30 gün boyunca niyetler edilir, oruçlar tutulur ve son oruçla beraber ramazan uğurlanır. Oruç saatleri ramazanın hangi aya denk geldiğine göre değişkenlik gösterir. Her sene ramazan başlangıcı tarihi 10-11 gün geriye atar.
Bu sistem Hicretten 17 yıl sonra, Ömer zamanında terkedilerek her yıl bir öncekine göre 11 gün erken gelen Hicri takvime geçilmiştir. Oruç İslâmın beş temel şartından biri kabul edilir. Orucun gün sayısı olarak değil, ay olarak farz kılındığına ve bütün ay boyunca oruç tutulması gerektiğine inanılır.
Bakara Suresi 183-184.
TAKVİMLERDEKİ İLK ORUÇ
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu. Daha sonra orucun tüm Müslümanlara farz ibadet olduğunu bildiren ayetler nazil oldu: “Oruç sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı (Bakara, 183).
Çünkü farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir. Bu sebeple; Ramazan ayının 29 gün olduğu yıllarda tutulan orucun eksik olması sözkonusu değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz 9 Ramazan orucu tutmuştur. Bunlardan dördü 29 gün, beşi de 30 gün olmuştur.
İlgili 44 soru bulundu
Oruç tutmamanın cezası, bir güne bir gün tutmaktır. Mazereti varsa oruç tutmaz, gününe gün kaza eder. Hastalanırsa bozar, yine bir gün kaza eder.
Ramazan-ı şerif kameri aylardandır. Kameri aylar 29 veya 30 gün olur. Kur'an-ı kerimde, Ramazan ayında oruç tutmanın farz olduğu bildirilmektedir. (Bekara 183-185) Ramazan ayı otuz çekerse 30, yirmidokuz çekerse 29 gün oruç tutmak farzdır.
Kur'ân-ı Kerim'de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, Şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) diye buyrulmuştur.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Peygamber (s.a.s.) Ramazan'ı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamayı yasaklamıştır (Buhârî, Savm, 14 [1914]; Müslim, Sıyâm, 21 [1082]). İki veya daha fazla günü, arada iftar etmeksizin birbirine ekleyerek oruç tutmak mekruhtur.
Eliaçık, şunları söyledi: Kimse oruç tutmak zorunda değil ama herkes kendini tutmak; Öldürmemek, çalmamak ve iftira atmamak zorunda... Kimseyi oruç tutmaya, namaz kılmaya, hacca gitmeye, başını örtmeye zorlayamazsınız. Kur'an'da bunları yapmamanın cezası yok.
Bir âyette Kur'an'ın ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde Kadir gecesinde inmeye başladığı haber verilmektedir (el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/1-3; el-Kadr 97/1).
19 Temmuz: Muharrem ayı, Matem Orucu (Alevilik) - Islam
Muharrem ayının ilk günlerinde oruç tutmak tüm Müslümanlar için tavsiye edilir. Aleviler Muharrem ayında 12 gün süreyle oruç tutarlar.
İslami bir terim olarak oruç, "dinen yükümlü olan bir kimsenin tan yerinin ağarması anından başlayarak, güneşin batışına kadar geçen zaman içinde, ibadet niyetiyle yeme içme ve cinsel ilişkiden kendisini uzak tutması" anlamına gelir.
Allah katında nebi olan Hızır, 3 gün oruç tutmuştur. Bu orucun amacı, en zor zamanlarda birlik olup insanlar arasında dayanışmanın pekişmesini sağlamaktır. Alevi inancını yaşayan her köy ya da bölge, Hızır orucunu farklı zamanlarda tutar. Bu ay içinde sadece oruç tutulmaz aynı zamanda Alevi ibadetleri yerine getirilir.
Bu husus, bir rivayetin yanlış değerlendirilmesinden doğmuştur. İşin doğrusu ne Kur'ân'da, ne de sağlam hadislerde 60 gün kefaret, bir gün de kaza olmak üzere 61 gün oruç tutma olayı yoktur ve Peygamber kimseye böyle bir emir vermemiş, kimseyi bununla yükümlü kılmamıştır.
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
1- Eğer kişi uykuda iken ihtilam olmuşsa ya da bakmakla veya hayal etmekle cünüp olduysa bu durumlarda orucu bozulmaz. Ancak kişinin yabancı bir kadına şehvetle bakması haramdır. 2- Öpmek, ellemek gibi bir yolla cünüp olduysa, kişinin orucu bozulur. Ancak sadece kaza gerekir.
Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, AA muhabirine, kameri takvime göre ayın dünya etrafında döndüğü sürenin 29 gün ve bir kaç saat olduğunu söyledi.
Oruç, Ramazan ayında farz olan oruçlar hariç, bazı özel günlerde veya durumlarda tutulmaz. Örneğin: Bayram günleri: Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı günlerinde oruç tutulmaz. Adet veya lohusalık dönemi: Kadınlar, adet veya lohusalık dönemlerinde oruç tutmazlar.
Yine Ehl-i Beyt'e duyulan sevginin nişanesiyle 12 Ehl-i Beyt imamına ithafen yüzyıllardır bilhassa Anadolu ve Balkan Alevileri tarafından Muharrem ayının ilk 12 gününde oruç tutulmaktadır. Oruçların 12 İmam'a adanması nedeniyle de Aleviler, Muharrem orucuna 12 İmam orucu da demektedirler.
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Mazeretsiz bir şekilde orucu bozan kimse; büyük günahlardan bir günah işlemiş ve kendini Allah'ın gazabına ve azabına maruz bırakmıştır. Bu kimse, gönülden samimi bir tövbe etmesi gerektiği gibi tutmadığı orucu kaza etmesi gerekir.
Keffâret orucu tutan bir kimse yolculuğa çıktığında, keffâret orucuna ara verebilir mi? Başlanan bir Ramazan orucunu meşru bir mazeret olmaksızın bilerek bozan bir kimsenin gücü yetmesi hâlinde peş peşe iki kamerî ay veya altmış gün keffâret orucu tutması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri