Benlik, gerçek veya gerçek benlik ve ideal benlik olarak kategorize edilebilir. Neyin ideal benlik ve gerçek benlik olduğuna dair bu sınıflandırma Carl Rogers tarafından yapılmıştır.
Rogers'a göre benlik, kişinin kendisiyle ilgili olan düşünceleri, algılamaları ve kanaatlerini içerir. Benlik bilinci kişinin kendisini nasıl gördüğünü özetler. Benlik bilinci iyi kötü ya da ortada olabilir. Rogers'a göre kişilerin bir gerçek benlikleri bir de ideal benlikleri bulunmaktadır.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Rogers'a göre, bireyler dış dünyayı algılar, deneyimler ve anlam yüklerler. Tüm bu anlamlandırmalar birey tarafından “ben” olarak algılanır. Rogers, benlik kavramını bu algı ve anlamlandırmaların, düzenli ve tutarlı hali olarak açıklamıştır (Cervone ve Pervin, 2008).
Benlik tutarsızlığı olan bir kişinin, idealindeki benliği gerçek benliğinden oldukça uzaktadır ve ideal benliğinin emirlerine uymaya çalışarak, gerçek benliğini kabul etmeyerek bu mesafenin kısalacağını zannetmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
İdeal benliğimiz, olmak istediğimiz kişidir. Yaşamdaki hedeflerimizi ve tutkularımızı temsil eder.
Rogers'a göre tüm insanlar doğuştan tam kapasite ile fonksiyonda bulunma, kendileri için en iyiyi seçme, kendi problemlerini çözebilme gücüne sahiptirler. Kendini gerçekleştirme, genel gerçekleştirme eğiliminin bir parçasıdır ve benliği farkında olduğu şekliyle gerçekleştirmek için gösterilen çabayı işaret eder.
Charles Cooley: Ayna Benlik.
Gestalt, fenomenci ve varoluşçu görüşlerle birlikte hümanist psikolojinin kapsamı altında yer alan birey merkezli yaklaşımın kurucusu, bu tutumun en önemli temsilcisi olan Carl Rogers'tır (Bilge, 1996).
Ayna benlik, bireylerin benlik görüşlerinin başkalarının kendilerini nasıl gördüğü algısı yoluyla etkilendiği süreçlerdir. Ayna benlik hem "kişinin kendi hakkındaki görüşlerini" hem de "başkalarının kendisi ile ilgili görüşlerine yönelik algısını" kapsamaktadır.
İdeal 'ben', çocukluktaki "her şeyi yapabilme" hayalinin daha sonraki özdeşliklerle değişerek aldığı yeni şekil; bu değişme "kahramanlarla özdeşleşme"ye, yani ünlü ve güçlü kişileri benimsemeye dayanarak olmaktadır. (Ben'in ideali ile ideal ben ayrımı Freud'da yoktur.
İdeal ben; hedeflerimizi, olmaya çalıştığımız kişiyi ve kendimiz için belirlediğimiz hedefleri temsil eder.. Bir benliğimiz daha var; Gerçek Ben. Gerçek Ben ise; yapabildiklerimizi gerçekten olduğumuz kişiyi, davranışlarımızı, sınırlamalarımızı, zayıf ve güçlü yönlerimizi temsil eder yani gerçek bizizdir.
Gelişimi varoluşsal benlik ve kategorik benlik olmak üzere iki yönlüdür. Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik.
Birey, dürtüleri azaltma ihtiyacı ile toplumsal bağlamda davranış gerçeklerini tanıma ihtiyacı arasında bir denge kurmalıdır. Dengesizlikle birlikte kaygı ortaya çıkar. Carl Rogers'a göre (1961), insanlar koşulsuz olarak kabul edilirlerse, olumlu benlik saygısı geliştirirler.
Bu bilim adamlarının başında Rogers gelmektedir. Rogers, benlik gelişiminin önemini vurgulayarak öğrenci merkezli eğitim anlayışını ortaya koymuştur. Ona göre her birey kendini gerçekleştirmeye yönelik bir güdüye sahiptir ve eğitimle bireyin kendini geliştirmeye yönelmesi sağlanabilir.
İnsanda üç farklı ego halinin bulunduğunu ifade eden analiz yönteminde söz konusu üç ego; çocuk egosu, yetişkin egosu ve ebeveyn egosu olarak karşımıza çıkıyor.
Varoluşçu felsefe ve Carl Rogers ile Abraham Maslow'un araştırmaları bu yaklaşımın temellerini oluşturmaktadır. Hümanistik yaklaşımın temsilcileri olan Carl Rogers ve Abraham Maslow da bir süre psikanaliz eğitimi almış olmalarına rağmen sonradan hümanistik (insancıl) yaklaşımı benimsemişlerdir.
Bu yaklaşımda şimdi ve burada anlayışı altında önemli olan, bireyin kendisini ve çevresini o an için nasıl algıladığı ve seçimlerini ne şekilde oluşturduğudur. Bu alanda söz sahibi kuramcılar Carl Rogers ve Abraham Maslow'dur. Abraham Maslow, hümanistik kuramın önemli temsilcilerindendir.
Hümanist yaklaşım iyimser bir bakış açısına sahiptir.
İnsanlar dünyayı ve kendilerini güzelleştirme isteğine sahiptirler. Temel olarak iyidirler ya da en azından nötür durumdadırlar ve büyüme gelişme potansiyelleri bulunur. Hümanist yaklaşım bireylerin pozitif potansiyelleri olduğuna inanır.
Sembolik Etkileşimin en önemli kuramcılarından biri olan Erving Goff- man, kuramına ilişkin çalışmalarında özellikle Cooley ve Dewey'in yaklaşım- larından oldukça etkilenmiş ve bu kapsamda “Toplumsal Benlik Kuramı” nı önermiştir (Lazar, 2009, s. 44).
Charles Horton Cooley (17 Ağustos 1864 – 7 Mayıs 1929), Amerikalı sosyolog. Sembolik etkileşim teorisyenlerinden Cooley, görünümlü cam benlik kavramı ile bilinmektedir.
Ferdi benlik, kendine güven duy gusunu Allah'a güven duygusu; sahip olma, mâlik olduğunu kendisinin bir parçası haline getirme emelini, Allah'ı varlığının ayrılmaz bir parçası olarak idrak etme yönünde gelişir.
Rogers sosyal sistemde uyum sağlayanları beş kategoride ele almıştır: yenileşmeciler, ilk benimseyenler, ilk çoğunluk, geç çoğunluk ve geride kalanlar. Rogers (1995) bu uyum kategorilerini evrendeki göreli dağılımlarına göre, karşılaştırmalar yapılabilecek biçimde oluşturmuştur. Her kategori baskın özellikler içerir.
Bu yaklaşım, insanlara yeterli özgürlük ve yeterli duygusal destek verildiğinde geliştiklerini, ancak böylece insan olma işlevlerini bütünüyle yerine getirebilen bireyler olabildiğini savunur.
Abraham H.
Yüzyılın ortalarında hümanist psikolojinin kurucusu olarak kabul edilen Maslow, insanların doğrudan farklılık gösteren ve farklı zamanlarda tatmin edilmesi gereken çeşitli ihtiyaçları olduğunu kabul eder. Bu nedenle, bireylerin ihtiyaçlar hiyerarşisine göre geliştiğini düşünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri