Ceo nedir? Genel müdürün de üstünde yer alan şirketin yürütmesinin başında yer alan kişidir. Genel müdür, Ceo'ya bağlı olarak çalışır ve raporlamalarını ona yapar. Ceo ise raporlamasını yönetim kuruluna yapar.
Genel müdürlük, üst kurum ve yönetim bakımından İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Kurumun yapılanması iki şekilde olmuştur. Birincisi Merkez Teşkilatı ve ikincisi ise Taşra Teşkilatı'dır. Merkez Teşkilatı, Daire Başkanlıkları şeklinde yapılanmıştır.
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
İcra kurulu başkanı veya yürütme kurulu başkanı ya da İngilizceden çevirisi ile yönetim ofisleri şefi (İngilizce: Chief Executive Officer, CEO), bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisidir.
- Yönetim kurulu başkanı, seçilen yöneticilerin üst düzey stratejik kurumsal kararlar alma faaliyetlerini denetler. İcra kurulu başkanı, CEO, şirketi günlük olarak yönetmek için yönetim kurulu tarafından işe alınan profesyonel bir yöneticidir.
İlgili 45 soru bulundu
CEO, icra yetkilerini elinde bulunduran tüm yöneticilerin başıdır. İcrayı yönetir, yönlendirir, koordine eder. Yönetim kurulu nezdinde icrayı temsil eder; icra adına yönetim kuruluna hesap verir.
Üst düzey yönetim tipik olarak bir firmanın kuruluş veya coğrafi birimlerinin başkanlarından, ayrıca mali işler müdürü, baş işletme görevlisi ve baş strateji görevlisi gibi işlevsel yöneticilerden oluşur.
İş dünyasında yönetimini alanında uzman iki kişiye emanet eden şirketlerin sayısı artıyor. Co-CEO ya da eş -CEO sistemi, iki ya da ikiden daha fazla kişinin şirketin en üst seviyesinde aynı rol ve sorumluluğu paylaşmasıyla oluşuyor.
Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir.
Türkiye Sonuçları: 26. Küresel CEO Araştırması PwC'nin Ekim ve Kasım 2022'de 105 ülke ve bölgede 4.410 CEO, Türkiye'den ise 87 CEO'nun katılımı ile gerçekleştirdiği 26.
Director: Yönetim kurulu üyesi olan kişilerin sahip olduğu unvandır. Fakat bazı şirketlerde genel müdüre bağlı olan üst kademe departman sorumlusu anlamına da gelmektedir. Coordinator: Türkçeye koordinatör olarak direkt geçen bu unvan bölümdeki en üst yöneticiyi ifade eder.
Genel müdür, kurum için görev ve hedef belirler. Üretim, maliyet, satış, kalite, çalışan sürekliliği ve memnuniyeti, bilgi işlem, muhasebe, insan kaynakları gibi departmanların sorumluluğu genel müdüre aittir.
CEO - Patrondan sonra en yetkili kişidir.
Müdür olarak görev yapmak isteyen kişiler açılmış olan kamu müdürlük sınavında başarılı olmalıdır. Hem yazılı hem de sözlü olarak sınava girmeli ve geçer notu sınavdan almaları gerekmektedir. Kamuda müdür olmanın en temel şartı unvan değişikliği ve görevde yükselme sınavına girip başarılı olmaktır.
Böyle bir düzenleme yapılmamışsa ortaklar hep birlikte şirket işlerini idareye ve şirketi temsile yetkili ve mecburdurlar. Yine aynı kanunun 541'inci maddesi uyarınca şirket ana sözleşmesi veya genel kurul kararıyla şirket işlerinin idare ve temsili ortak olmayan kişilere bırakılabilir.
CEO, C-level diğer yöneticileri işe alır ve standartlar belirlemek için performans göstermeyenleri kovabilir. Bu nedenle, CEO diğer tüm pozisyonların yöneticisidir. İnsan kaynakları yöneticisi olarak adlandırılan CHRO'lar, bir şirketin çalışanlarından sorumlu üst düzey bir yöneticidir.
Her meslekte uzman sıfatını taşıyan ve bu sıfatla görevini yerine getiren nitelikli kişiler vardır. Kıdemli uzman olarak çalışan kişi, birçok sektörde ve farklı alanlarda hizmet verebilir. Önemli olan hizmet verdiği alanda yeterli bilgiye ve kıdeme sahip olmasıdır.
CEO, Chief Executive Officer anlamına geliyor.
[ "sE-(")E-O ] (noun.) 1975. chief executive officer.
Bir kişi birden çok şirkette müdür seçilmesine engel bir düzenleme bulunmamaktadır.
Üst düzey yönetici, bir kuruluşun en yüksek karar verme yetkisine sahip yöneticisidir. Üst düzey yöneticiler, genellikle işletme yönetimi, muhasebe veya benzer bir alanda eğitim almışlardır. Üst düzey yöneticiler, kuruluşun tüm işletme faaliyetlerini yönetir ve koordine eder.
Bilindiği üzere, anonim şirketler yönetim kurulları aracılığıyla yönetilir ve temsil olunur. Ancak, yönetim kurulları bir kısım yetkilerini yönetim kurulu üyelerinden bazılarına deveredebileceği gibi yönetim kurulu üyesi olmayan müdürlere de devredebileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri