İki farklı kelimenin yan yana gelmesi bazı yazım hatalarına neden olabiliyor. Bu kelime birleşimlerinde yazım hataları genel olarak bitişik ya da ayrı yazım şekilleri sebebi ile oluyor. Bir fiil olan göz ardı ayrı yazılması gereken kelime gruplarından biridir. TDK'ya göre göz ardı ayrı yazılmalıdır.
İki veya daha fazla sözcüğün, bağlaçların veya eklerin bir araya gelmesiyle oluşan kelime grupları ses olaylarına ve anlam değişikliklerine göre birleşik ya da ayrı yazılabilir. "Göz ardı" ifadesi genellikle "göz ardı etmek" şeklinde kullanılır.
Bitişik yazılması ile hata yapılan sözcüklerden biri olarak göz ardı kelime grubu öne çıkar. Taşımış olduğu anlamı doğrultusunda Türk Dil Kurumu dahilinde ayrı olarak yazılması gerekir.
Göz ardı etmek deyimi; kişilerin herhangi bir durumu, olayı ya da kişiyi dikkate almaması, umursamaması anlamlarını taşır. Özetle; gereken önemi vermemesi demektir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Bu kelimenin doğru yazılı “art arda” şeklinde kullanımı oluyor. Yani sıklıkla yapılan yazım yanlışı “ard arda” bu kelimenin yanlış yazımı oluyor. Yine yapılan bazı yazım yanlışları ise şöyle 'artarda', 'ardarda' ve 'artarta'.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında göz ardı etmek deyimi 'Önemsememek, dikkate almamak' biçiminde tabir edilmektedir.
[1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Göz gezdirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi, bir yeri pek fazla dikkat etmeden çabucak incelemek.
Bizim otobüs te bugün geç geldi.) “3, 4, 5, 40, 60, 70”ten sonra gelen “d”ler de yukarıdaki kurala uyar: Fenerbahçe - Lille maçı 25 Şubat'ta saat 22.05'te oynanacak. 1960'ta İspir'den Ankara'ya geldik.
GÖZE ALMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Gelebilecek her türlü zararı ve tehlikeyi önceden kabul etmek anlamına gelir. Bu kelime genellikle gözalmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göze almak şeklinde olmalıdır.
Gözetmek kelimesi birini ya da bir şeyi koruma altına almak ve sakınmak demektir. Özen gösterilen ve önem verilen şeyler için de aynı kelime kullanılır. Gözetmek Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Dil bilgisi kurallarına göre tüm birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır.
Öz Türkçe bir sözcük olan açıkgöz, açık ve göz kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Her durumda kendi çıkarını gözeten ve mevcut fırsatlardan yararlanmasını bilen kişilere açıkgöz denir. Bu kelime cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
FALAN FİLAN KELİMESİNİN ANLAMI
Önem verilmeyen, hafifsenen kimse, şey, filan falan, falan festekiz, falan feşmekan anlamına gelir. Bu kelime genellikle felan filan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı falan filan şeklinde olmalıdır.
Ayn, Arapçada göz demek. Aynen ise gözle göründüğü gibi anlamına geliyor.
Yan gözle bakmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Kötü niyetle, düşmanca bakmak. 2. Göz ucuyla bakmak.
kaşla göz arası kimseye sezdirmeden ve çok kısa bir zaman içinde, çabucak.
Kulak ardı etmek deyimi genellikle karışımızdaki kişilerin durumu önemsenmemesi ve dikkate almaması durumunda kullanılır. Bu deyime örnek cümle olarak şu şekilde verebiliriz: - Annesinin uyarını kulak ardı etti. - Kendisine yapılan eleştirileri kulak ardı ettiği için sıkıntılar yaşadı.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Küs Eş Anlamlısı
Bu durumda küs sözcüğünün eş anlamlısı “dargın” sözcüğüdür. Küs sözcüğü yerine dargın sözcüğünün kullanabilirsiniz.
Birleşik ve ayrı yazımı karıştırılan kelimeler arasında “hoş geldin” de bulunuyor. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Kişiler yalnız kelimesinin doğru yazılışını merak ediyor ve araştırıyor. Bu kelimeyi "yanlız" şeklinde yazarak yazım yanlışları yapıyor. Fakat bu kelime "yalnız" şeklinde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri