Bireysel gümrük vergisi, yurt dışından yapılan online alışverişlerden kargo yoluyla gelen eşyalara gümrükte uygulanan vergi tipidir. Değeri 150 Euro'yu geçmeyen eşyaların gümrük vergisi %30, ürün AB'den gelirse ise %18'dir.
Ürün AB ülkelerinden geliyorsa %18, Diğer ülkelerden geliyorsa %20 gümrük vergisi ödemek zorunda kalmaktaydınız. 15 Mart 2022 tarih ve 5303 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile AB ülkeleri dışından yapılan alışverişte bu oran %30 olarak yeniden belirlenmiştir. Artık yüzde 30 gümrük vergisi ödemek durumundasınız.
150 Avroyu aşan gönderimler için ithalat mevzuatına ilişkin tüm vergiler uygulanmaktadır.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
E-İşlemler altında Tarife Aramayı seçerek sorgulamaya başlayabilirsiniz. https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Gümrük vergilerini ödemek yasal bir zorunluluktur. Zamanında ödenmeyen vergiler için ekstra ceza bedelleri ortaya çıkar. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un hükümleri gereğince vergilerin ödenmemesi durumunda, gecikme zammı da uygulanır. Gümrük vergisi ödenmezse zamlı olarak ödenmesi gerekir.
Gümrük beyannamesine bağlı vergiler beyanname numarası ilgi tutularak beyannamenin ait olduğu Gümrük Saymanlık Müdürlüğüne, Yetki verilmiş olan kamu bankalarına (Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Halkbank ve Emlak Katılım Bankası) ödenir.
Eğer ürün bedeli 22-150 Euro aralığındaysa sadece ithalat KDV'si ödenir yine gümrük vergisi ödenmez. Ancak ürün fiyatı 150 Euro'dan fazla ise gümrük vergisine tabidir demektir.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Gümrük vergisi ödemeleri aynı zamanda gümrük saymanlık veznelerindeki ortak POS uygulamasında bulunan kamu bankalarının DEBIT kartları ile de yapılabilir. Hali hazırda Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk bank DEBIT kartları bu uygulamada kullanılabilir.
Yurtdışından gelen her gönderinin gümrüğe takılması gayet doğaldır. 75 eurodan ucuz olan gönderiler düşük ihtimalli de olsa gümrüğe takılabilir. Örneğin çok büyük bir koli geldiyse ve üzerinde fiyat olarak 20 dolar yazılmışsa gümrük memuru buna inanmayabilir ve paket içerisindeki ürünü görmek isteyebilir.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Ancak yurt dışı sitelerden alışverişte ödenen vergilerde önemli bir değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemeyle birlikte 1 Mayıs'tan itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden kargoyla gelecek eşyanın gümrük vergisi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkacak. Kargo ile bireysel ithalatta 1.500 Euro 'luk limit ise, 150 Euro olacak.
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
Hangi tasfiye yolunun kullanılacağına ise gümrük idareleri karar vermektedir. Tasfiye Edilen Eşyalar (Gümrük Malları) Neden Ucuzdur? Bu satışlarda gümrük idareleri kesinlikle kar amaçları yoktur ve tam da bu nedenle ürünlerin fiyatları piyasa fiyatlarına göre daha aşağıdadır, tam da bu yüzden gümrük malları ucuz olur.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
Yeni düzenlemelerle beraber 1 Mayıs tarihinden itibaren Avrupa Birliği dışı ülkelerden de kargoyla gelen eşyaların gümrük vergileri yüzde 20'den yüzden 30 kadarına çıkabilir. Kargo ile bireysel ithalatta 1500 Euro limit ise 150 Euro olmuştur.
Yurtdışına Para Çıkarma Limiti
Yani, yurt dışı yolculuğunuza çıkarken yanınızda taşıdığınız para bu limit kapsamında değerlendirilir. Limit, yurt dışına fiziksel olarak 25.000 Türk lirası ya da 10.000 euro para ve eşiti dövizi çıkarmaya olanak tanır. Bu limit, 18 yaş ve üstü olan kişiler için geçerlidir.
Ortalama 30 USD ve üzeri alışverişlerde kargo ücreti alınmamaktadır. Shein kargo tüm gümrük masraflarını kendisi karşılamakta ve alıcıya yansıtmamaktadır.
Yurt dışından kıyafet alabilirsiniz. Gümrük limitlerine uymak koşuluyla dilediğiniz ürünü yurt dışından satın alabilirsiniz. Ancak yetkililerce yapılacak incelemede, sipariş verdiğiniz ürünlerdeki adet miktarı ticari maksatla aldığınıza, kişisel kullanım için fazla olduğuna dair bir kanaat oluşturmamalıdır.
TARİFE; Uluslararası ticarete konu olacak eşyanın cins, nev'i ve niteliklerine göre sistematik bir şekilde numaralandırılarak sınıflandırıldığı ve bu eşyadan ithalatta alınması gereken gümrük vergisi oranlarını gösteren cetvel olarak tanımlanabilir.
Tabii, iş ürünün Türkiye'ye ulaşmasıyla bitmez. Gümrüğe veya incelemeye takılırsa, 5 günde Türkiye'ye ulaşan bir ürünün Türkiye içinde size teslim edilmesi 15-20 günü bulabilir.
İhracatçının ithalatçı ile yaptığı satış sözleşmesine uygun olarak malları sevk etmesinden sonra bunları temsil eden sevk belgelerinin mal bedelinin tahsili karşılığında teslim edilmek üzere banka aracılığı ile ithalatçıya teslimine imkan veren ödeme şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri