Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY, TAI iş birliği ile geliştirilen keşif uydusu.
TÜBİTAK UZAY mühendisliğinde ve tüm görev bilgisayarının yazılımı ile görev bilgisayarı tamamen Türkiye de üretilmiştir.Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca bu amaç için üretilen ilk yerli uydudur.
TSK ve kamu kurum/kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla bir adet 2,5 m çözünürlüklü görüntü sağlayabilen uydu ve görüntülerin alınacağı, işleneceği ve uydunun kontrolünün yapılacağı bir adet yer istasyonu geliştirilmesi projesidir.
Göktürk serisinin bir başka yer gözlem/keşif uydusu olan Göktürk-2, (ancak Göktürk-1'e kıyasla daha düşük çözünürlükle), 18 Aralık 2012'de başarıyla yörüngesine yerleştirildi ve halihazırda yüksek çözünürlüklü imgeler iletmektedir.
GÖKTÜRK-2 Projesinin daha kısa sürede tamamlanması nedeniyle, GÖKTÜRK-2 Uydusu GÖKTÜRK-1 Uydusu'ndan önce fırlatılmıştır. 10) Uydu Dünya'ya düşer mi? GÖKTÜRK-2 Uydusunun yörüngesinde herhangi bir düzeltme yapılmadığı varsayılırsa, 2120 senesine kadar uydunun Dünya atmosferine girmesi beklenmemektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye'nin İlk Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu GÖKTÜRK-2, Türk mühendislerince tasarlanmış ve 2012 yılında gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirilmiştir.
Dünyanın dört bir yanından görüntü gönderiyor
GÖKTÜRK-2 uydusuyla öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu istihbarat amaçlı görüntüler elde ediliyor. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla üniversite ve araştırma kurumlarının uydu görüntüsü ihtiyaçları da yine GÖKTÜRK 2 ile karşılanıyor.
Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY, TAI iş birliği ile geliştirilen keşif uydusu. 18 Aralık 2012 tarihinde Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatılmıştır. 409 kg ağırlığındaki uydu 2,5 metre siyah-beyaz ve 5 metre renkli çözünürlüğe sahiptir.
Görev yörüngesinde attığı 25.000'in üzerinde tur ile 5. yılını dolduran GÖKTÜRK-2 Uydusu Planlı Görev Ömrü dolmasına rağmen operasyonlara devam ediyor.
Türkiye'nin ilk askeri uydusu olan Göktürk-2 Projesi'ne ait sözleşme, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK, TÜBİTAK Uzay ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında 13 Nisan 2007 tarihinde imzalandı.
Yer yüzeyinden yaklaşık 685 kilometre yükseklikteki güneşe eşzamanlı yörüngeye yerleştirilen GÖKTÜRK-2, dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.
Türkiye'nin 3'ü haberleşme, 3'ü gözlem olmak üzere toplam 6 aktif uydusu var. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları gözlem amacıyla kullanılıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin 3'ü haberleşme, 3'ü gözlem olmak üzere toplam 6 aktif uydusu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları gözlem amacıyla kullanılıyor.
Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
Türkiye'nin aktif uydu sayısı, Türksat 5A'nın 4 ay sonra yörüngesine oturtulmasıyla 7'ye yükselecek. Türkiye'nin, 3'ü (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B) haberleşme, 3'ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyor.
Ankara. Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sosyal medya hesabındaki paylaşımda, "5 yıl önce bugün uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-1 uydusu uzaydaki gözümüz oldu." ifadesi kullanıldı.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
2012'de fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan ve geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010'da başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, TSK'nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile ...
2003 yılında uzaya gönderilen BILSAT uydusu, Ağustos 2006 tarihi itibarı ile görevini tamamlamıştır. BILSAT uydusu, pil hücrelerinden iki tanesinin ömrünü tamamlaması ile, Ağustos 2006 tarihi itibarı ile enerji depolayamaz duruma gelmiş ve bu nedenle operasyonlar sona ermiştir.
GÖKTÜRK-3 (KEŞİF-GÖZETLEME SAR UYDU SİSTEMİ)
TUSAŞ'ın ana yükleniciliğinde, TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü ile ASELSAN AŞ'nin de alt yüklenici olarak görev alacağı proje ile geliştirilecek GÖKTÜRK-3 Uydusunun 2025 yılında yörüngeye yerleştirilmesi planlanmaktadır.
Pankromatik bantta 7,5 m ve kırmızı, mavi, yeşil bantlarında 15 m. yer örneklem mesafesine sahip olan uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevrenin izlenmesi ile şehircilik ve planlama amaçlarıyla görev yapmaktaydı.
Göktürk 2, Türkiye'nin yerli ve milli imkânlarla geliştirdiği ilk keşif-gözlem uydusu. TÜBİTAK UZAY ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TAI tarafından geliştirilen uydu, tam 8 yıl önce bugün Çin'den uzaya fırlatıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri