Yaz günleri, güneşli sıcak günlerde genellikle beyaz veya açık renkli giysiler giyeriz. Beyaz renk güneş ışığı içinde bulunan bütün ışınları yansıtır yani bütün renklerin birleşimidir. Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer.
Siyah, güneş ışığını yani ısıyı çektiği için yazın tercih edilmemeli. Tam tersi beyaz güneş ışığını geri gönderdiği için giyimde ve dekorasyonda yazın tercih edilebilir.
Siyah, Daha Çok Isı Emer!
Fotoğrafta en sağdaki siyah tişörtün sıcaklığı 55 santigrat derecedir. En soldaki beyaz tişörtün sıcaklığı ise 44.3 santigrat derecedir. Eğer sadece bu sayılara bakacak olursanız, elbette siyah tişörtün daha sıcak olduğunu söyleyebilirsiniz.
Genellikle mavi, siyah gibi koyu renkler daha fazla ışını absorbe eder, daha iyi korur. Dokumanın sıkılığı ve gerginliği de en önemli belirleyici faktörlerdendir. Sık dokumalı kumaşlar gevşek dokumalı kumaşlardan daha iyi korur. Vücudu sarmayan giysilerin koruma gücü daha fazladır.
Güneş ışınları, içinde mor, mavi, kırmızı, sarı, turuncu ve yeşili barındırır. Işınlar atmosferden geçerken, mor ışıklar kırmızıya oranla daha fazla dağılırlar. Mavi renk de yeryüzüne kırılarak yansır. Bu durumda gökyüzünü mavi tonlarında, Güneş'i de sarı renkte görürüz.
İlgili 44 soru bulundu
Bunlar arasında siyah renk ısıyı en çok tutan beyaz renk de ışığı en çok yansıtan renkler olarak biliniyor.
Kırmızı gibi koyu renkler güneş ışınlarını üzerine daha çok çeker ve bu da daha çabuk solmalarına neden olur. Dış cephe için güneşe dayanıklı duvar boyası seçerken bulunulan bölgenin coğrafi koşulları ve iklim özellikleri de dikkate alınmalıdır. Çok güneş alan bir bölge ise koyu ve canlı renkler kullanılmamalıdır.
Gölgeli ve sıcak yerlerde siyah giyinmek daha iyidir, çünkü siyah, ısıyı daha hızlı yayar. Sıcak bir yerde güneşin altındaysanız gerçekten de en iyisi içinize siyah, dışınıza da beyaz renkli giysiler giymektir.
Güneşten korunmada giysilerin seçimi önemlidir. Beyaz renkli, pamuklu, keten ve ipekli kumaşlar SPF-15 in altında koruma özelliğine sahiptirler. Polyester, naylon, yün, ipek ve pamuk tekstil ürünleri yazın sırası ile tercih edilmelidir.
Sarışın ya da kızıl gibi beyaz tene sahip kişiler, güneşe karşı koyu tenlilere oranla daha duyarlı olurlar. Bu da daha fazla korunmaları gereksinimini sağlar. Beyaz tene sahip kişilerin, 45-50 SPF özelliği bulunan yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen fotoğraflarda da Güneş'in aslında beyaz olduğu açıkça görülür.
Koyu renk tonları çok fazla güneş ışığı çeker, böylece yüzeyde istenmeyen aşırı ısınma durumu meydana gelir. HBW katsayısı, renklerin ışık yansıtma değerlerini belirtilmek için kullanılır.
Beyaz renk gelen ışını her ne kadar iyi yansıtsa da vücuttan gelen ısıyı da yeniden sizlere de iyi yansıtacaktır. Bu nedenle yansıtıcı yerine ısıyı emen bir renk yani siyah renk giyilmesi oldukça mantıklıdır.
Siyah renk ise tam aksine bütün ışınları emer. Siyah renk üzerinde hiçbir ışın yansımaz, yani aslında siyah bir renk değildir, renksizliktir. Siyah renkli kumaşlar ışığın hepsini tuttuklarından, beyaz kumaşlara göre tenimizi 5 derece daha sıcak tutarlar.
- Beyaz cisimler ışığın tamamını yansıtır. - Siyah cisimler ise ışığı soğurur. - Saydam cisimlere ışığın büyük birçoğunu ilettiği için soğurulma az yaşanır. - Mat ve koyu cisimler ışığı daha fazla soğurma yeteneğine sahiptir.
Güneş görmeyen, az ışık alan odalar için renk önerileri
Bej rengi, krem rengi, beyaz gibi açık renkler odalarınızı olduğundan daha ferah ve aydınlık gösterecektir. Ayrıca evinizde farklılık yaratmak istiyorsanız kırmızı, sarı, turuncu gibi daha sıcak renkleri denemekten de çekinmeyin.
Güneşten koruyucu kremler, güneşlenmeden 20 dakika önce sürülmelidir. En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Yaz aylarında güneşten korunmak için özel üretilmiş ultraviyole korumalı kıyafetler öneriliyor. Yüzerken ve spor yaparken bu kıyafetleri tercih etmenizde fayda var. Yazın giymekten hoşlandığımız pamuklu ve açık renkli kıyafetler ise ultraviyole ışınlarını rahatlıkla geçiriyorlar.
Fotokimyasal bir reaksiyon olan renk solması; ışığın ultraviyole etkisine maruz kalan kumaşın yapısındaki boyarmadde moleküllerinin aktifleşmesi ile renk bileşenlerinin bozulmasıdır. Bir kumaşın renk atması, rengin ışık haslığı derecesi ve maruz kaldığı ultraviyole ışığın miktarıyla doğru orantılıdır.
Siyah güneş ışığını geçirmez, etkisiz hale getirir.
Bedevilerin sırrı, özellikle rüzgarlı havalarda bol, siyah giysiler giymek. Bol siyah giysiler, kumaş ile cilt arasındaki boşluğu ısıtarak yukarı doğru bir hava akımı yaratıyor, bu da vücudu serinletiyor. Öte yandan araştırmacılar, dar giysilerde beyazın tercih edilmesini öneriyor.
Doğu Roma İmparatorluğu'nda asalet ve zenginlik simgesi sayılan, zor elde edilen ve kolay solmayan “mor” rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Eski dönemlerde kraliyete özgü bir renk de olmasının etkisiyle bu rengi seçtiğinizde “kendine güvenen ve ilham veren” bir etki yaratırsınız.
Sarı: Güneşin rengi olan sarı dikkatleri üzerine çeker.
Renk çarkındaki bir grup renk güneş, sıcaklık ve ateşle ilişkilendirilir. Bu renkler insanlarda sıcak duygular uyandırdığı için sıcak renkler olarak adlandırılır. Sarı, kırmızı, turuncu ve bu renklerin farklı tonları sıcak renklerdir. Bu renklerin dalga boyları uzundur ve kolayca fark edilen canlı renklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri