Gözlük reçetesi okuma Göz numaralarının sol tarafında bulunan R> RİGHT > Sağ göz numarasıdır. Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar sağ göze ait göz numaralarıdır. Yine göz numaralarının sol tarafında bulunan L> LEFT> Sol göz numarasıdır.Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar ise sol göze ait numaralardır.
e-Devlet sistemine dahil olan hizmetlere yeni eklenen Medula Optik Reçete Bilgileri Sorgulama sonucunda vatandaşlar; reçete numarası, reçete tarihi, tesis adı, optik firma adı, reçeteyi yazan doktorun isim soyadı, reçetenin yazılış tarihi ve diğer detayları sorgulayabilirsiniz.
Silindir ( CYL)
Numune reçetesindeki bir sonraki sayı -0.50'dir. Bu “silindir” ölçümüdür. Reçetenizde “silindir”, “CYL” olarak kısaltılmış olabilir. Silindir, gözünüzdeki astigmatizma derecesini ölçer .
SPH, CYL ve AXE olarak bilinen bu değerler, reçetelerde gözlerin problemleriyle alakalı birçok değeri bize sağlmakatadır. Örneğin kişinin SPH değeri (+) ise hipermetrop, (-) ise miyop olduğu belirtilir. Burada bulunan değere boş ya da (Plan) yazılmış ise kişinin gözünde sferik bir bozukluk yok demektir.
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekir. Yani bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi ise, 0.9 ise toplamda da 5. maddeye göre, 16/20 elde edilir.
İlgili 23 soru bulundu
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -5.00'dan düşükse yüksek uzağı görememe durumu söz konusudur.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Gözde SPH değeri normal bir kişide 0 ile 180 aralığında olmalıdır. Aynı zamanda -4.00 oranında da hipermetrop ölçüsü belirlenmektedir. Kişilerin normal görme oranları ise 0 ve 180 aralığında değişiklik göstermektedir.
Göz Muayenesinde ve Reçetesinde Küresel Düzeltme (SPH) Değeri Kaç Olmalıdır? Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Gözde SPH değeri ise normal bir kişide 0 ile 180 aralığında olmalıdır. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekmektedir.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Astigmat dereceleri şu şekildedir: 0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
2) [CYL]: (CYL) ya da (SİL) olarak adlandırılan değer gözünüzde astigmatizma olduğunu belirtir.
Yakından bakarsanız, gözlüğün iç tarafına basılmış üç adet rakam görürsünüz. Bu rakamlar genellikle çerçeve sapların (gözlüklerinizi kulaklarınızın arkasında tutan çerçevelerin uzun sapları) birinin iç yüzeyinde görünür.
Gözlük reçetesi okuma
Göz numaralarının sol tarafında bulunan R> RİGHT > Sağ göz numarasıdır. Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar sağ göze ait göz numaralarıdır. Yine göz numaralarının sol tarafında bulunan L> LEFT> Sol göz numarasıdır.Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar ise sol göze ait numaralardır.
(https://www.turkiye.gov.tr/sgk-optik-cihaz-sorgula) linkine tıklayın. Açılan ekranda bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayıp, TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girin. Ardından direk sorgulama bilgi ekranına erişiyorsunuz. Buradan da gözlük reçeteniz ile ilgili tüm sorgulamaları gerçekleştirebilirsiniz.
C ya da CYL olarak da bilinen astigmatın, CYL oranı kişinin astigmat derecesini gösterir. Bu değerler, (+) ya da (-) olarak gösterilebilmektedir ve genellikle -/+ 0,25'ten -/+ 6,00'ya kadar olabilir. Eğer bu alan göz reçetelerinde boşsa, reçete sahibi olan kişinin astigmatizma olmadığı anlaşılmaktadır.
Astigmatlı kişiler bir şekle sabit baktıklarında yatay ve dikey çizgileri eşit görmezler. Nesneleri genişlemiş, uzamış ve bulanık görürler. 0.50 astigmat veya 0.75 astigmat gibi düşük dereceli astigmatizm genellikle belirti vermezken, yüksek dereceli astigmatizm ciddi görme sorunlarına neden olabilir.
Astigmat için verdiğimiz gözlükleri reçete üzerinde tanımlarken iki değeri kullanırız. “Silindir” astigmatın yani yamukluğun büyüklüğünü belirtir, “Aks” ise bu yamukluğun hangi yöne olduğunun göstergesidir.
Astigmat, kornea veya göz merceği kavisinin normal şekilde olmamasının bulanık görmeye yol açtığı, yaygın bir göz kusurudur. Işık göze girdiği zaman anormal kavislenmeye bağlı olarak retinada doğru şekilde odaklanamaz ve net olmayan bir görüntü oluşur. Çocukları veya yetişkinleri etkileyebilir.
-1.75'lik bir gözlük numarası, uzaktaki bazı nesneleri görmek için biraz daha fazla güce ihtiyacınız olduğunu gösterir. Spesifik olarak, araba kullanırken televizyon, nesneler veya uzaktaki insanları izlemek gibi durumlarda gözlük ihtiyacı duyabilirsiniz.
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır. Miyop derecesi genellikle büyüme çağında gözün uzamasına bağlı olarak artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Eğer bir kişiye total görme engelli diyorsak, o kişi tamamen görmüyor olmalı ve rapor oranı % 85 ve üzeri olmalıdır.
Dinlendirici veya numarasız gözlükler düşük dereceli camlardan üretilir. Plastik, metal veya kemik çerçevelerden üretilen dinlendirici gözlük numarası 0,25, 0,50 veya 0,75 derece olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri