Kronik sürekli geğirme, peptik ülser hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya gastrit gibi bir üst gastrointestinal bölge hastalığının belirtisi olabilir. Gaz Çıkarma. Günde 14 ila 23 kez gaz geçişi normal kabul edilir.
Fizyolojik ve istemsizdir, günde 25-30 kez gerçekleşebilir.
Sağlıklı beslenmeyen kişilerde sık sık geğirme sorunu yaşanır. Bunun nedeni se; yağlı ve işlenmiş gıdalar tüketmek, asitli içeceklerden tüketmek, hazmı zor gıdalar tüketmek ( soğan, lahana, fasulye ) ve fazla çikolata yemek olarak sıralayabiliriz. Ayrıca mide veya bağırsaklarda oluşan tıkanmada geğirmeye neden olur.
Yemek sonrası 3-4 geğirme normaldir. Bu yutkunma esnasında havanın yutulmasından kaynaklanmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalı. Bu bilim dalı uzmanına gastroenterolog denilmektedir.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir. Karın bölgesinden vücudun farklı kısımlarına vuran ağrıların sebeplerinin uzman bir hekime başvurularak araştırılması gerekmektedir.
Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir. Beslenme ve egzersiz değişiklikleri ile giderilemeyen bağırsak gazı problemi, nane, kekik gibi spazm giderici ve gaz çıkışını kolaylaştıran bitki çayları kullanımı ile giderilebilir.
Dinimize göre geğirdikten sonra söylenecek iki farklı kelime vardır. Birisi Allah'tan af dilemek anlamına gelen ''Estağfirullah'' diğeri de şükretmek anlamında kullanılan "Elhamdülillah" tır.
Gaz ve hava
Her insan yerken veya içerken hava yutar. Ancak bazı insanlar, çok hızlı yemekten ya da içmekten, sakız çiğnemekten ve sigara içmekten daha fazla hava yutarlar. Geğirmek, yutulan havanın vücuttan çıkmasının bir yoludur. Gaz birikimine ek olarak, havanın vücuttan atılamaması da mide şişkinliğine neden olur.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır. Gaz karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve metan gibi çoğu kokusuz buharlardan oluşur.
Vücutta sıkışan gaz, anüs ve ağızdan atılır. Oluşan gazın vücut dışına atılamaması sonucunda ise sıkışma, sancı ve şişkinlik ortaya çıkar. Yemek düzeni veya besinlere bağlı olarak ortaya çıkan bu durum ayrıca bazı hastalıkların habercisi de olabilmektedir.
Gaz sancısının süresi, gaz sıkışmasına neden olan duruma göre değişkenlik gösterir. Sancı dakikalar içerisinde düzelebileceği gibi günlerce de devam edebilir. Uzun süre devam eden gaz sıkışması durumunda doktora başvurulması gerekir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Kötü kokulu gaz ve hazımsızlık probleminiz varsa
Yemekten sonra karın ağrısının da eşlik ettiği kötü kokulu gaz problemi genelde gıda intoleransıyla ilgilidir. Özellikle laktoz ve gluten intoleransı mide spazmlarına, kramplara, ağrılara ve çok kötü kokan gaza neden olabilir.
Karın şişliği özellikle süreklilik arz ettiğinde dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Geçirgen Bağırsak Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir? Bağırsak problemi ve rahatsızlığı olan kişiler, gastroenteroloji ve genel cerrahi bölümlerine giderek hastalık hakkında destek ve tedavi görebilir.
Yemek borusu, mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas ve safra kesesi sindirim sistemini oluşturan organlardır. Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Gazoz, soda, kola gibi gazlı içecekler içilmemelidir. Kuruyemiş ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Çok şekerli ve ağdalı tatlılar tüketilmemelidir. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Sakız çiğnemek, pipet kullanmak, konuşurken veya acele yemek de artan miktarda hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına neden olur. Gaz sıkışmasına neden olan ksilitol, sorbitol ve mannitol gibi tatlandırıcılardan uzak durulmalıdır. Kabızlık, şişkinliği ve gaz sıkışmasını artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri