Gözümüzde ışınların girmesini sağlayan iki saydam tabaka var. Bunlardan biri kornea, ikincisi ise göz merceği dediğimiz bölümdür. Göz merceği saydam, kırıcı bir ortamdır. Bu bölgenin saydamlığının yitirmesine katarakt diyoruz.
Mikroskop Nasıl Çalışır? Mercek; genelde camdan yapılan, üzerine gelen ışığın yönünü değiştiren saydam bir malzemedir. Mercekler ışığı kırarak ışık ışınlarının birbirine yaklaşmasını ya da birbirinden uzaklaşmasını sağlar.
Gözün yüzeyi ve göz kapaklarının iç yüzeyi konjunktiva adı verilen saydam bir zarla kaplıdır. Gözyaşı bezi, orbitada kaş bölgesinin dış ucunun altında (burundan uzakta) yer alır.
İrisin hemen arkasında bulunan saydam ve bikonveks bir yapıdır.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
İlgili 37 soru bulundu
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
Işığın büyük bir kısmını geçiren maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelere örnek verilebilir. Saydam maddeler, pencerelerde, ampullerde, gözlüklerde, otomobillerde, fotoğraf makinelerinde, dürbünlerde kullanılır.
Mercekler genelde camdan ve saydam plastikten yapılır. Lensler, gereken şekle göre taşlanır, parlatılır veya kalıplanır. Bir mercek, ışığı odaklamadan kıran bir prizmadan farklı olarak, bir görüntü oluşturmak için ışığı odaklayabilir.
Şeffaf lens gözde bulunan görme bozukluklarının gözlük olmadan düzeltilmesini ve bireylerin dış dünyayı sorunsuz bir şekilde görmesini yarayan lens çeşididir. Şeffaf lensler adından da anlaşılacağı üzere şeffaf bir şekilde üretilmektedir. Şeffaf lenslerin göz renginizin üzerinde en ufak bir etkisi olmamaktadır.
Oküler diğer adıyla göz merceği, mikroskop, teleskop vb. sistemlerde kullanılan gözün hemen önündeki genelde akromatik mercek grubudur. Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk ve şekil alanlarındaki kusurlarını asgariye indirerek kullanıcıya net bir görüntü sağlamak görüntü kalitesini arttırmadır.
Işığın geçmesine izin vermeyen maddelere opak (saydam olmayan) maddeler denir. Bu türden maddelerin çoğu soğurma merkezleri olarak adlandırılan özellikleri içeren kimyasal kompozisyona sahiplerdir. Maddelerin çoğu, beyaz ışık frekanslarını soğurma konusunda oldukça seçicidirler.
Gözümüzün en ön tabakasını kornea denilen saydam tabaka oluşturur. Kornea tabakası; cisimleri net olarak görebilmemizi sağlayan, gözün kırma derecesini belirleyen en önemli optik unsurdur. Kornea normalde belirli bir dışbükeyliğe sahiptir.
Kornea, gözün en dış tabakasında iris ve göz bebeğinin önünde bulunan, saydam ve kubbesel şekle sahip dokudur. Gözün içindeki yapıları korur ve göze dışarıdan gelen ışığın ilk kırılımını gerçekleştirerek, görüntünün retinaya sağlıklı bir şekilde düşmesine katkıda bulunur.
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Örneğin buzlu cam ve yağlı kâğıt görünür ışığa göre yarı saydam maddelerdir. Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelerdir .
Gözlük camı saydam maddelere örnek olarak gösterilir.
Lens Nerede Durur
Kontakt lensler, korneanın üzerinde duracak şekilde tasarlanmışlardır. Esas olarak gözün ön kısmını kaplayan gözyaşı zarına yapışarak ve biraz da göz kapaklarının basıncı ile yerinde durur. Göz kırpıldıkça göz kapağı kontakt lensin yüzeyinde kayarak, onunu hafifçe hareket etmesine neden olur.
Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Şeffaf lens, görme bozukluğu bulunan bireylerin gözlük olmadan görmesine yardımcı olan bir lens türüdür. Şeffaf lensler, tıpkı adı gibi şeffaftır. Bu lensler herhangi bir şekilde göz rengini değiştirmez, sadece gözlük yerine gözün daha iyi görmesi için kullanılan bir aparattır.
Mercek takıldıktan sonra ilk iki gün sürekli göz koruyucu kapağı takmanızda fayda vardır. İlk 2 günden sonraki günlerde dışarı çıkacağınız zaman koruyucu olarak güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Gerekmediği sürece öne eğilmemeli ve ağır kaldırmamalısınız.
Multifokal mercekler, katarakt hastalığı bulunan hastalarda kullanılmaktadır.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Saydam olmayan maddeler :
→ Opak maddeler de denir. → Çimento, tahta, kağıt, mermer, taş, kurşun saydam olmayan yani opak maddelere örnek verilebilir.
Saydam olmayan maddelerin üzerine ışık düşürüldüğünde, arkasında gölge oluşur. Örneğin, tahta, metaller ve taş gibi malzemeler saydam olmayan maddelerdir.
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir. Örneğin cam ışığın oldukça fazla bir bölümünü geçirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri