Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır. Fay, 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır.
“Deprem dirençli yerleşim alanları” çağrısını yineleyen Görür, Göksun'un iki fay hattının kesişme noktasında olduğuna dikkat çekti. Görür, Göksun depremine ilişkin paylaşımında şunlara yer verdi: “Karahmet-Göksun'da 4,0 deprem oldu. Burası Çardak Fayı ile Göksun Fayının kesişme bölgesi.
6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır. Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
AFAD depremin merkezini Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde, Gaziantep'in 26 kilometre doğusundaki, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olarak açıkladı. Ancak etki alanı bundan çok daha geniş oldu; deprem Kıbrıs, Lübnan, Irak, İran ve Suriye'de de hissedildi. Türkiye'nin kuzeyinde ve batısında da yer yer hissedildi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma Ve Risk Yönetimi Merkezi Müdürü Alican Kop, çardak fayının Göksun merkez için bir risk yaratmayacağını söyleyerek, 1 yıl boyunca maksimum 5 veya biraz üstünde artçıların meydana gelebileceğini söyledi.
İlgili 34 soru bulundu
Göksun'dan Ekinözü'ne kadar 7,6'lık depremin olduğu Çardak fayını ayrıntılı bir şekilde inceledik. Güneye doğru dirsek yapan Çardak fayının Savrun fayıyla birleştiği bölgeye doğru uzanan kesimde kırılmalar olduğunu gördük.
Adana'nın kuzeyinden gelen Adana'ya doğru giden faylar; birincisi (hat olarak) Çardak-Göksun-Ceyhan fay hattıdır. Bu fay hattı bu depremde kırılan Elbistan fayının Adana'ya doğru giren kesimindedir. Artçıların burada yoğunlaşması bu fayın 98'de kısmen kırılmasına kadar yüksek bir enerjiyle donanmış bir yanı var.
"Kahramanmaraş ilimizin Göksun ilçesinde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki artçı #deprem sonrasında, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır" diyen Sezer, saha tarama çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
*Fay 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır. 6 Şubat'taki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan binanın altındaki kahvehaneden sadece 70 yaşındaki Durmuş Bakırcı kurtuldu.
Tüm zorluklara rağmen belli bir yol katettiklerini belirten Pampal, şöyle dedi: "Göksun'un kırsal Arslanbey Çiftliği Mahallesi'nden Andırın ilçesi sınırlarına kadarki fayın bir bölümünün kırıldığını varsayabiliriz. Çardak Fayı'nın Savrun Fayı ile birleştiği kesim.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) alınan bilgiye göre, saat 20.16'da Göksun ilçesinde 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin Kahramanmaraş merkez başta olmak üzere Osmaniye, Adana, Sivas'ta da hissedildiği bildirildi.
Maraşta 7,5 deprem üreten Sürgü fayı kırıldı ama onun batı- güneybatı uzanımı olan Sorgun fayı kırılmadı. Bu fay Adana havzasına dallanarak devam ediyor.
6 Şubat tarihindeki ana şoklardan sonra Göksun tarafında önemli oranda stres birikimi nedeniyle, Savrun Fayı'nın kuzeydeki segmenti üzerinde 4.9'a varan büyüklükte çok sayıda deprem olmaktadır. Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
06 Şubat 2023'te meydana gelen ilk depremde (Mw 7,8), Kazkeli fayı, Serinyol, Amanos, Pazarcık, Erkenek segmentleri ve Yarpuzlu büklümü ile Narlı (Gaziantep) güneyinden Pazarcık (Kahramanmaraş) batısına kadar uzanan Narlı Segmenti boyunca, toplam 404 km uzunluğundaki yüzey kırığı gelişmiş olup 410 gözlem yapılmıştır.
Daha Türkiye sınırları içerisinde Ölüdeniz fayında yani Maraş'tan Hatay'a kadar olan kısımda büyük bir deprem beklemiyoruz.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Maraş Göksun'da bu sabah meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Naci Görür: "Çardak fayı kırıldıktan sonra Göksun bölgesinde, Savrun Fay zonunda görece stres birikimi arttı" dedi. DUVAR - Yer bilimci Prof. Dr.
Fay normalde yapışıktır, 300 sene üzerine birikir ve kırılır ama fayın bu kısmı halen yüzeyde kaymaya devam ediyor. 1939-1942 depremi var, bunlarda böyle bir şey söz konusu değil. Dengeleme filan bitmiş, fay kitlenmiş ama burada halen kayıyor, yılda 2 santime yakın neredeyse kayıyor.
"BÖLGEDE ÇOK GENİŞ BİR ALANDA ETKİLİ OLDU"
Yüzey kırıklarının geniş bir alanda arazilerin içinden geçerek büyük zarar verdiğine dikkati çeken Katılmış, şunları kaydetti: "Dağdan kopan kaya parçaları ağaçları sökerek dümdüz etti. Ben yıllardır dağlarda geziyorum. Deprem oluyordu ama hiç böylesini görmedim.
Haber Merkezi – Jeolog Ökmen Sümer, Maraş merkezli depremler öncesinde 18 Aralık 2022'de Kırıkhan'da 4.8 ve 15 Ocak 2023'te ise Sivrice'de 4.9 büyüklüğünde artçısı olmayan 2 öncü deprem gerçekleştiğini tespit ettiklerini belirtti.
Ankara. Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde saat 19.25'te 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Göksun olan 4,2 büyüklüğündeki sarsıntı yerin 7,07 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Stres transferi nedeniyle muhtemelen Göksun'dan Adana havzasına inen faylar üzerinde hareketlenmeler beklenebilir. Geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.
Alan, Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli kentlerinin etkileneceğine işaret ediyor.
İkinci depremin merkez üssü ise Kahramanmaraş'ın yaklaşık 60 km kuzeyine rastlayan bir alanda, Doğu Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerindeki 85 km uzunluğundaki Çardak Fayı üzerinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri