Be going to fiili ile birlikte kullanılan gelecek zaman yani simple future tense olarak ifade edilen bu zaman gelecekte ki eylemleri anlatmaktadır. İngilizcede bulunan temel zamanlardan biri olan Simple future tense, going to fiili ile birlikte kullanılmaktadır.
Going to kullanımı ve kuralları
“Be going to” yardımcı fiili “will” fiilinden farksız olarak gelecek zaman içerisinde kullanılır ve aynı şekilde -ecek, -acak anlamına gelir. Özne + be going to + fiil şeklinde bir formül kullanılabilir. “I am going to buy a car” dediğinizde “Ben bir araba satın alacağım” anlamına gelir.
İkisi de doğru. Gelecek zamanın continuous hali olanı da vardır. Mesela I'm meeting with my friend this evening dersen bu cümle I'm going to meet with my friend this evening le aynı anlama gelecektir. İkisi de doğru.
Daha Önceden Gelecekle İlgili Planlanmış Eylemlerde
Eğer bir eylem önceden planlanmışsa ve yakın bir zamanda olmasına karar verilmişse 'going to' kullanılır. Örnek: A: They are going to get married in two months. (Onlar iki ay içinde evlenecekler.)
Will kelimesi, olay anındaki kararlar için kullanılıyor. Going to ise, önceden planlanmış ve gelecekte gerçekleşmesine karar verilmiş durumları kapsıyor. Gelecek ve şimdiki zaman eylemlerini anlatmak için kullanılan iki kelimedir.
İlgili 27 soru bulundu
Kısaca, going to önceden kararlaştırılmış veya olmasına kesin gözüyle bakılan işler için kullanılır. Will ise konuşma anında, o anda karar verilen işleri anlatmada kullanılır.
be going to {fiil}
-mek üzere olmak {fi.}
Will ve Be Going To gelecek zamandan bahsederken kullanılır. Genelde will kullanılırken geleceğe dair konuşma anında verilen kararlardan bahsedilirken, be going to kullanılırken geleceğe dair konuşma anından önce planlanmış olan kararlardan/olaylardan bahsedilir.
1- “will”: Ani ve plansız eylemler/olaylar için kullanılır. 2- “be going to”: Planlanmış ve büyük olasılıkla gerçekleşecek olaylar için kullanılır.
İngilizcede gelecek zaman cümleleri Simple Future Tense olarak adlandırılır. Bu cümleler kurulurken özneden sonra ''will'' yardımcı eki getirilir. Örneğin: ''I will go to Adana tomorrow'' (Yarın Adana'ya gideceğim') Anlamca olumsuz cümlelerde ise will ile not birlikte kullanılır.
Sorularda Be Going To Yapısı
Şeklindedir. Örnek Cümle: Are you going to go to the dentist tomorrow? (Yarın dişçiye gidecek misin?) “Be going to” yapısı, gelecekte yapılması kesinleşmiş veya planlanmış durumlardan bahsetmek için kullanabileceğimiz bir yapıdır.
Gelecek zamanı ifade eden bir diğer yapı da “- be going to” yapısıdır. “Be” fiili şimdiki zamanda öznesine göre “am/is/are” olarak çekimlenir. “Be going to” yapısı, gelecekte kesinlik kazanmış ve planlanmış işlerden bahsederken kullanılır. Olumlu, olumsuz ve soru cümleleri bu yapıyla kurulabilir.
Go fiilini geçmiş bir zamanda yani past zamanda kullanacağımız zaman go fiilinin ikinci halini kullanmamız gerekmektedir. Go fiilini düzensiz bir fiil olduğu için ikinci hali değişecek went olmaktadır.
Olumsuz cümlelerde going to kullanımı için cümle yapısı he, she ve ıt için is not goint to şeklindedir. You, we, they için olumsuz cümle de are not goint to şeklindedir. I için olumsuz cümle yapısı da an not goint to şeklindedir.
Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız.
Must yapısı ile kurulan cümleler herhangi birinin şahsi görüşünden kaynaklanan gereklilikleri belirtirken; have to ifadesi ise herhangi bir otorite tarafından belirlenmiş gerekliliklerden bahsetmek için kullanılır.
Bir eylemin gelecekte gerçekleşeceğini bildiren bu cümlelerde hem ''will'' hem de ''be going to'' yardımcı fiilleri kullanılır.
Should bir cümleye”-meli, -malı” anlamı katar. Cümleye öncelikle (I, you, we, they, he, she, it) özne ile başlanır. Ardından ise Should kelimesi kullanılır ve ardından fiiller olduğu gibi ilk haliyle yazılır.
Future continuous tense ile olumlu cümle kurarken yardımcı fiil olarak “will” kullanırız ve ardından ''be'' ekleriz. Ana fiilin sonuna da “-ing” takısı getirilir.
Planlı gelecek zamanı anlatırken kullandığımız "be going to" yapısının geçmiş zamandaki halidir. Planladığımız ancak yap(a)madığımız eylemleri ifade ederken kullanılır. "am/is/are going to" yapısının bir derece geçmiş hali olan "was/were going to" şeklide kurulur.
İngilizce'de must çok sık tercih edilen modallardan birisidir. Gereklilik ve zorunluluk ifade edileceği durumlarda kullanılan bu kalıp günlük hayatta cümle içlerinde de çok sık tercih edilir. Must zorunluluk dışında güçlü tavsiye verilirken de kullanılır. Should tavsiye modallarından birisidir.
may I come in? expr. gelebilir miyim?
ne olursa olsun, her ne pahasına olursa olsun…
Should genellikle tavsiye verirken kullandığımız bir cümle yapısıdır. Tavsiye vermeniz gereken durumlarda should'u rahatlıkla kullanabilirsiniz. Should ve Shouldn't modalsları cümlede, tavsiye verirken kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri