Pew Araştırma Merkezi, 2022'de Amerikalı gençlere ve ebeveynlerine sosyal medyayla ilgili deneyimlerini ve görüşlerini soran derinlemesine bir anket yaptı. Anketten elde edilen önemli bulgular şöyle: Gençlerin çoğunluğu YouTube, Tik Tok, İnstagram ve Snapchat kullandığını bildiriyor.
Facebook 34,4 milyon, Tiktok 32,2 milyon, Twitter 20,4 milyon, Snapchat 16,6 milyon, Messenger 16,1 milyon, Linkedin ise 14 milyon kullanıcı sayısına sahip. 2023 yılının ilk yarısında en fazla kullanıcı kazanan sosyal medya mecrası Instagram oldu.
Bireylerin en fazla kullandıkları sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları %84,9 ile WhatsApp, %69,0 ile YouTube ve %61,4 ile Instagram oldu.
Araştırma sonuçlarını yaş gruplarına göre incelediğimizde sosyal medya kullanım oranının en yüksek olduğu yaş grubunun %90,2 ile 25-34 yaş arası olduğunu görüyoruz. Bu yaş grubunu %85.7 kullanım oranı ile 18-24 yaş grubu takip etmekte. En düşük kullanım oranı ise %22.1 ile 65 yaş ve üzerinde karşımıza çıkıyor.
Özellikle 18 yaş üstü gençlerin yüzde 95'inin sosyal ağlarda zaman harcadığını, 60 yaş üstü bireylerde de bu oranın yüksek olduğunu ifade eden Eraslan, "Türkiye'de 40 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile Instagram ilk sırada yer alıyor, bunu WhatsApp, Twitter ve YouTube takip ediyor" diye konuştu.
İlgili 35 soru bulundu
TikTok, App Store'da en çok indirilen uygulama oldu. TikTok, Google Play'de ise Facebook'un ardından ikinci sırada yer aldı.
Düzenli İnternet kullanan çocukların %31,3'ü İnterneti sosyal medya için kullandığını belirtti. Sosyal medyayı kullanan 6-15 yaş grubundaki çocukların %77,7'sinin hemen her gün, %16,5'inin haftada en az bir defa, %5,8'inin ise haftada bir defadan az sosyal medya kullandığı görüldü.
En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları 2023 yılı itibariyle Twitter, TikTok, YouTube, Instagram, Facebook, WhatsApp, Reddit, Quara ve Telegram'dır; Popüler Sosyal Medya Uygulamaları kolay bilgi ulaşımı, keyifli zaman ve yüksek etkileşim sunmaktadır.
Sosyal medyada şiddet, zorbalık, teşhir içeren görsel ve videolar da gençleri olumsuz etkilemektedir. Doğal afetler, kazalar, terör saldırıları, siyasi paylaşımlar gençlerin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
Haber Merkezi – TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları %82,0 ile WhatsApp, %67,2 ile YouTube ve %57,6 ile Instagram oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı Bilişim İstatistikleri'nin 2022 yılı sonuçlarını paylaştı.
- 1997 yılında kişilere sunulan ilk sosyal medya platformu Sixdegrees, kişilere yeni bir kapı araladı. Bir web sitesi olan Sixdegrees üzerinden kişiler, arkadaşlarını ve aile üyelerini listeleyebiliyordu. Aynı zamanda kişisel profiller kurulabilen web sitesinde, ilan panoları ve okul bağlantıları gibi yer alıyordu.
Dünya nüfusuna oranla, tüm dünyadaki sosyal medya kullanıcılarının oranı %53.6. Birçok ülke bu oranın üzerinde kullanıcıya sahip. Türkiye'de ise nüfusun %70.8'i sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor.
Instagram. Instagram uygulaması interneti en hızlı harcayan sosyal medya uygulamalarından biridir. Gün içerisinde Instagram'da fotoğrafları görüntülüyoruz ve her fotoğraf için yaklaşık 512 KB internet harcanıyor.
Facebook, en çok kullanılan uygulama oldu
Data.ai verilerine göre Facebook, 2022'nin birinci çeyreğinde en çok kullanılan mobil uygulama oldu. Peşinden popüler mesajlaşma platformu WhatsApp gelirken, üçüncülük koltuğuna Instagram oturdu. Hemen ardından ise Facebook Messenger geliyor.
Akıllı Telefonlarda Sosyal Medya Uygulamaları: Facebook, Instagram, Twitter ve Whatsapp. Yeni iletişim teknolojilerinin gelişmesi, küreselleşmenin de boyunu belirleyerek dönüştürmektedir.
Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında Facebook ilk sırada yer alırken Youtube, Whatsapp, Instagram, TikTok gibi platformların kullanım oranları da artış gösteriyor.
Özetle Türk insanı internette haber okumayı, sosyal paylaşım sitelerinde zaman geçirmeyi, video-fotoğraf paylaşmayı, alışveriş yapmayı, oyun oynamayı, spor haberleriniz izlemeyi, bankacılık işlemlerini ve e-devlet işlemlerini seviyor.
"Medya patronları hükümete bağımlı"
İnternet haber kaynaklarında ise yüzde 37 ile CNNTürk, yüzde 36 Mynet, yüzde 35 Hürriyet, yüzde 33 NTV ve yüzde 31 ile Milliyet ilk sıralarda. Türkiye'deki kullanıcıların sadece yüzde 40'ı haberlere, yüzde 34'ü gazetecilere ve yüzde 37'si medya kuruluşlarına güveniyor.
Öte yandan Türkiye'de bireylerin interneti kullanma amaçlarında ilk sırada %93,9 ile mesajlaşma geliyor. Sesli ya da görüntülü görüşmek için interneti kullananların oranı %82,7 iken sosyal medya için interneti kullananların oranı %81,4.
Instagram uygulaması, 2012 yılında 1 milyar dolara Facebook tarafından satın alındı.
Instagram – Fotoğraf bazlı paylaşımda bulunabilmeniz için meydana getirilmiş sosyal ağ sitesidir. Tumblr – Hem kişisel blog hem de blogcuların içerisinde yer aldığı yaratıcı bir sosyal ağ projesidir. Twitter – Etkileşimlere girebileceğiniz ve tüm ünlülerle etkileşimde bulunabileceğiniz sosyal ağ sitesidir.
Orkut Büyükkökten ve Orkut.com ekibi
Aradan geçen yıllar, sosyal medya terimini hayatımıza sokan Facebook'tan tarafa oldu. Facebook, büyük bir hızla gelişirken Orkut.com yerinde saymaya başladı. Büyükkökten, 2008 yılında Orkut.com ekibinden ayrıldı ve Google'da daha üst bir kademe olan ürün yöneticiliğine geçiş yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri