Türkiye'de nüfusa göre aktif sosyal medya kullanıcılarının oranı %73.1 iken internet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu sosyal medya kullanmaktadır. Türkiye'de internet kullanıcıları tüm cihazlardan günlük ortalama 7 saat 24 dakika internette zaman geçirmektedir.
İnternet bağımlılığı hayatımızın gerçeklerinden biri haline geldi. Uzmanlar, "Yetişkinler günde en fazla 2 saat internet başında olmalı" uyarısı yapıyor.
Türkiye'de günlük internet kullanımı ise ortalaması 8 saat. Bu da ömrümüzün 3'te 1'i demek. Ortalama 75 yıl yaşayacağımızı varsayarasak, bunun 25 yılını internette geçiriyoruz diyebiliriz. Türkiye günde 8 saatle, en yüksek günlük internet kullanım süresi anlamında dünyada 13. sırada geliyor.
Sosyal medya tarafında ise toplam nüfusun yüzde 73,1'ini temsil eden 62,55 milyon aktif kullanıcımız var. İnternette geçirdiğimiz süre bir önceki yılın verilerine göre 36 dakika daha az. Artık günde ortalama 7 saat 24 dakikamızı internette harcıyoruz. Bu sürenin yüzde 39,2'si sosyal medyaya gidiyor.
2012 yılında 1,48 milyar olan sosyal medya kullanıcı sayısı, 2022 yılı itibariyle 3,1 kat artış göstererek 4,62 milyar seviyelerine ulaştı. Aynı raporda dünyadaki insanların günde ortalama olarak 2 saat 27 dakika sosyal medyada vakit geçirdikleri belirtildi.
İlgili 24 soru bulundu
Çin, 2023 yılı itibariyle yaklaşık 1,02 milyar kişiyle dünya çapında en fazla sosyal medya kullanıcısına sahipken, listenin ikinci sırasında 755,47 milyon kullanıcısıyla Hindistan yer alıyor. Türkiye en çok sosyal medya kullanıcısına sahip ülkeler arasında 67.11 milyon kişiyle 11 sırada bulunuyor.
Kesin tanı olmasa da araştırmalar ışığında; günde bir buçuk saatin üzerinde vaktinizi Facebook, İnstagram ya da Twitter gibi sosyal medyada geçirirseniz, sosyal medya bağımlısı olmuş olabilirsiniz diyebiliriz.
Ancak veri izleme özelliğinden yola çıkarak yapılan araştırmalar sonucunda Instagram'da geçirilen 5 dakika sonucunda yaklaşık 33 MB veri kullanıldığını, yani Instagram'ı 1 saat kullanmak için 400 MB veri harcandığı belirlenmiştir.
Çin'i 86.3 milyon kullanıcıyla Japonya, 50.4 milyon kullanıcıyla Almanya, 40 milyon kullanıcıyla Hindistan, 37.6 milyon kullanıcıyla İngiltere takip ediyor. Türkiye 16 milyon 7 bin 200 olan etkin internet kullanıcısıyla 16. sırada yer alıyor.
RTÜK'ün ilgili araştırmasına göre Türkiye'de televizyon izleme süreleri 2006 yılından beri düşüyor. En son yapılan 2018 yılı araştırmasına göre, Türkiye'de günlük ortalama 3 saat 34 dakika (214 dk) televizyon izleniyor. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Haftalık 8–10 saati aşan bilgisayar ve internet kullanımı, bilgisayar/internet bağımlılığı olarak tarif edilmektedir.
Raporun pazar araştırma şirketi Global Web Index'e dayandırdığı verilerine göre, Türkiye'de 16-64 yaş arasındaki kullanıcıların yüzde 93'ü internette video izliyor, yüzde 72'si müzik dinliyor, yüzde 45'i vlog izliyor, yüzde 43'ü radyo, yüzde 30'u ise podcast dinliyor.
"Türkler, maç, haber ve dizi izliyor"
BBC'nin geçen yıl yaptığı araştırmaya ilişkin bilgi veren İşler, akıllı telefonların yüzde 58 oranında video izleme, yüzde 8 oranında oyun oynama, yüzde 5 oranında sosyal medyada gezinme, yüzde 17 oranında da araştırma yapma amacıyla kullanıldığını belirtti.
Raporda yer alan verilere göre 2022 yılı ikinci çeyreğinde sabit genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 238.2 GB seviyesinde, mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı ise 12.8 GB seviyesinde gerçekleşti.
En çok internet yiyen uygulamalar genellikle film ve dizi izlediğiniz uygulamalardır. Bu sebeple Netflix ve Amazon Prime gibi dijital platformlar çok fazla internet harcar. Tabii ki bu durum izleme kalitesine göre de değişir. . HD olarak izlediğiniz bir dizi ya da film saatte 1 GB kadar internet bile kullanabilir!
Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Ookla Speedtest'e göre Türkiye mobil internet hızında 141 ülke arasında 66'ıncı, sabit internet hızında ise 178 ülke arasında 106'ıncı sırada yer alıyor. Mobilde Katar, sabit internet hızında ise Singapur birinci.
İnternetin bir sahibi yok. Çalışma prensibi ise milyonlarca bilgisayarların birbirine bağlanarak bir ağ oluşturması. Bu yer altına döşenen fiber optik kablolarla sağlanır. Günümüz teknolojisinde kablosuz olarak yapılsa da, illa ki kablo gereklidir.
YouTube üzerinden 240p çözünürlüğünde bir video izlemek yaklaşık olarak 300 MB veri tüketilmesine neden oluyor. Videoları 360p çözünürlükte izlemek, saatte 700 MB civarında bir internet tüketimine neden olacaktır. Biraz daha iyi görüntü deneyimi sunan 480p çözünürlük ise saatte 1 GB civarında veri tüketiyor.
Bu veriyi bir saate yaydığımızda, yine ortalama olarak 800 MB'a denk geliyor. Hadi video süresini biraz düşürelim; 15 saniyelik bir video izlediğinde TikTok yaklaşık olarak 4 ile 6 MB arasında internet yemiş oluyor.
360p ayarında bir video, dakikada 5 ile 7.5 MB arası veri harcarken, saatte 300 MB ya da 450 MB internet harcıyor. Veri tasarrufu açısından oldukça yüksek olan 480p, en çok tercih edilen çözünürlük olarak bulunmaktadır. Dakikada 8 ile 11 MB arasındayken, saate ise 480 ile 660 MB arasında veri kullanıyor.
Kişinin dijital oyun oynama davranışı üzerinde kontrolünü kaybetmesi. Fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak olumsuz sonuçların varlığına rağmen kişinin uzak duramaması. Okula, işe gidememesi, derslerinde, işinde problem yaşaması ve aile yaşamını aksatması.
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
Özellikle 18 yaş üstü gençlerin yüzde 95'inin sosyal ağlarda zaman harcadığını, 60 yaş üstü bireylerde de bu oranın yüksek olduğunu ifade eden Eraslan, "Türkiye'de 40 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile Instagram ilk sırada yer alıyor, bunu WhatsApp, Twitter ve YouTube takip ediyor" diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri