Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Bütün milletlerin mitolojisinde olağanüstü ve büyük bir kuş dikkat çekmektedir. Göklerin kralı, yol gösterici, hayvan-ata, avcı- koruyucu, güçlü, zeki ve korkusuzluğu ile bilinen kartal sadece Türk kültüründe değil diğer kültürlerde de yer almaktadır. Bu kuşun adı mitolojilere göre çeşitlilik göstermektedir.
Göklerin kralı olarak Türk boyları arasında değer bulan kartal, özellikle avcılıkta Türk halkının yanından hiç ayıramadığı bir unsur olarak varlığını sürdürmüştür.
Hayatlarının yüzde 90'dan fazlasını açık denizlerde geçiren ve yaklaşık 3,6 metreye varan kanat uzunluğundaki deniz kuşu Albatros, dünyanın en büyük uçan kuşu olarak biliniyor. Albatrosların en önemli özelliklerinden biri de çok uzun süre hiç durmadan uçabilmesi olarak belirtiliyor.
Gökyüzü ya da gökkubbe, çeşitli nedenlerden ötürü tanımlaması zor bir kavramdır. Kabaca kişinin açık alanda yukarı baktığında gördüğü, tüm gök cisimlerini çevrelediği gözlemlenen boşluk olarak nitelendirilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Aslanlar… Nam-ı diğer “hayvanların kralı”… Vahşi doğanın en saldırgan hayvanı olarak bilinen, cesurluğu ve gücü ile hayvanların kralı olan aslanlar iki yüzyıl önce Anadolu'dan Hindistan yarımadasına kadar geniş bir alanda yaşıyorlardı.
Tanrıça Artemis
Leto ve Zeus'un kızı olarak dünyaya gelen Artemis, Apollon'un da ikiziydi. Vahşi doğanın ve hayvanların, avın ve doğurganlığın tanrıçası olan Artemis, taşıdığı özelliklerden dolayı birçok sıfatla onurlandırılmış, Anadolu ve Yunanistan'da yoğun ilgi görmüştü.
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Atmaca kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur.
İnsan yapımı binalar ile çarpışmanın dışında gökdoğanlar daha büyük olan kartal ve puhu gibi yırtıcı kuşlar tarafından avlanırlar.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye.
Hawk Eye (Türkçe: Şahin Gözü), tenis ve kriket gibi oyunlarda topu sayısal ortamda izleyen sistemin adı.
Türklerin Ulusal Tanrısı
Tengri ulusal bir tanrının bütün özelliklerine sahiptir. Türkler Dünyanın Merkezinde oturur, yani kendilerini koruyan Gök'ün altında. Eski Türk yazıtlarının içerikleri çok net bir şekilde Tengri'nin Türklerin Tanrısı (Türük Tengrisi) olduğunu diğer halkların tanrısı olmadığını belirtiyorlar.
1.5.3.2. Gök-Tanrı: Göktürkler'e ait “Göktürk Kitâbeleri”nden de anladığımız gibi Türklerin tanrısı, Gök Tanrı'dır. Bu isim çeşitli eski Türk lehçele- rinde tengri, tengere, tangara, tangrı, ture şeklinde de ifade edilmiştir.
Buna göre. Zeus'un kuşu olduğuna inanılan kartal.
Puma (Puma concolor), Dağ aslanı veya kugar, Kuzey ve Güney Amerika'da yaşayan; kedigiller (Felidae) familyasından yırtıcı bir hayvan türüdür.
Ormanlar Kralı Asya Aslanları: Aslanların Neredeyse Hepsi Savanada Yaşarken, Aslanlar Neden "Ormanların Kralı" Olarak Bilinir? - Evrim Ağacı
ilgili makalede belirtilen araştırmaya göre kaplanın ısırma gücü skoru da (127'ye 112) aslandan daha fazladır. üçüncüsü, kaplanın pençe kuvveti aslanınkinden daha fazladır. öyle ki yine ilgili makaleye göre, tek bir agresif bengal kaplanı pençesi bir aslanın kafatasını kırmaya yetebilir.
Gök tanrı inancında yaratıcının tek bir tane olduğuna inanılmaktadır. Gök tanrı inancı Türkler tarafından sahip olunan bir inanış olduğunu söylemek mümkündür. Gök tanrı inancına göre, sonsuz göğün ruhudur ve eşi benzeri yoktur. Aynı zamanda Gök Tanrı inancına göre günlük yaşam olaylarına müdahale edilmez.
Yunan mitolojisinde tanrı ve tanrıçalar gök, su, toprak (orman ve kır) gibi elementlerin temsili içinde anılıyorlardı. Örneğin; Zeus bir gök tanrısı iken, Posedion su, Aristaeus da toprak tanrısıdır. Pan'da toprak yani doğa tanrıları kategorisinde anılmaktadır.
Tengri – Gök tanrısı. Her şeyin yaratıcısıdır.
Türklerin eski inançları yaygın olarak Gök Tanrı dinine dayanmaktadır. İnanışlarında ise kamlığa (Şamanlık) dayalı unsurlar yatar. Tapınma derecesine varmadan eski kültürden getirilen unsurları İslamiyet açısından mahsur teşkil etmeyecek şekilde yaşatma, İslamiyet'te “bid'ad” kavramı içerisinde yer alır.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.
kartal - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kartal “aklı karalı, karaya çalan renk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kara tal veya kara tar sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türk boylarının kutsal sembolleri, kartal nevinden gelmektedir (Ögel, 1993: 593). Kartal, önemli bir türeme simgesiydi. Özellikle Göktürk ve Uygur devirlerinde kartal hükümdar ya da beylerin timsali olurken koruyucu ruhu ve adaleti de temsil ederdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri