Yatarken yastık gibi bir yükseltici ile başınızı dik tutun, tuzlu su ile gargara yapmak, buhar solumak, nemlendirici kullanmak ve ılık sıvılar içmek geniz akıntısının yarattığı öksürüğü dindirmeye yardımcı olacaktır. Bu yöntemler mukusu inceltmeye ve burun kanallarınızı nemlendirmeyi sağlayacaktır.
Bunun için bol sıvı alımı özellikle önemlidir. Ayrıca, burun boşluğunun tuzlu veya okyanus su içerikli yıkama solüsyonlarıyla yıkanması, soğuk buhar makinesi kullanarak buhar solunması vasıtasıyla nemlendirilmesi veya mukolitik ilaçların kullanılması gibi yöntemlere de başvurulabilir.
Geniz akıntısına ne iyi gelir Saraçoğlu tarafından da masaya yatırılmış bir sorudur ve İbrahim Saraçoğlu adaçayını önermektedir. Adaçayını 10 dakika kadar demledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
1 çay kaşığı tuzu 1 su bardağı ılık suyun içine ekleyip güzelce karıştırın ve bu karışımla gargara yapın. Günde 3 kez tuzlu su gargarası yaparak geniz akıntısına sebep olabilen mukusun temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Yatarken yastık gibi bir yükseltici ile başınızı dik tutun, tuzlu su ile gargara yapmak, buhar solumak, nemlendirici kullanmak ve ılık sıvılar içmek geniz akıntısının yarattığı öksürüğü dindirmeye yardımcı olacaktır. Bu yöntemler mukusu inceltmeye ve burun kanallarınızı nemlendirmeyi sağlayacaktır.
Geniz akıntısı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında alerjiler, kronik sinüzit, soğuk algınlığı, irritan maddelere maruz kalma ve solunum yolu enfeksiyonları yer alabilir.
Alerjiden kaynaklanan geniz akıntısını önlemenin en etkili yolu, duruma yol açan alerjenlere maruziyeti olabildiğince azaltmaktır. Bunun için birey günlük alerji ilacı kullanabilir veya düzenli alerji iğneleri yaptırabilir. Birey evi ve çalışma mekanını olabildiğince temiz ve tozsuz tutmalıdır.
Çok şiddetli seyreden geniz akıntıları boğazda ağrı ve acıya neden olmaktadır ve böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Doktor, gerekli test ve muayeneleri yaptıktan sonra ilaçlı ya da ilaçsız tedavi süreci başlar.
Mukusun türü altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez. Ancak bu salgılar yüksek seviyede salgılandı taktirde solunum yollarını tıkayıcı bir etki gösterebilmektedir.
Daha yeni kaşıntıyı ve alerjiyi önleyen, Loratadin(Claritin, Alavert), Feksofenadin(Allerga), Setirizin(Zyrtec), Levosetirizin(Xyzal) gibi ilaçlar daha iyi seçenekler olabilir ve uyuşukluğa neden olma olasılığı daha düşüktür.
Geniz akıntısı; boğazda tahriş ve takılma hissi, sırtüstü uzanıldığında artış gösteren öksürük, sabahları hissedilen ağız kokusu belirtileri gösteriyor. Alerjik reaksiyonlar, sinüs kökenli enfeksiyonlar, ortamdaki toz ve kirler, yeterli sıvı tüketilmemesi geniz akıntısına neden olabiliyor.
Geniz akıntısına ne iyi gelir burunda biriken mukusu suyla ya da tuzlu suyla temizlemek mukusun geniz akıntısı yapmasını önlemektedir.
Sarımsak, zencefil, bal gibi doğal antibakteriyeller tüketmek. Bolca sıvı tüketmek. Sıcak kompres uygulamak. Buhar soluyarak sinüzitin nemli kalmasını sağlamak.
Geniz akıntısının tedavisi ne kadar sürer? Geniz akıntısının tedavi süresi farklı farklı. geniz akıntısının nedeni örneğin bir nezle veya grip ise, genellikle 5 ila 10 gün sürelik bir tedavi ile düzelir. Akut iltihaplı sinüzitlerde 10 ila 14 gün tedavi uygulanır; bazen basamak tedavisi ile süre uzatılabilir.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Sinüzit veya orta kulak enfeksiyonu: Geniz akıntısı, burun ve sinüslerdeki mukus birikimine yol açabilir. Bu durum sinüzit veya orta kulak enfeksiyonuna yatkınlığı artırabilir. Yutma güçlüğü: Geniz akıntısı nedeniyle boğazda biriken mukus, yutmayı zorlaştırabilir ve yutma güçlüğüne neden olabilir.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Nefes Alamama Durumu
Geniz akıntısı burundan boğaza doğru akan bir yapıdadır. Boğaza doğru akan geniz akıntısı ani bir nefes alamama hissi meydana getirebilmektedir.
Beyaz mukus: Birçok farklı anlamı olabilir. Ancak çoğu zaman, solunum yollarının tahriş olduğu, şiştiği, mukus akışını kısıtladığı ve kurumasına neden olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda burun enfeksiyonu, alerji veya susuz kalmaktan da kaynaklanabilir.
Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerlerde de enfeksiyona neden olabiliyor. Bunun sonucunda sinüzit, bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırıyor ya da bunların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Kişiler burnu tıkalı olduğu zamanda ağzından nefes almaya başlar. Geceleri ağzı açık uyuma, horlama, mukus oluşumu, burun akıntısı ve burun dokusunun şişmesi burun tıkanıklığının yaygın belirtileridir. Ayrıca hapşırma, baş ağrısı, burun bölgesinde kuruluk ve kaşıntı durumu da ortaya çıkabilir.
Örneğin, ince ve berrak akıntı Soğuk algınlığı, grip ya da alerji olduğunu gösterir. Koyu ve sarımsı veya yeşilimsi sarı akıntı mikrobik (bakteriyel) iltihabı gösterir. Kafa travması sonrasında başlayan sulu, şeffaf akıntı kafa tabanında bir kırık oluştuğunun ve beyin omurilik sıvısı kaçağının belirtisi olabilir.
Buhar banyosu yapmak boğaz veya genizde biriken mukusun temizlenmesine yardımcı olacaktır. Buhar banyosu aşırı mukusu inceltecektir ve geniz akıntısını rahatlatacaktır. Ayrıca buhar banyosunu daha etkili hale getirmek için suya az miktarda zencefil ve tuz da ekleyebilirsiniz.
Anti-inflamatuar etkiye sahip olan adaçayı ile ekinezya, geniz akıntısıyla seyreden boğaz ağrısına ve akut farenjite iyi gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri