
İlgili 17 soru bulundu
Gemilerin bıraktığı atık olarak bilinen sintine, denizlerde ve kıyılarda kirliliğe neden olabilmektedir. Peki, sintine nedir ve sintine atığı neyi ifade etmektedir?
Suyun yoğunluğundan ağır olan tüm cisimler batarken, hafif olan cisimler ise suyun yüzeyinde kalır. Gemiler taban kısmının oyuk yapıları sayesinde suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı ve dolayısıyla yüzmeyi başarırlar.
Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir.
Tornistan, bir deniz taşıtının geri geri giderek dönüş yapması. Türkçeye en geç 19. yüzyılda İngilizce turn astern (geriye doğru dönüş) kavramından geçmiştir. Genellikle acil durumlarda kullanılan ve küçük bir çapta çabucak dönme sağlayan bir manevradır.
Gemiciliğin ilk yıllarındaki gemi yapımcıları, organotinlerin geminin gövdesine yapışmasını önlemek için biyosit olarak bakır kaplama kullanırdı. Bu bakır kaplama, geminin kırmızı renginden sorumluydu. 21. yüzyılda, bu işi farklı yollarla, kimyasal boyalarla yapabiliyoruz.
Gemilerin demir yapısı, geminin ağırlığının su üzerinde tutulmasını sağlar. Yani geminin ağırlığı, suyun kaldırma kuvvetine eşit ya da daha az olduğunda, gemi yüzeye tutunur ve batmaz.
Deniz kirliliğine sebep olan faktörler arasında da en büyük yeri hiç şüphesiz ki gemiler almaktadır. Gemilerin balast suları, sintine suları ve katı atıkları deniz ortamına bırakıldığında, çevre kirliliği yaratan ve özenle kontrol edilmesi gereken kirlilik kaynakları olarak değerlendirilmektedirler.
Bunlar askerler de olduğu gibi gemilerde de geçerlidir. Bu yüzden de özellikle savaşlarda batan gemiler oldukları yerlerde bırakılmalıdır. Batık gemi ayrıca su altında balıklara barınak olarak da bırakılmaktadır. Yani gemi çok önemli olmadığı ve çıkarılması gerekmediği sürece deniz altında bırakılmaktadır.
Gemilerin atıklarıyla ilgili uluslararası kanunlar var. Özellikle uluslararası bandrollü büyük gemilerde ve transatlantiklerde büyük arıtma sistemleri yer alıyor.Arıtma sistemi , gemideki tuvalet atıklarını arıtıp , biyolojik açıdan zararsız bir hale getirip denize bırakıyor...
normalde ticari yük taşıyan gemilerin ortalama 4-5 metrelik kısmı su hattının altında kalır.
Tüm iç kabinlerde duş, wc, duşakabin, klima, telefon, saç kurutma makinesi ve TV bulunmaktadır. Bazı gemi şirketlerinde değerli eşyalarınızı ve kıymetli evraklarınızı saklayabileceğiniz küçük kasalar yer almaktadır.
Genellikle bir geminin ortalama ömrünün, 20 ila 35 yıl arasında değiştiği, geminin bakım ve işletme maliyetleri olası gelirlerini aşmaya başladığı ya da ikinci el piyasası söz konusu olduğunda yani gemi için bir seçenek olmadığında, geminin hurdaya girmesi kararı alınır.
geminin karaya oturması genelde geminin kaybedilme ihtimalinin olduğunu gösterir. gemi suyun kaldırma kuvvetine göre tasarlandığından dolayı kuvvet dağılımı su yüzeyinin kaldırma prensibine göre tasarlanmıştır. yani su üzerindeki bir geminin tabanına eşit kuvvet etki eder.
Bir gemiyi durdurmak ve frenlemek için yapmak istediğimiz şey, gemideki itme kuvvetinin büyüklüğünü azaltmak veya yönünü veya bazen her ikisini de arka arkaya değiştirmektir.
En güçlü paslanma direnci olan sülyen boya yapısında kurşun oksit içerir. O taba renk kurşunun oksijen alarak oksitlenmiş halidir. Kurşun oksiti azami düzeyde alınca daha alır yeri kalmaz ve bu sayede üzerine sürüldüğü nesneyi oksijene karşı korur. Ayrıca kurşun farklı oksit sayıları ile farklı renkler de yapar.
Bu büyük ya da küçük ulaştırma araçları limana uzun süre veya kısa süre için demir atar. Bu limana yanaşma işleminde kaptana yardımcı olan kişiler vardır. Bu kişiler palamarcı olarak adlandırılmaktadır.
Taşlar ağırdır ve kaldırma kuvvetinin etki edeceği yüzeyleri çok küçüktür ve suyun kaldıma gücü taşın ağırlığından daha azdır ve dolaysıyla taş su yüzeyinde yüzemezler, batarlar.
YUVARLAK PENCERELER BASINCA DAYANIKLI
Gemiler hareket ederken yüksek basınç ve çekiç kuvvetlerine dayanıklı olmaları nedeniyle yuvarlak pencere tasarımı tercih ediliyor. Modern gemilerde cam teknolojisi ilerlediği için oval ve köşeli camlar tercih edilebiliyor.
Çıpa, çapa, demir veya lenger, denizcilikte herhangi bir deniz taşıtını istenilen bir yerde sabit tutmak için suyun dibine bırakılan, iki veya daha çok kanca şeklinde kolu bulunan, uzun bir zincire veya kabloya bağlı, genellikle metalden yapılmış alet.
Gemilerin ön ucu sivri biçimdedir. Burada amaç sürtünmenin gemiyi yavaşlatmasını önlemektir. Yani gemilerin ön ucunun v şeklinde olması sürtünmeyi azaltır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri