Göçmen Kaçakçılığı Suçu Kaç Yıl? Göçmen kaçakçılığı suçunun cezası, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
b) Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlayan, Kişi, beş yıldan sekiz yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 22/7/2010 -6008/6 md.) Suç, teşebbüs aşamasında kalmış olsa dahi, tamamlanmış gibi cezaya hükmolunur.
Göçmen kaçakçılığı suçu sebebiyle verilen hapis cezasının ertelenmesi, paraya çevrilmesi yada ceza hükmü hakkında açıklanmasının geri bırakılması kararları verilebilmesi mümkün değildir.
İnsan kaçakçılığının bedeli bazen 1200 dolar veya 1000 Euro'ya kadar çıkabiliyor. Simsarlar, kaçaklara “Polis durdurursa endişelenmeyin. Türkiye Hükümeti tarafından geçici vatandaşlık anlamında verilen kartlarınız var.
Göçmen kaçakçılığı suçu nedeniyle yapılan yargılamalarda olağan dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Uzlaşma, suç isnadı altındaki şahıs ile suçun mağduru olan şahsın bir uzlaştırmacı aracılığıyla iletişim kurarak anlaşmasıdır. Göçmen kaçakçılığı suçu, uzlaşmaya tabi suçlardan değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Adli para cezası, işlenen bir suça karşılık hapis cezasıyla birlikte veya tek başına uygulanabilen bir yaptırım türüdür. Kaçakçılık suçları nedeniyle hükmedilen hapis cezası belli koşullarda adli para cezasına çevrilebilir.
Göçmen kaçakçılığı suçu sırf hareket suçudur. Hukuka aykırı olarak yabancının ülkeye sokulması veya ülkede kalmaya imkân sağlanması, vatandaş veya yabancının yurt dışına çıkarılması ile tamamlanır. Yabancının ülkede kalması veya Türk veya yabancının ülke dışına çıkmasına imkân sağlanması kesintisiz suçtur.
Alo 136'ya vatandaşlar tarafından gelen çağrılar ihbar niteliği taşıyorsa, yapılan operasyon neticesinde yakalamanın niteliğine göre ikramiye ödeniyor. Bu kapsamda Alo 136'ya ihbarda bulunan vatandaşlara 2021 yılında 1,2 milyon TL ikramiye dağıtıldı.
Birçok suçun cezası arttı
Kabul edilen maddelere göre, uyuşturucu maddelerin kapsamı genişletildi. Uyuşturucu maddelerin imal ve ticaretinin cezaları 10 yıldan 15 yıla, göçmen kaçakçılığı suçunun cezası ise beş yıla çıkartıldı.
Gerek yasal kalış hakkı bulunmayan, gerekse adli işleme karışan kaçak göçmenler, yakalandıktan sonra İl Göç İdaresi Tuzla Geri Gönderme Merkezine teslim edilmeye devam ediyor.
Adli Para Cezasının Meblağının Belirlenmesi
Ceza gün sayısı belirlenirken TCK 3 ve 61'deki cezanın belirlenmesi şartlarına bakılacaktır. Gün karşılığı para cezası en az 20, en fazla 100 Türk Lirası olabilir. Uzun zamandır bu miktarlar değiştirilmemiştir.
Verilen ceza 30 gün ve daha az süreli hapis cezası ise ya adli para cezasına ya da seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır. Hükümlü 18 yaşından küçük, 65 yaşından büyükse ve 1 yıldan az süreli hapis cezası varsa adli para cezasına çevrilmesi zorunludur.
Hapis Cezasından Çevrilen Adli Para Cezası: Kasten işlenen suçlarda bir yıl ve altındaki hapis cezaları, adli para cezasına çevrilebilir. Taksirle işlenen suçlarda (Örn, trafik kazası neticesinde 2 yıl 6 ay ceza verilse bile) ise ceza miktarına bakılmaksızın tüm cezalar adli para cezasına çevrilebilir.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.Hakim bu durumda 730 günden üst bir adli para cezasına hükmedecektir.
Değerli kardeşimiz, İlgili devletlerin yasalarına ve egemenlik haklarına aykırı biçimde, bazı insanları belli bir bedel karşılığında bir devletten diğer bir devlete geçirmek şeklinde tanımlanabilen "insan kaçakçılığı"nın yapılması caiz değildir.
Göçmen Kaçakçılığı Suçunun Cezası Nedir? Türk Ceza Kanununun 79. maddesinde göçmen kaçakçılığı suçunun cezası düzenlenmiştir. İlgili kanun maddesine göre; söz konusu suçun basit halinin cezası 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir.
Suçun işlenmesi sırasında, bir göçmen yaralanmış ya da ölmüşse, fail hem göçmen kaçakçılığı hem de taksirle yaralama (m.89) veya taksirle öldürme (m.85) suçundan cezalandırılabilecektir.
Vergi kaçakçılığı suçunu işleyen kişiler hakkında 18 (on sekiz) aydan 5 (beş) yıla kadar hapis cezasına hükmolunmaktadır.
Kaçak akaryakıta ilişkin davada mahkûmiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden üç ay içinde 17 nci maddenin altıncı fıkrasına göre hesaplanacak toplamın yüzde on beşi tutarında ihbar edene, yüzde on beşi tutarında el koyma ikramiyesine hak kazanan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödenir.
Kaçakçılık suçu; sigara, alkol, petrol, tarihi eser gibi birçok malın, gümrük ve vergi mevzuatı hükümlerine aykırı şekilde ülkeye sokulması ve satışının yapılmasıdır. Kaçakçılık suçunun önlenebilmesi için 5607 sayılı özel bir kanun düzenlenmiştir.
Kaçakçılık Suçunda Görevli Mahkeme
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların davası asliye ceza mahkemelerinde görülür. Ancak bu suçlarla bağlantılı olarak suçun nitelikli hali de olan resmî belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.
Kaçakçılık Suçunu Oluşturan Fiiller ve Cezaları
Eşyanın gümrük işlemine tabi tutulmadan ülkeye sokulması durumunda suçun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ce 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. Eğer eşya gümrük kapıları dışında ülkeye sokulursa suçun cezası 16 aydan 7,5 yıla kadar hapis cezasına yükselir.
Türk Ceza Kanunu'nda göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suç olarak tanımlanmış, bu suçları işleyenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası getirilmiştir.
Göçmen kaçakçılığı suçu takibi şikayete bağlı suçlardan değildir, re'sen takip edilir. Türk ceza hukukunda suçu şikayet etmek ya da ihbar etmek suretiyle ya da Cumhuriyet savcının suçun işlendiğini düşünmesi üzerine yine Cumhuriyet Savcısının yaptığı araştırmaya ceza yargılamasında soruşturma denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri