Grafik Tasarımı bölümü mezunları, grafik tasarım, reklamcılık, web tasarımı, animasyon, dijital medya, ambalaj tasarımı, kitap tasarımı ve benzeri alanlarda çalışabilirler. Mezunlar, işletmelerin pazarlama, iletişim ve reklam ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımlar üretebilirler.
Grafik Tasarımı Bölümü taban puanları, TYT'deki eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Grafik Tasarımı bölümünün başarı sıralamaları ile taban puanlarına bakabilirsiniz. Grafik Tasarımı bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Grafik Tasarımı bölümü toplam 72 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Grafik tasarımcı olan kişilerin çalışma alanı oldukça geniştir. Kariyerine bu alanda devam etmek isteyen kişiler, reklam şirketlerinde, çizgi film atölyelerinde, yayın evlerinde, medya kuruluşlarında, endüstri sanayide ve grafik tasarım danışmanlığı yapan kurumlarda çalışabilir.
Grafik bölümü, yukarıda da belirttiğimiz gibi 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans olmak üzere iki farklı programa sahiptir. 2 yıllık ön lisans grafik bölümü yetenek sınavları ile alım yapmayı sürdürmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır. Tercih Listeni Oluşturmak için Tercih Robotuna Kayıt Ol!
Grafik tasarımcı ve akademisyen Doç. Dr. Özlem Mutaf Büyükarman, dijital iletişim ağlarından yaratıcı endüstrilere kadar çok sayıda alanda grafik tasarıma olan ihtiyacın gün geçtikçe arttığına işaret ederek “Grafik tasarımı günümüzde olduğu gibi gelecekte de popüler olmayı sürdürecek” dedi.
Grafik Tasarımcı Özellikleri
Resmin temel kurallarını bilmelidir. Renk, doku, perspektif, ışık gibi bilgilere hâkim olmalıdır. İletişim dilini iyi bilmelidir. Matbaacılık ve yayıncılık hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Grafik tasarımcı; web siteleri, reklamlar, kitaplar, dergiler, posterler, bilgisayar oyunları, ürün ambalajları, afişler, kurumsal iletişim ve kurumsal kimlik gibi çeşitli ürün ve faaliyetlerin görsel tasarımını yapar.
Grafik Tasarımı bölümüne nasıl girebilirim? Öncelikle başvuracak adayların lise ve dengi okullardan mezun olmaları gerekmektedir.
Örneğin Grafik Tasarım, Görsel İletişim ve Tasarım gibi geçmişte yetenek sınavları ile alım yapan bölümlerin birçoğu için durum artık değişmiştir. Buna ek olarak hala yetenek sınavı ile alım yapan bölümlerde de TYT sınavına girmek gerekir.
Üniversitelerdeki grafik tasarımı bölümü TYT ile öğrenci almaktadır. Bu bölümde okumak için üniversite sınavında Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Türkçe sorularının cevaplanması gerekir.
Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Moda ve Tekstil Tasarımı, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Güzel Sanatlar Fakültesi'nin lisans programlarından lisans programlarından biri olan Grafik Tasarımı Bölümü öğrencisi olabilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavının sözel puanı ile tercih yapılması gerekmektedir.
Üniversitelerin Güzel Sanatlar, Sanat, Tasarım ve Mimarlık fakültelerine bağlı dört senelik veya meslek yüksekokullarına bağlı iki senelik Grafik Tasarımı bölümlerinden mezun olan kişiler, grafiker olarak meslek hayatlarına başlayabilir.
PC'lerinizin yani bilgisayarlarınızın grafik olarak yoğun olan uygulamaları yormadan işlemesine izin verdiğinden grafik tasarım için oldukça gereklidir. Fakat gerekli olan tek şey bu değildir. Grafik tasarım için bilgisayar ararken listenizde yer vermemeniz gereken bazı şeyler vardır.
Grafik tasarım, daha önce hiç tecrübesi olmayan ve bu işe yeni başlayanlar için biraz ağır bir alan olabilir. Her şeyden önce, bir ayda profesyonel bir grafik tasarımcısı olmayı beklememelisin. Beklentilerinizde mütevazi olmayı tercih edin ve hedeflerinizi adım adım tamamlayın.
Türkiye'de yeni başlayan bir Grafiker, ortalama olarak 12.500 TL ile 24.500 TL arasında bir maaş alabilir. Daha deneyimli Grafikerlerin maaşları ise 18.000 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir. Yüksek tecrübeye sahip Grafikerlerin maaşları ise 23.000 TL ile 33.000 TL arasında olabilir.
Mezun olduğunda kamu kurumları ve özel firmaların reklam ve tanıtım alanlarında grafik tasarımcı, grafiker, sanat yönetmeni veya web tasarımcı olarak çalışabilirsin. Bunun yanı sıra mezun olunca DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile üniversitelerin ilgili 4 yıllık programlarına geçiş yaparak öğrenimini 4 yıla tamamlayabilirsin.
İç Mimar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İç Mimar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 24.000 TL civarındadır.
Grafiker, birçok farklı endüstride çalışan profesyoneldir. Genellikle görsel tasarım iletişimi kurarlar ve bilgisayar destekli tasarım yazılımı, grafik tasarım programları ve diğer araçlar gibi teknolojik araçları kullanarak görsel tasarımlar oluştururlar.
Grafik tasarım bölümü, bir üniversite programı olmadan önce lisede de eğitimi verilen bir alandır. Meslek liselerinde bulunan grafik tasarım, bu alandan tercih yapacak öğrencilere de belirli bir avantaj sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri