SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Turp Günde Ne Kadar Yenmeli? Kişinin hastalık durumuna bağlı olarak tüketmesi gereken sebzenin, gastrit ve ülser gibi problemleri bulunan kişilerde tüketilmesi çok fazla önerilmez. Ayrıca aşırı tüketiminden kaçınmalı ve günlük 1 kase tüketimi yeterlidir. Hastalığı bulunan kişiler doktora başvurmadan tüketmemelidir.
Beyaz turp, karaciğer sağlığı için faydalı olan sülfür içerir ve karaciğerle ilgili rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. KIRMIZI TURPUN FAYDALARI: Soğuk Algınlığına Karşı Korur: C vitamini bakımından zengin olan kırmızı turp, soğuk algınlığına karşı koruyucu bir etki sunar.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Turp, kış mevsimi sebzesidir. Aralık ve Ocak ayında hasat edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi; soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi özellikle kış mevsimi hastalıklarından koruması, kabızlığı önlemesi ve kilo kontrolünü sağlamada etkili olması turpun faydaları arasında gösteriliyor. Faydalarından daha fazla yararlanmak için turpun taze tüketilmesi gerekiyor.
Turpun yapısında bol miktarda antioksidan, potasyum ve kalsiyum bulunur. Bu besinler sayesinde kalp hastalığına yakalanma ve yüksek tansiyon riskiniz, düşürebilirsiniz. Yüksek tansiyon riskinin azalması doğal olarak felç geçirme ihtimalini de azaltır. Turpta bulunan nitrat ise kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur.
Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengindir. Bu nedenle turp besin değeri yüksek bir sebzedir. Cildin dostudur: Her gün turp tüketilirse, cildi kuruluktan, sivilceden ve sivilcenin oluşturduğu kızarıklıktan korur.
Turp mezesini kebap gibi et yemekleri yanında servis edebilirsiniz. Mezenize dilediğiniz baharatları ekleyebilir, damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Turpun kabukları soyulur, havuç kazınır. Yıkanır. İkiside rendelenir.
Özellikle kırmızı turp, içerdiği yüksek antosiyanin içeriğiyle kalp dostudur. Antosiyaninler vücutta antioksidan etki gösterir ve serbest radikallerle savaşır. Düşük kolesterol ve yüksek lif içeriğiyle kolesterol değerlerini düşürmede etki sağlar.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
Uzun köklü tipi pişirme için idealdir. Yuvarlak formu ise salatalarda çiğ olarak yenir.
YOĞURT VE TURP İKİLİSİ ZEHİRLENME RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Yemeklerin yanında aynı anda tüketilen yoğurt ve turp, midede yanma ve ekşimeye yol açıyor. Bu durum beslenme ve sindirim açısından sorun anlamına geldiği için ayrı ayrı tüketilmeleri, vücudun yapısı açısından daha doğru bulunuyor.
- Turpun bir diğer faydası da kan basıncını kontrol etmesidir. Kan basıncını düzenleyen turp yüksek tansiyonu düşürmede kullanılan potasyum açısından da zengindir.
Alerjik hastalıklara da iyi gelir
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
1 adet büyük beyaz turp: 21 kalori. 50 gram beyaz turp: 7 kalori. 100 gram beyaz turp:14 kalori.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Bu amaçla bir çay kaşığı turp tohumunun su yardımıyla yutulması öneriliyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda tohumların oksidatif hasarı giderici (antioksidan), kansere karşı koruyucu (kemopreventif), iltihap giderici (antienflamatuvar) etkileri bulunduğu ortaya konulmuş.
Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok kalınmasını sağlaması ve düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlara ve formuna dikkat etmek isteyenlere önerilebilecek gıda kaynağıdır. Bu sayede özellikle kış aylarda kilo vermeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri